Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dobila veliku podršku

Predsjednikova kći objavila da voli djevojku, a otac joj vlada u državi gdje je homoseksualnost ilegalna

Foto: Instagram
05.07.2024.
u 21:00

Brenda Biya dobila je veliki publicitet svjetskih medija nakon što je obznanila da voli brazilsku manekenku. Stvar uopće ne bi bila ni toliko zanimljiva da njezin otac Paul Biya nije predsjednik Kameruna, a gdje je homoseksualnost zapravo zabranjena.

Kći predsjednika Kameruna, Paula Biya, potaknula je glasine o istospolnoj ljubavnoj vezi nakon što je objavila fotografiju na kojoj ljubi drugu ženu. Brenda Biya izazvala je burne reakcije javnosti tom objavom, a s obzirom na to da je homoseksualnost ilegalna u središnjoj afričkoj državi kojom vlada njezin otac. Inače, Pual Biya danas ima 91 godinu, a postao je predsjednik Kameruna prije 42 godine te je jedan od čelnika države s najduljim stažem u Africi, pisao je britanski Daily Mail. 

Njegova kći na fotografijama ljubi brazilsku manekenku Layyonsu Valencu, a u opisu je bila više nego jasna: "Luda sam za tobom i želim da cijeli svijet to zna." I dok se one javno vole, kazne za ovakvo ponašanje u Kamerunu su paprene, pa bi osobe koje su u istospolnim odnosima ili vezama mogle dobiti zatvorsku kaznu do pet godina! No, s obzirom na to da Biya ne živi u Kamerunu, ona ne podliježe ovom strogom zakonu.

Inače, predsjednikova kći je po zanimanju glazbenica, poznatija pod umjetničkim imenom King Nasty. Iako u sklopu svoje objave nije eksplicitno navela svoju seksualnu orijentaciju, predsjednikova kći je podijelila članak objavljen u francuskom ‘Le Mondeu‘ u kojemu se navodi da je ‘izašla iz ormara‘, te je podijelila i poruke podrške koje je u međuvremenu dobila. Shakiro, transrodna aktivistica iz Kameruna, bila je jedna od onih koji su pohvalili glazbenicu, a poručila joj je da se nada da će njezina objava biti "prekretnica za LGBTQ+ zajednicu u Kamerunu", jer je Biya "glas za društvene promjene u zemlji u kojoj postoje duboko ukorijenjeni tabui."

 

 

VEZANI ČLANCI:

 

Foto: Instagram

 

Međutim, nisu svi bili blagonakloni prema predsjednikovoj kćeri. Brojni korisnici društvenih mreža iz Kameruna zasuli su je i homofobnim komentarima. No, Biya im nije ostala dužna. Sljedećeg dana ponovno je objavila istu fotografiju, uz naslov: "Zašto si, je***, tako tvrdoglava?" Neki su se zapitali radi li ona sve to samo zbog publiciteta, a drugi su je ‘podsjetili‘ da je ovakvo javno ‘outanje‘ privilegija za samo šačicu sretnih Kamerunaca, dok ostali žive u strahu. "Sviđa mi se ovo u vezi prve kćeri Kameruna. Međutim, naglašava i našu surovu stvarnost: zakoni protiv LGBTQ+ osoba u Kamerunu posebno su usmjereni na siromašne. Bogatstvo i veze štite neke povlaštene osobe, dok se drugi moraju suočavati s teškim posljedicama", poručila je LGBTQ+ aktivistica Bandy Kiki.

 

FOTO Kate Middleton omiljena je članica kraljevske obitelji, ovo su njena najbolja izdanja

1/43

 

Njihovi zakoni protiv pripadnika LGBTQ+ zajednice i ranije su izazivali žestoke kritike skupina za ljudska prava, pa je tako 2022. Human Rights Watch pozvao zemlju da "poduzme hitne korake kako bi opozvala ovaj diskriminirajući zakon i osigurala da se poštuju ljudska prava svih Kamerunaca, bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju, rodni identitet ili spolne karakteristike."

 

VIDEO: Goran Višnjić na predstavljanju Rimčevog robotaksija

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije