u zagrebu

Predstavljen pilot projekt 'Ajmo!' kojim će se sufinancirati organizacija koncerata s 10 puta po 10.000 eura

Foto: Marko Uzelac
1/6
11.06.2024.
u 16:25

Na press konferenciji u zagrebačkom Grif baru prisustvovali su: dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija RH, Dražen Baljak, suosnivač Ureda za izvoz glazbe i predsjednik Hrvatske glazbene unije, Davor Drezga, suosnivač Ureda za izvoz glazbe i Frane Tomašić, glavni tajnik Ureda za izvoz glazbe Hrvatska.

Nakon predstavljanja u Šibeniku, danas je održana prva konferencija za medije pilot projekta "AJMO!" u Zagrebu. Riječ je o projektu koji je odmah nakon prve najave izazvao veliki interes glazbenika kao i organizatora koncerata u manjim gradovima s obzirom na to da je fokusiran upravo na poticanje koncertnih aktivnosti izvan najvećih gradova i to kroz - sufinanciranje. Na press konferenciji u zagrebačkom Grif baru prisustvovali su: dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija RH, Dražen Baljak, suosnivač Ureda za izvoz glazbe i predsjednik Hrvatske glazbene unije, Davor Drezga, suosnivač Ureda za izvoz glazbe i Frane Tomašić, glavni tajnik Ureda za izvoz glazbe Hrvatska. 

"Ovaj projekt je za nas iznimno važan u prvom redu u segmentu razvoja publike i poticanja suradnji u kulturi i umjetnosti. Pratit ćemo kroz dvije tri godine rezultate, dodavati sredstva i ostale resurse dok ne upostavimo model koji će funkcionirati. Ključ ovog projekta je da i u manjim sredinama publika može imati pristup ovako kvalitetnim koncertima, želimo stimulirati mlade i na bavljenje glazbom, to nam je cilj. Svjesni smo da postoji ogroman interes i potencijal, što se nas tiče dok god imamo ovako dobru suradnju s glazbenom strukom, podržavat ćemo ovakve odlične projekte", rekla je ministrica kulture i medija RH dr. sc. Nina Obuljen Koržinek. 

Ured za izvoz glazbe Hrvatska (We Move Music Croatia), koji se bavi sufinanciranjem bendova i glazbenih profesionalaca u inozemstvu, međunarodnim suradnjama s europskim glazbenim sektorom i drugim uredima za izvoz glazbe te showcase festivalom i glazbenom konferencijom u Šibeniku SHIP, pokrenuo je ovaj projekt kroz koji će se dodijeliti deset puta po deset tisuća eura organizatorima koncerata diljem Hrvatske. 

"Svi smo svjesni da osim u velikim gradovima u Hrvatskoj, koncertni kontinuitet u manjim sredinama zapravo ne postoji, što je prilično porazno. Cilj ovog pilot projekta je upravo to pokušati promijeniti", rekao je Dražen Baljak

Projekt "AJMO!" rezultat je višemjesečne suradnje i planiranja s Ministarstvom kulture i medija RH koje i financira natječaj. "Ovo je zaista višemjesečni trud i rad Ministarstva i našeg ureda. Imali smo jako puno upita na ovu temu, bilo smo u više gradova i pokušali ovim projektom i odgovoriti na najčešća pitanja. Glavna ideja je upravo - decentralizacija. Apeliramo na lokalne promotore i organizatore, ovo je odlična prilika za samostalnu organizaciju vrhunskih koncerata", rekao je Davor Drezga. 

"Natječaj “AJMO!” je namijenjen svim organizatorima koncerata, što uključuje javne ustanove, udruge, trgovačka društva, samostalne umjetnike i obrte. Kriteriji natječaja u središte pažnje stavljaju ambiciju i kvalitetan plan, prethodno iskustvo, poticanje lokalne zajednice i lokalne publike. U samom natječaju bit će ponuđeni glazbeni izvođači koji su već iskazali interes da budu dijelom ovog projekta, što će olakšati posao potencijalnim prijaviteljima", rekao je Frane Tomašić. 

Natječaj će biti objavljen kroz nekoliko dana, a trajat će mjesec dana. Nezavisno povjerenstvo ocijenit će pristigle prijave do kraja srpnja, a promocija rezultata natječaja upriličit će se u sklopu ovogodišnjeg SHIP festivala. Koncerti čija organizacija bude sufinancirana putem “AJMO!” projekta bit će održani u razdoblju između 1. listopada 2024. i 1. ožujka 2025. godine.

VIDEO Maja Šuput koncert zapalila modnom kombinacijom

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije