prva polufinalna večer Eurovizije

Ništa od finala: Mia Dimšić nije se plasirala u veliku završnicu

Foto: Screenshot/HRT, Instagram
1/98
10.05.2022.
u 23:11

Uz hrvatsku predstavnicu na pozornici Pala Alpitour arene predstavili su se predstavnici još 16 zemalja, a finale su na kraju večeri izborili Švicarska, Armenija, Island, Litva, Portugal, Norveška, Grčka, Ukrajina, Moldavija i Nizozemska.

Hrvatska ni ove godine nije uspjela ući u finale Eurosonga. Iako je dala sve od sebe u prvoj polufinalnoj večeri naša predstavnica Mia Dimšić s pjesmom Guilty Pleasure neće se naći u velikoj završnici 66. izbora za pjesmu Eurovizije koji se održava u Torinu zahvaljujući prošlogodišnjoj pobjedi talijanskog Maneskina. U prvoj polufinalnoj večeri imali smo priliku čuti 17 pjesama koje su se borile za ulazak u veliko finale, a među njima je bila i naša predstavnica Mia Dimšić koja je nastupila 11. po redu.

Mia je samouvjereno vladala pozornicom u zanimljivoj crveno-ružičastoj kreaciji koju je za nju dizajnirao modni dvojac ELFS i kao što je ranije najavila 'ostavila srce na pozornici'. Posebno iznenađenje bilo je kada je dio refrena otpjevala na hrvatskom jeziku, a na kraju nastupa publici je zahvalila i na talijanskom jeziku. -  Europe we love you! Grazie mille - uzviknula je Mia koja nam se odmah nakon objave rezultata javila video porukom. 

Puna sam emocija, još se nije ništa sleglo, hvala svima na podršci, hvala svima na porukama. Ono što mi je najvažnije je da smo moja ekipa i ja izašli na binu i uživali u te dvije minute. Mislim da smo se pokazali u jednom lijepom svjetlu. Naporno smo radili i sad idemo dalje - kazala je Mia u ekskluzivnoj video izjavi za Večernji list. 

Uz hrvatsku predstavnicu na pozornici Pala Alpitour arene predstavili su se i Albanija, Latvija, Litva, Švicarska, Slovenija, Ukrajina, Bugarska, Nizozemska, Moldavija, Portugal, Danska, Austrija, Island, Grčka, Norveška i Armenija, a u finale se plasiralo deset najboljih predstavnika. To su: Švicarska, Armenija, Island, Litva, Portugal, Norveška, Grčka, Ukrajina, Moldavija i Nizozemska. U prvom polufinalu trebao je nastupiti i predstavnik Rusije, no nakon sankcija nametnih nakon ruske invazije na Ukrajinu Rusija je izgubila pravo sudjelovanja na ovogodišnjem izboru za pjesmu Eurovizije. 

Gledatelje su kroz polufinalnu večer vodili pjevačica Laura Pausini, voditelj Alessandro Cattelan te pjevač Michael Holbrook Penniman Jr., poznatiji pod umjetničkim imenom Mika. 

Večer je započela uvodnim dijelom tijekom kojeg su predstavljeni talijanska kultura, glazba, ali i grad domaćin - Torino. Između glasanja i objave rezultata gledatelje su mogli vidjeti nastupe Dardusta, Bennya Benassija te benda Sophie and the Giants. Eurovizijsku publiku razveselio je i nastup Diodata, nesuđenog predstavnika Italije na Eurosongu 2020. koji je otkazan zbog pandemije korona virusa, a koji je konačno dobio priliku da na eurovizijskoj sceni izvede svoju pjesmu Fai Rumore.

Ovako je tekla prva polufinalna večer: 

Natjecateljski dio večeri otvorila je predstavnica Albanije Ronela Hajati s pjesmom 'Sekret'. Na pozornici se pojavila u upečatljivom kostimu kojim je izazvala pozornost, a tijekom izvođenja pjesme na pozornici su joj se pridružili i golišavi plesači koji su svojom koreografijom upotpunili energičnu pjesmu.

Foto: Screenshot/dubrovnik.net

Idući su na pozornicu stali predstavnici Latvije, pop band Citi Zēni, koji su izveli 'Eat Your Salad'. Na pozornicu su stigli u šarenim odjelima, a pjesmom zanimljivog naziva koja govori o vegetarijanstvu i reciklaži rasplesali su publiku već na početku. -Jedite salatu i spasite planet - poruka je koju su odaslali s eurovizijske pozornice.

Foto: Screenshot/dubrovnik.net

Litvu je predstavila Monika Liu i Sentimentai. Monika iza sebe ima već tri objavljena albuma, a zanimljivo je i da protekle dvije sezone sudjeluje u litvanskoj verziji showa 'The Voice' u ulozi mentora.

Foto: Screenshot/dubrovnik.net

Marius Bear ovogodišnji je predstavnik Švicarske. Svoju je zemlju predstavio pjesmom 'Boys Do Cry'. Emotivnu baladu koja govori o njegovom vlastitom iskustvu nesretne ljubavi dodatno je upotpunio dinamičnim svjetlosnim efektima. Inače, Marius je prije nego što se počeo baviti glazbom radio kao mehaničar građevinskih strojeva. 

Foto: Screenshot/dubrovnik.net

Peti po redu nastupili su predstavnici susjedne Slovenije. Sastav LPS (Last Pizza Slice) izveo je Disko i to na materinjem jeziku. Na pozornici su dopremili i veliku disko kuglu, a zanimljivo je i da frontmen benda Filip Vidušin poveznicu s Hrvatskom. Naime, u Medulinu ima obiteljsku kuću u kojoj provodi svako ljeto.

Foto: Screenshot/dubrovnik.net

Idući su bili predstavnici Ukrajine, sastav Kalush Orchestra. Jedni od favorita ovogodišnjeg izbora za pjesmu Eurovizije izveli su pjesmu 'Stefania' na ukrajinskom jeziku i izazvali goleme ovacije publike. Tijekom cijelog nastupa publika je bila na nogama, a gromoglasnim pljeskom na kraju izvedbe odali su počast Ukrajini. 

Foto: Screenshot/dubrovnik.net

Intelligent Music Project predstavio je Bugarsku s pjesmom Intention. Riječ je o skupini koju je 2012. godine osnovao bugarski poduzetnik Milen Vrabevski. Član skupine je i Stoyan Yankoulov koji je Bugarsku i ranije predstavljao na Euroviziji i to čak dva puta – 2007. i 2013. godine pa mu nastup na velikoj eurovizijskoj pozornici nije nepoznanica. 

Foto: Screenshot/dubrovnik.net

Nizozemsku je predstavila 21-godišnja glazbenica Stien den Hollander javnosti poznata pod umjetničkim imenom S10. Izvele je pjesmu De Diepte na materinjem jeziku. Pjesma govori o dubinama s kojima se čovjek bori unutar sebe i svoje duše. Nizozemska predstavnica na pozornici se pojavila u potpuno prirodnom izdanju i bez teške šminke što nije uobičajeno za ovako veliko natjecanje. 

Foto: Screenshot/dubrovnik.net

Drugu polovicu natjecateljskog dijela večeri otvorili su predstavnici Moldove Zdob şi Zdub & Advahov Brothers. Finale su pokušali izboriti pjesmom Trenulețul. 

Foto: Screenshot/dubrovnik.net

Pjesmu Saudade, Saudade koja govori o čežnji na eurovizijskoj pozornici izveli su predstavnici Potrugala, sastav MARO.

Foto: Screenshot/dubrovnik.net

Pod rednim brojem jedanaest na pozornicu je stala i naša predstavnica Mia Dimšić s pjesmom 'Guilty Pleasure'. Mia je samouvjereno vladala pozornicom u zanimljivoj crveno-ružičastoj kreaciji koju je za nju dizajnirao modni dvojac ELFS i kao što je ranije najavila 'ostavila srce na pozornici'. Posebno iznenađenje bilo je kada je dio refrena otpjevala na hrvatskom jeziku, a na kraju nastupa publici je zahvalila i na talijanskom jeziku. -  Europe we love you! Grazie mille - uzviknula je Mia. 

Foto: Screenshot/dubrovnik.net

Nakon naše predstavnice stigao je i dansko-švedski ženski pop-rock bend Reddi koji je predstavljao Dansku s pjesmom 'The Show'.

Foto: Screenshot/dubrovnik.net

LUM!X feat. Pia Maria ovogodišnji su predtavnici Austrije s pjesmom Halo. Energičnom pjesmom podigli su publiku na noge.

Foto: Screenshot/dubrovnik.net

Islandski predstavnici bili su bend Systur i pjesma Með Hækkandi Sól. I Islanđani su svoju pjesmu otpjevali na materinjem jeziku. Prošle godine bili su favoriti i osvojili su četvrto mjesto u velikoj završnici. 

Foto: Screenshot/dubrovnik.net

Grčku je predstavila Amanda Georgiadi Tenfjord s pjesmom 'Die Together' koja je jedan od favorita za ulazak u finale. Inače, Amanda je rođena u Norveškoj. Mama joj je Norvežanka, a otac Grk. Osim što se bavi glazbom uspješna je i studentica medicine koja je nedavno stažirala i u bolnici s COVID pacijentima. 

Foto: Screenshot/dubrovnik.net

Na pozornici su stali i Subwoolfer, predstavnici Norveške, koji su izveli pjesmu Give That Wolf a Banana. Na pozornici su se pojavili pod maskama, a upravo zbog toga podigli su veliku prašinu nakon pobjede na norveškom izboru za pjesmu Eurovizije. Inače, Norvežani ove godine visoko kotiraju na kladionicama i mnogi im predviđaju veliki uspjeh.  

Foto: Screenshot/dubrovnik.net

Natjecateljski dio prve polufinalne večeri zaključila je predstavnica Armenije Rosa Linn s pjesmom Snap.

Foto: Screenshot/dubrovnik.net

Tijekom glasanja organizatori su se potrudili napraviti pravi glazbeno-scenski show u kojem je uživala publika, ali i mnogobrojni obožavatelji koji su Eurosong pratili ispred televizijskih ekrana diljem svijeta. Druga polufinalna večer održava se u četvrtak, a u subotu je i veliko finale u kojem će osim finalista nastupiti i predstavnici 'velike petorke' koju čine Francuska, Njemačka, Italija, Španjolska i Velika Britanija. 

VIDEO Mia Dimšić prije nastupa na Euroviziji: 'Bit ću energična i dati sve od sebe, drugo me ne zanima

Komentara 29

MA
MačakTom
22:45 10.05.2022.

Bilo kako završilo,mislim da Mia može biti zadovoljna svojim nastupom.

MI
Mixy
22:34 10.05.2022.

Cura uopšte nije bila loša, sjajna fora što je počela na engleskom a završila na hrvatskom ali plašim se da se unapred zna pobednik. Uvek se znalo ko za koga glasa ali sve mi se nešto čini da će ovaj put politika da odluči

TO
tolitol
22:30 10.05.2022.

Čestitke Mii, dobar nastup. Može biti zadovoljna kako god večer završila.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije