PROMO

Alta Banka Međunarodna završnica Plazma Sportskih igara mladih održava se u Splitu

Plazma Sportske igre mladih
Foto: Karlo Šutalo
1/8
22.08.2024.
u 16:23

328 870 djece i mladih sudjelovao je na ovogodišnjim Plazma Sportskim igrama mladih

Alta banka Međunarodna završnica Plazma Sportskih igara mladih održava se u Splitu od 19. do 23. kolovoza. Iako su se okupili zbog natjecanja, atmosfera na međunarodnoj završnici je izvanredna, a djeca i mladi iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Slovenije u Splitu se upoznaju, druže, kupaju i s nestrpljenjem iščekuju Alata banka svečano zatvaranje sezone i All Star Sports Day. Plazma Sportske igre mladih, najveća sportsko-amaterska manifestacija u Europi, u Splitu je okupila 824 sudionika Državnih prvaka u 10 sportskih disciplina koji su se natjecali za titulu Međunardonih pobjednika.

Toki i Šoki međunarodne prvakinje i D&D doprvakinje u odbojci na pijesku dolaze iz Hrvatske, a u muškoj konkurenciji iz Slovenije, zlatni su Valentin Predan i Peter Bregar, dok su Lan Trpinc i Urbančić srebrni.

U sklopu Telemach Dana sporta održana su natjecanja u graničaru i u atletici. Graničar je posebno popularna disciplina jer kroz natjecanja miješanih ekipa dječaka i djevojčica promiče inkluziju, jednakost i toleranciju. Vatreni zmajčeki (Hrvatska) četvrti put za redom su međunarodni prvaci u graničaru, jedinstven je to rezultat na Igrama.

Foto: Karlo Šutalo

Turnir u uličnoj košarci Kinder Joy iznimno je atraktivan kako za igrati tako i za gledati. Uz podršku i glasno navijanje Radnice (Hrvatska) zlatne su u ženskoj, a JK u napad (Srbija) u muškoj konkurenciji. Održane su utakmice i Tommy malonogometnog turnira do 12 godina na kojem je slavila ekipa Srćkovo jato (Srbija). Na HEP turniru u rukometu zlatna je RK Metalac (Hrvatska).

Natjecanja međunarodne završnice nastavljaju se u MIS turniru u odbojci, PBZ cup-u u šahu, PAKET24 cup u tenisu i Coca-Cola Cupu.

Foto: Karlo Šutalo

Alta banka Svečano zatvaranje

Tradicionalno, na splitskoj Rivi u četvrtak, 22. kolovoza, s početkom u 21 sat održat će se Alta banka Svečana ceremonija zatvaranja 28. Sezone Plazma Sportskih mladih. Na svečanoj ceremoniji zatvaranja sudjelovat će i predstavnici vlada zemalja u kojima se Igre održavanju, sadašnji i bivši sportaši te predstavnici sponzora i osobe iz javnog i gospodarskog života regije i Europe. Bogat svečani program upotpunit će i nastupi mladih i talentiranih glazbenika - Martina Kosovca, Ane Širić, Sergeja Božića i Natali Radovčić koji su svojim trudom i upornošću kroz natjecateljski program oduševili regiju. Nakon izvedbi mladih glazbenika svi posjetitelji i građani Splita moći će uživati u koncertu sjajne kantautorice Marije Mirković.

Foto: Karlo Šutalo

ALTA BANKA ALL-STAR SPORTS DAY

Kao najveća sportsko-amaterska manifestacija u Europi, svjesni svog utjecaja na živote mnoge djece i mladih program svečanog zatvaranja nastavlja se u petak, 23. kolovoza programom Alta banka All-star Sports day-a. Poticanje na zdrav način života, toleranciju, zajedništvo, druženje i ostale dobrobiti koje se usvajaju bavljenjem sportom Plazma Sportske igre mladih obogatit će revijalnim natjecanjima na kojima će profesionalni sportaši, visoki dužnosnici u sportu, ambasadori SIM-a, sportaši i osobe iz javnog života regije i Europe, pokazati da su Igre prilika svima da kroz fair play i prijateljstvo pridonesu širenju humanosti, poštivanju različitosti, suzbijanju nasilja i razvoju osjećaja zajedništva.

Foto: Karlo Šutalo

All-Star Dan sporta započet će ceremonijom proglašenja novih ambasadora Plazma Sportskih igara mladih - Šime Vrsaljka i Aleksandra Kolarova u Hrvatskom domu u Splitu. Program u sklopu Alta banka svečanog zatvaranja 28. sezone Plazma Sportskih igara mladih nastavit će se revijalnim šahovskim turnirom na kojem će šahovska velemajstorica Aleksandra Dimitrijević i velemajstor Zurab Azmaiparashvili, predvođeni Arkadyjem Dvorkovichem, predsjednikom FIDE – Svjetske šahovske organizacije, zaigrati šah na Rivi.

U sklopu bogatog programa Riva će ugostiti i nagrađivani sportsko-ekološki event “Zero Waste – Budi dio igre – Čuvajmo naš planet”. Na edukativnom poligonu djeca sudionici Međunarodne završnice još jednom će pokazati kako sport i ekologija idu zajedno te će na zabavan način prezentirati razvrstavanje otpada.

Foto: Karlo Šutalo

Revijalna utakmica u graničaru, jednoj od najpopularnijih disciplina Plazma Sportskih igara mladih, održat će se na Prokurativama. Mediteranski trg u središtu Splita postat će poprište jedne od najzanimljivijih igara koju će zaigrati SIM ambasadori i prijatelji Igra zajedno s djecom sudionicima Međunarodne završnice, među kojima su i Tonči Glavina, ministar turizma i sporta Republike Hrvatske, Zoran Gajić, ministar sporta Republike Srbije, Matijaž Han, ministar gospodarstva, turizma i sporta Republike Slovenije, Jasna Duraković, ministrica obrazovanja i nauke Federacije Bosne i Hercegovine, sportaši - Barbara Matić, Andreja Leški, Larisa Cerić, Šime Vrsaljko, Aleksandar Kolarov, Mehmed Baždarević, Predrag Mijatović, Darijo Srna, Aitor Caranca i mnogi drugi te predstavnici sponzora

Plazma Sportske igre mladih jedina su manifestacija u regiji koja je ušla u program UEFA foundation for children, na čelu s Aleksanderom Čeferinom predsjednikom UEFA-e i ambasadorom Igara, i jedna od nekoliko manifestacija u Hrvatskoj u sklopu programa sufinanciranja velikih sportskih manifestacija Ministarstva turizma i sporta.

Foto: Karlo Šutalo

Sve aktivnosti i natjecanja od prve do zadnje razine u potpunosti su besplatna za sve sudionike što uključuje dok je partner prijevoza vlakom Hrvatske željeznice putnički prijevoz.

Plazma Sportske igre mladih najveća su sportsko-amaterska manifestacija u Europi, koja je kroz 28. godina postojanja promovirajući sport i sportski način života obogatila živote više od 3.088.000 djece i mladih.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije