Efikasnost

Bijeli su ovako zabijali kad su se plasirali u Europsku ligu

16.08.2014., stadion Poljud, Split - MAXtv 1. HNL, 05. kolo, HNK Hajduk - NK Zadar. Jean Kouassi. Photo: Ivana Ivanovic/PIXSELL
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL
18.08.2014.
u 10:00

Kouassi je zabio pet pogodaka u prvih pet kola – toliko je lani Bjelokošćanin zabio u cijeloj sezoni

Prebiranje po bližoj povijesti dovelo nas je do brojeva koji pokazuju da već dugo Hajdukovi napadači nisu bili tako raspoloženi kao na početku ove sezone. Učinkom od devet i šest golova u prvih pet kola prvenstva plijene Andrej Kramarić i Duje Čop, ali Hajdukov napadački trolist Jean Kouassi, Sandro Gotal i Anton Maglica dvanaest puta zatresli su protivničke mreže. I to je dodatna vrijednost momčadi Igora Tudora, opasnost stiže sa svih strana. Primjerice Kouassi, čovjek koji svaki pogodak proslavlja s najmanje pet salta, u prvih pet kola postigao je pet golova. Već sada je sustigao svoj učinak iz cijele prošle sezone.

Kao i Ante Vukušić

– Gotal će biti osvježenje, dugo smo ga pratili – o napadaču iz Austrije govorio je još prije nego što je kažnjen sportski direktor bijelih Goran Vučević.

I bio je pravu, Gotal je najugodnije iznenađenje u Hajdukovu napadu. Napasan za protivničku obranu, borben, pomalo i sebičan, što je za napadača pozitivna karakteristika. Savršeno se mentalnim sklopom uklopio u ovaj Hajduk. Četiri pogotka na startu sezone Gotal nije nikada postigao u svojoj karijeri. Slična je priča i s Maglicom, koji na kontu ima tri pogotka, ali odigrao je utakmicu manje.

Vratimo se malo unatrag, napadači su ovako startali u sezoni 2010./11., tada je Ante Vukušić nakon pet kola na kontu imao pet golova, a slijedio ga je Senijad Ibričić s golom manje. Sljedećih sezona prvi strijelci u prvih pet kola imali su maksimalno tri postignuta gola. Dakle, ova sezona neodoljivo, barem što se efikasnosti tiče, podsjeća na onu kada se Hajduk plasirao u Europsku ligu.

A sada bijele, kao posljednja stepenica u pohodu prema Europskoj ligi, čeka Dnipro. Iz poljudske svečane lože pobjedu Hajduka nad Zadrom pratio je pomoćnik prvog trenera Dnipra Mirona Markeviča. S njim je bio Ivica Pirić, nekadašnji Hajdukov igrač, svojevrsni ambasador Dnipra u Hrvatskoj.

S Dniprom sve otvoreno

– Pitali su me Ukrajinci o ozračju u Poljudu, rekao sam im da ovo protiv Zadra nije bilo ništa u odnosu na ono što ih čeka. Svjesni su što će biti u uzvratu tako da će oni pokušati riješiti posao u prvoj utakmici. Ali, s obzirom na ozljede koje su ih snašle, sve će biti otvoreno – kaže Pirić.

Podsjetimo, Dnipro je ostao bez Brazilca Matheusa, a ozlijeđen je Konopljanka, njihova prva zvijezda.

U prvih pet utakmica sezone, barem što se tiče postignutih pogodaka, već dugo Hajduk nije bio tako dobar, još od sezone 2010./11. kada je pod vodstvom Stanka Poklepovića imao 14 bodova i 19 postignutih golova. Sezonu poslije bijeli su imali 11 bodova i 12 golova, u sezoni 2012./13. u prvih pet kola postigli su 10 golova i osvojili 10 bodova, a lani je Hajduk imao učinak od 14 bodova, uz 12 postignutih golova.

>> Ovo su odlične vijesti za Hajduk uoči doigravanja za Europsku ligu!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije