NE LEŽI IM

Australian Open hrvatski tenisači još nikad nisu osvojili, najbliži bio Čilić

16.01.2022.
u 16:38

U sjeni australskog debakla s Đokovićem u ponedjeljak počinje Australian Open, prvi teniski Grand Slam turnir sezone

U sjeni teškog australskog debakla s Novakom Đokovićem (nije sporno da je i on griješio, ali Australci su pretjerali s maltretiranjem prvog tenisača svijeta), u ponedjeljak u Melbourneu počinje prvi teniski Grand Slam turnir sezone – Australian Open. Vanjski tereni otvaraju se već u 10 sati po australskom vremenu (u ponoć po hrvatskom), a naslove brane Novak Đoković u muškoj te Naomi Osaka u ženskoj konkurenciji. I mi smo imali lani šampiona u Melbourne Parku, bio je to Ivan Dodig, ali u paru sa Slovakom Polašekom. Ove će godine, kao što se zna, Dodig naslov braniti u kombinaciji s Brazilcem Melom.

No kad je pojedinačna konkurencija u pitanju, Australian Open je posljednji Grand Slam turnir koji Hrvati još nisu osvojili. Najbliži je tome bio Marin Čilić, koji je 2018. ondje igrao finale (poraz od Federera), a osim toga ima i još jedan polufinale iz 2010. (Murray). Objektivno gledano, od Čilića i ove godine možemo najviše očekivati, iako bi i djevojke (Donna Vekić, Petra Martić i Ana Konjuh) mogle ugodno iznenaditi.

(SP)AUSTRALIA-MELBOURNE-TENNIS-AUSTRALIAN OPEN-DAY 7 (200126) -- MELBOURNE, Jan. 26, 2020 (Xinhua) -- Marin Cilic of Croatia reacts during the men's singles 4th round match against Milos Raonic of Canada at the Australian Open tennis championship in Melbourne, Australia on Jan. 26, 2020. (Photo by Bai Xue/Xinhua) Bai Xue Photo: XINHUA/PIXSELL
Foto: Bai Xue

Marin će za suparnike u prva dva kola imati kvalifikante i tu ne bi trebalo biti problema. Znamo da ga u prvom kolu čeka 30-godišnji Ekvadorac Emilio Gomez, 155. tenisač svijeta, s kojim se Marin dosad nije sastajao. Lani je u kvalifikacijama Indian Wellsa Ekvadorac pobijedio Ivu Karlovića, ali Čilić je ipak nešto drugo.

Ako Međugorac prođe tu prepreku, u drugom ga kolu čeka bolji iz dvoboja još dvojice kvalifikanata: Kazahstanca Timofeja Skatova (255.) i Slovaka Norberta Gombosa (117.). S potonjim se Čilić sučelio 2020. na US Openu i dobio ga u četiri seta.

Velika prepreka Marinovim ambicijama bit će očekivani suparnik u trećem kolu – Rus Andrej Rubljov, s kojim naš najbolji tenisač ima prilično loša iskustva. Izgubio je četiri od njihovih pet međusobnih mečeva, od toga dva lani, oba na betonu, u Cincinnatiju i Miamiju. No Čilić se dobro snalazi na australskom suncu pa bi mogao i iznenaditi.

Od naših tenisačica najdalje su dosad, do osmine finala, na Australian Openu stizale Petra Martić i Donna Vekić. Petrin je uspjeh nešto stariji (iz 2018.), a Donni je to pošlo za rukom lani (poraz od Amerikanke Brady). Martić je lani ispala u prvom kolu. Konjuh zasad ima samo dva druga kola (iz 2017. i 2018.), ali u posljednje je vrijeme najstabilnija od naših pa od nje možemo očekivati da ove godine učini i korak više.

Komentara 4

NO
nogogaz
17:39 16.01.2022.

Naši su bolji od Srba!

Avatar Tombstone
Tombstone
17:12 16.01.2022.

Australian Open nije Grand Slam nego Major turnir. Grand Slam turniri ne postoje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije