U 80. GODINI

Preminula jedna od najpoznatijih francuskih pop zvijezda i modnih ikona Françoise Hardy

Françoise Hardy
Foto: Profimedia
1/3
12.06.2024.
u 11:33

Hardy je bolovala od raka limfnih čvorova od 2004. godine i bila je podvrgnut godinama radioterapije i drugih tretmana za bolest. Godine 2015. nakratko je stavljena u induciranu komu nakon što joj se stanje pogoršalo, a od tada je imala problema s govorom, gutanjem i disanjem. Godine 2021. zalagala se za eutanaziju, rekavši da je Francuska "nehumana" jer ne dopušta taj postupak

Françoise Hardy, francuska pop zvijezda i modna ikona, preminula je u 80. godini života. Vijest o smrti objavio je njezin sin Thomas Dutronc, koji je na Instagramu napisao 'Mame više nema', objavivši i zajedničku fotografiju Hardy i sebe dok je bio beba.

Hardy je bolovala od raka limfnih čvorova od 2004. godine i bila je podvrgnut godinama radioterapije i drugih tretmana za bolest. Godine 2015. nakratko je stavljena u induciranu komu nakon što joj se stanje pogoršalo, a od tada je imala problema s govorom, gutanjem i disanjem. Godine 2021. zalagala se za eutanaziju, rekavši da je Francuska "nehumana" jer ne dopušta taj postupak.

Hardy je rođena usred zračnog napada u Parizu koji su okupirali nacisti 1944., a odrasla ju je u gradu, uglavnom od strane svoje majke. Sa 16 godina dobila je svoju prvu gitaru na poklon i počela pisati vlastite pjesme, izvoditi ih uživo i odlaziti na audicije za izdavačke kuće što ju je ubrzo dovelo do ugovora s izdavačkom kućom Disques Vogue. Njezin je glazbeni stil bio spoj francuske šansone i novih formi poput popa i rocka, učinivši je ključnom izvođačicom francuske scene sredine 20. stoljeća.

GALERIJA: Bio je jedan od najpopularnijih voditelja: Evo gdje je, što radi i kako danas izgleda Siniša Cmrk

Françoise Hardy
1/17

Njezin ju je singl 'Tous les garçons et les filles' proslavio 1962. godine prodavši se u više od dva i pol milijuna primjeraka. Godinu dana kasnije predstavljala je Monako na Euroviziji, gdje je osvojila peto mjesto. Taj ju je uspjeh proslavio diljem Europe pa je počela snimati na više jezika. Ubrzo je postala muza dizajnerima poput Yvesa Saint Laurenta i Paca Rabannea, a poznati modni brend Comme des Garçons nazvan je po jednom od njezinih stihova. Cijenili su je i druge zvijezde šezdesetih poput Boba Dylana i Davida Bowieja, a glumila je i u filmovima redatelja kao što su Jean-Luc Godard, Roger Vadim i John Frankenheimer.

VEZANI ČLANCI: 

Sredinu 1970-ih provela je uglavnom usredotočena na odgoj sina Thomasa sa svojim partnerom, glazbenikom i glumcem Jacquesom Dutroncom.  Nakon što su se prvi put upoznali 1967., ona i Jacques Dutronc vjenčali su se 1981. Razveli su se 1988., iako su ostali prijatelji. 

VIDEO: Posljednji ispraćaj glumca Duška Valentića

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Stradun
Stradun
17:08 12.06.2024.

"Tous les garçons et les filles" bje veliki hit. 1962.... a očito , nakon puno godina , nadahnuće jednom našem kantautoru koji je to potpisao svojim imenom i prezimenom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije