OKO SOKOLOVO Beusan predlaže da i naši suci sude u stranim ligama

Beusan: Neka dođu Rosetti, Grk Vassaras ili Mallenco

25.03.2009.
u 08:39

Oko sokolovo HTV-a, ugledni sudački ekspert Mateo Beusan, pozitivno se izjasnio o apelu da u Prvu HNL dođu suditi inozemni suci. Tvrdi da to nije podcjenjivanje hrvatskih sudaca, jer on se zalaže za reciprocitet, neka i naši sude u jakim europskim ligama.

– Neka se prije početka sezone odrede koje su to utakmice visokoga rizika, ne moraju to nužno biti samo srazovi Dinama i Hajduka, i zatraže inozemni suci – kaže Beusan.

Samo vrhunska klasa
Procedura je sljedeća: IO HNS-a zatraži od predsjednika Sudačke komisije mišljenje koji bi inozemni sudac bio pogodan za utakmicu visokoga rizika, a potom se HNS službeno obrati njegovu savezu.

– Predlažem i da HNS ponudi nekoliko naših sudaca za razmjenu. I onda neka Talijana ili Španjolca koji sudi u Prvoj HNL plati njegov savez, a mi ćemo platiti našega koji ide k njima. Tražio bih isključivo vrhunske suce – kazao je Beusan i ponudio prijedloge: Talijana Rosettija, Grka Vassarasa, Španjolca Mallenca...

A što ako strani savez ne prihvati našega suca? Tko bi tada platio stranca? Dopredsjednik HNS-a Ivan Brleković kaže kako bi u tom slučaju troškove podijelili klub domaćin i HNS.

Mateo Beusan sa žalošću konstatira kako ne vidi trenutačno koji bi naš sudac mogao neopterećen ući u sraz Hajduk – Dinamo.

– Pritisak je ogroman i iako imamo suce koji bi mogli u toj utakmici dobro suditi, tko zna što bi sve bilo u njihovim glavama. Zato je stranac najbezbolnije rješenje.

Budući da je Mamić već “eliminirao” Vladu Svilokosa (“Doći ću mu glave!”) i Ivana Bebeka (“On je drski razbojnik”), naša sudačka scena trenutačno nudi najviše pet kandidata za derbije: Draženka Kovačića, Zlatka Šimčića, Domagoja Vučkova, Domagoja Ljubičića i Antu Vučemilovića. Samo su Kovačić (6 puta) i Vučemilović (jednom) do sada sudili susret Dinamo – Hajduk u prvenstvu.

Vjerojatno od spomenutih nitko ne želi debitirati u derbiju ove sezone...

I nekadašnji šef sudačke organizacije Veselko Bebek slaže se da ozračje nije sklono domaćim arbitrima.

– Inače bih a priori bio protiv dovođenja inozemnih sudaca, ali, nažalost, kratkoročno ta ideja ima opravdanje. Jer, tako ćemo se uvjeriti da i strani suci sude ono što vide, te da nisu imuni na pogreške – kazao je Veselko Bebek.

Žive u strahu
Tvrdi kako u Hrvatskoj ima kvalitetnih sudaca, i te kako doraslih zadatku u velikom derbiju, ali da u njih nema dovoljno povjerenja.

– Suci žive u strahu od pogrešaka. To pljuvanje sa svih strana više nema nikakvoga smisla i organizacija ih od toga mora zaštititi – zaključio je Veselko Bebek, otac našega najboljega suca Ivana Bebeka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije