Kokice, kokice - vikala je glumica Scarlett Johansson otvarajući svoju trgovinu kokica Yummy Pop u Parizu. Holivudska glumica bila je presretna dok je nedavno u četvrti Marais posluživala stotine znatiželjnika koji su se okupili kako bi probali prave gurmanske kokice, a mogli su birati zaista neobične kombinacije okusa.
Tartufi, maslinovo ulje, najfiniji francuski sirevi, jagode i šlag, čokolada, javorov sirup i mirisni začini poput kadulje samo su neki od okusa koji se mogu kušati u trgovini kokica koju je Scarlett otvorila sa svojim suprugom, Francuzom Romainom Dauriacom.
Ljubav i entuzijazam
- Već nekoliko godina priželjkujem ponuditi omiljenu američku grickalicu u meni omiljenom europskom gradu. Yummy Pop plod je ljubavi i epikurejskog entuzijazma, a nadam se da će kokice postati omiljena pariška grickalica i simbol prijateljstva meni dvaju najdražih gradova - New Yorka i Pariza - rekla je Scarlett. Njezine kokice imaju i gurmansku cijenu: male stoje 5,50, srednje 10,50, a velike 15 eura.
Glumica je samo posljednja u nizu slavnih koji su se okušali u takvom poslu. Njezini kolege iz Hollywooda već su godinama poznati po otvaranju restorana. Ryan Gosling otvorio je restoran Tagine na Beverly Hillsu. Glumac je očaran marokanskom kuhinjom pa u restoranu nudi jela koja bi i sam mogao jesti svaki dan, ali i vina i pivo sa svih strana svijeta.
Channing Tatum ima restoran Saints & Sinners u New Orleansu koji u ponudi ima golem izbor koktela i martinija. Seksi “kućanica” Eva Longoria otvorila je Beso, što na španjolskom znači poljubac, i u Hollywoodu nudi fuziju klasičnih odrezaka s latinskim okusima.
- Dosta jela priprema se po mojim receptima pa imamo zaista raznolik jelovnik - rekla je Eva, koja je izabrala i uniforme za osoblje. Budući da je podrijetlom Talijanka, nije čudno što Lady Gaga voli jesti pizzu i tjesteninu, stoga je uložila u zalogajnicu Joanne Trattoria koju njezini roditelji imaju u New Yorku. Klasičan talijanski restoran ima i bogatu vinsku kartu, a ističe se “Gaga kolekcija”, odnosno vina s imenom pjevačice.
Budući da je Robert De Niro glumeći u filmovima jeo u brojnim dobrim restoranima, odlučio je i sam otvoriti njih nekoliko. Tako se u omiljenoj njujorškoj četvrti Tribeca nalazi Locanda Verde, talijanski restoran poznat po piletini s češnjakom i pastrvi u pršutu. Slavni je glumac vlasnik i restorana Tribeca Grill, nadaleko poznatom i slavnom diljem svijeta kao mjesto gdje se mogu naći neka od najboljih vina. Nobu je možda najzvučnije od imena u De Nirovu vlasništvu, a otvorio je franšizu u New Yorku kada se udružio s japanskim chefom Nobuom Matsuhisom. Kavijar, jastog ili sashimi tacosi neka su od slavnih jela u Tribeci u restoranu Nobu.
Nekada megapopularni pjevač Bon Jovi ima potpuno drukčiji pristup restoranskom poslu. Njegova humanitarna organizacija Soul upravlja restoranom Soul Kitchen u New Jerseyju, gdje ljudi obrok plaćaju onoliko koliko novca mogu izdvojiti: 10 dolara je uobičajena cijena ako si možete priuštiti obrok, sve više od toga ide u humanitarne svrhe. Ako pak nemate novca, obrok možete pojesti u zamjenu za volontiranje u kuhinji.
Potpuno drukčiji pristup ima glazbenik Moby. On je, naime, vlasnik restorana Teany u New Yorku koji je specijaliziran za vegansku kuhinju i u njemu se mogu popiti čajevi sa svih strana svijeta.
Prilikom otvorenja restorana slavni su se, čini se, vodili upravo onim što i sami najviše vole jesti.