nesebično

Živjela je od socijalne pomoći, a sad je donirala 15,3 milijuna funti za ovaj cilj

Foto: Doug Peters/Press Association/PIXSELL
1/4
12.09.2019.
u 20:23

Prema listi bogataša Sunday Timesa, J. K. Rowling je 'teška' 750 milijuna funti.

Britanska spisateljica J. K. Rowling donirala je 15.3 milijuna funti za istraživanje multiple skleroze u centru koji nosi ime njezine majke, prenosi u četvrtak BBC.

Klinika za regenerativnu neurologiju Anne Rowling na sveučilištu u Edinburgu osnovana je s deset milijuna funti koje je autorica Harryja Pottera dala 2010. godine. Najnovijom donacijom otvorit će se još laboratorija i pokrenuti nova istraživanja. Anne Rowling umrla je u 45. godini od komplikacija multiple skleroze. Osim te bolesti, na klinici se istražuju Parkinsonova bolest, demencija i neurološka bolest MND.

Prema listi bogataša Sunday Timesa, Rowling je 'teška' 750 milijuna funti.

Foto: Steven Bergman/Press Association/PIXSELL

Dana 26. lipnja 1997., u Engleskoj je objavljena knjiga o malom čarobnjaku Harryju Potteru, prva u nizu romana koji će trajno promijeniti dječje čitateljske navike i nepovratno izmijeniti izdavačku industriju. Nitko tada nije slutio da će "Harry Potter i Kamen mudraca" spisateljice J. K. Rowling pokrenuti niz od sedam knjiga i osam filmova, gradnju nekoliko tematskih parkova i izroditi kazališnu predstavu koja je bila golemi hit. I najvažnije, nitko nije slutio da će djecu vratiti čitanju.

Serijal knjiga o Harryju Potteru priča je o sirotom engleskom dječaku koji je ostao bez roditelja i na svoj 11. rođendan saznao da je čarobnjak koji živi u običnom svijetu, među "bezjacima". Harry potom odlazi u školu čarobnjaštva, Hogwarts, i stvara odanu skupinu prijatelja s kojima će kasnije proživjeti brojne opasne pustolovine. Mlada samohrana majka Joanne Rowling, koja je živjela od socijalne pomoći, priču o Harryju Potteru razvijala je početkom devedestih godina pišući po edinburškim kafićima dok joj je kći spavala. Izvorni primjerak "Harryja Pottera i Kamena mudraca" napisala je 1995. na staromodnom pisaćem stroju. Knjigu je odbilo tiskati 12 izdavačkih kuća.

Možda bi je odbila i 13., Bloomsbury, da njezin direktor nije svojoj osmogodišnjoj kćeri rekao da pročita prvi odlomak. A ona je, progutavši ga, odmah zatražila ostatak. Prvo izdanje ostisnuto je u samo tisuću primjeraka. Tko ga ima, mogao bi danas na dražbi zaraditi i do 300.000 kuna. U idućih 20 godina Harry Potter oborio je gotovo svaki rekord koji se može zamisliti. Najprodavaniji je književni serijal ikad napisan. "Harry Potter i Darovi smrti", sedma i posljednja knjiga, najbrže je prodavanija knjiga u povijesti. U prva 24 sata samo je u Britaniji prodana u 2,65 milijuna primjeraka.

Foto: Press Association/Press Association/PIXSELL

Osam snimljenih filmova na kino blagajnama diljem svijeta uprihodilo je 6,5 milijardi dolara. J. K. Rowling je od osobe koja si nije mogla priuštiti fotokopiranje svoga rukopisa postala prva osoba koju je pisanje pretvorilo u milijarderku. Otočki mediji pišu kako se vrijeme u dječjoj književnosti dijeli na vrijeme prije i poslije Pottera.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije