SRBI OSTALI BEZ BRONCE

Amerikanci sa zlatom oko vrata nakon 16 dugih godina

\'U.S. players celebrate their victory against Turkey after their FIBA Basketball World Championship final game in Istanbul, September 12, 2010.  REUTERS/Sergio Perez (TURKEY  - Tags: SPORT BASKETBALL
Reuters
12.09.2010.
u 22:28

Krzyzewskijevi specijalci nisu se dali zbuniti navijanjem 15.000 fanatičnih Turaka, a predvodio ih je najbolji igrač prvenstva Kevin Durant (28 koševa).

Mrežica s koševa u Sinan Erdem Areni odlazi u SAD. Nakon 16 godina Amerikanci su ponovno prvaci svijeta. Zavrijedili su krunu pobijedivši domaćina Tursku (81:64). Specijalci Mikea Krzyzewskog nisu se dali zbuniti navijanjem 15.000 fanatičnih gledatelja koji kao da su pošli u sveti rat protiv američke dominacije.

I u finalu prednjačio je najbolji igrač prvenstva (MVP) Kevin Durant (28 koševa). Početkom drugog dijela sa svojom je šestom i sedmom tricom (za 48:32) potopio sve nade domaćih. Turski enbeaevci igrali su šaroliko. Turkoglu je igrao premalo (23 minute) i ubacio 16 koševa, a konfuzni Iljasova sedam. Potonjem nije pomoglo ni to što je prvi put skinuo zaštitnu masku za nos. Igrao je kao da je nokautiran.

Srbi su u dvoboju za treće mjesto bili neprepoznatljivi, pa su broncu osvojili poletni Litavci (99:88). Slavili su na krilima Jankunasa (15), Kalnietisa (14), Jasaitisa (14), a ponajprije Kleize (33 koša), koji se naplatio za lošu utakmicu s Amerikancima. Između treće i četvrte četvrtine plesačice CSKA otplesale su užičko kolo, no iscijeđeni Srbi svoje su otplesali večer prije, u dramatičnom polufinalnom porazu protiv Turaka, u kojem spornim drže više od 30 sudačkih odluka. Sve je bilo gotovo i znatno prije no što je nervozni Teodosić u 33. minuti poslao suce u onu stvar (84:62). Uslijedilo je litavsko slavlje uz sedam bubnjara, koji su njihovim navijačima davali ritam. Uslijedila je i presica, koju je srpski izbornik iskoristio za monolog "Moj obračun s Fibom". Osim na suđenje žalio se i na tretman i nemoral:

– Turci su bili odlični domaćini, no po suđenju i Fibinoj organizaciji prijevoza i treninga, ovo je najlošiji SP. Nakon polufinala držali su nas u dvorani do dva sata iza ponoći, kažu zbog sigurnosnih razloga, a potom su nam dali prvi trening ujutro, prije Litavaca, koji su igrali prije nas. Ako analiziraju ovo i loše suđenje i kažu da je sve u redu, onda glavni tajnik Fibe Baumann i sportski direktor Kotleba trebaju dati ostavku. Zar ćemo po cijenu sponzorskih ugovora za njihove bolje plaće dozvoliti razvaljivanje košarke?

Jedan žalac usmjerio je Ivković i prema kolegi Boši Tanjeviću, turskom izborniku:

– Gdje je tu moral? Tom Ašiku treba netko reći da ne može glumiti ozljedu samo da ne bi morao izvoditi bacanja.

U utakmici za peto mjesto Argentinci su pobijedili Španjolce (86:81), a najbolju petorku prvenstva čine Teodosić, Turkoglu, Durant, Kleiza i Scola.

Komentara 1

PR
pravaistina88
01:16 13.09.2010.

Dobro je reko Ivković, ali na ovo da su im je sporno 30 sudačkih odluka mogu reći samo: :))))))))))))))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije