budu li htjele ostati

Blanka i Sandra će biti vrhunske i sa 40 godina

Blanka Vlašić
Reuters
08.08.2010.
u 08:18

Za Ottey su natjecanja stil i smisao života i zato, uz sjajnu genetiku, na tartanu nastupa i sa 50 godina

Nastup tamnopute gazele, 50-godišnje Merlene Ottey na atletskom EP-u natjerao nas je na razmišljanje o dugovječnosti žena u vrhunskome sportu.

Stoga smo genijalne atletske trenere Joška Vlašića i Ivana Ivančića priupitali hoće li svjetska prvakinja Blanka Vlašić i europska Sandra Perković olimpijsku medalju moći osvojiti i sa 40 godina, kao što je u Sydneyu pošlo za rukom upravo Ottey.

– Blanka je sada izuzetno motivirana za to da dugo traje i baš me i sama pitala hoće li moći skakati do četrdesete. Rekao sam joj: "Zašto ne, budeš li motivirana i budeš li se pridržavala zadanih pravila treninga i režima života" – odgovorio nam je Joško Vlašić.

Ni majčinstvo nije problem

Ivan Ivančić, trener Sandre Perković, slično razmišlja:

– Sandra bi mogla bacati i sa 40. Zdrava je, priprema se normalnim načinom, bez turbulencija i biokemije i može dugo. Uostalom, njena glavna konkurentica u borbi za europsko zlato Grasu ima 39 godina. Ruskinja Sadova je sa 39 godina bacila 65 metara, a Bjeloruskinja Zvereva je bacala 60 metara sa 49 godina. Ta Zvereva baš i nije sportski živjela, vidio sam kako pije i po litru alkohola. Na koje fore je poslije toga bila tako dobra, ne bih znao.

Pitamo 73-godišnjeg bacačkog trenera: a što ako se Sandra zaljubi, ako se uda i postane majka?

– Ako se zaljubi, to joj može samo unaprijediti rezultat. To može biti prednost, nije hendikep. Ni majčinstvo nije problem. Sve ono što je već registrirano u sportašu, to se brzo vrati. Teško je jedino probijati neke nove barijere.

Treneri mladih sportašica moraju razmišljati o zaljubljivanju i udaji svojih štićenica, a kada ste ujedno i otac onda je to još intenzivnije. Joško o tome kaže:

– Blanka promišlja dugoročnu karijeru u kojoj bi se majčinstvo dogodilo u njenom tijeku. Zapravo, karijera bi se obnovila nakon majčinstva, da se neke stvari ne dogode prekasno.

Boji li se tata Vlašić da mu se dogodi isto što i tati Kosteliću, čija je kći okončala karijeru preko noći sa 24 godine.

– Ja bih volio da ona dođe sama i da kaže "tata, gotovo je", a ne da se to dogodi naprasno.

Merlene je avangarda

Izgledi da na velikim natjecanjima doživi 40 veći su kod Sandre nego kod Blanke jer je skok u vis kompleksna disciplina koja ovisi o brzini i eksplozivnosti.

– Opadanje brzine počinje najranije, bacači to nadoknade snagom, tehnikom, a kod sprintera i skakača brzina je neusporedivo najjači element – objašnjava Ivan Ivančić.

Merlene Ottey stoga je vrlo posebna pojava, presedan u modernom vrhunskom ženskom sportu. Za nju je vrhunski sport, očito, postao stil i primarni smisao života. S nama se složio i prof. dr. Igor Jukić, dekan Kineziološkog fakulteta.

– Zanimljivo je da je to brzinsko-eksplozivni, a ne sport izdržljivosti, gdje bi se prije mogla očekivati pojava takve sportašice. Treba pretpostaviti da su razlozi njena trajana i sa 50 godina u njenoj genetici te režimu života, ali i u sportskoj znanosti. Mi obično kažemo da iznimka potvrđuje pravilo, no ovdje možemo kazati da je ona avangarda i da treba proučavati posljednjih 10 godina njene karijere jer tu se možda krije tajna ženske dugovječnosti u sportu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije