utakmica sezone

Bojan ima vrhunsku statstiku poslije pauze od 9 mjeseci. Dobio je ovacije od navijača bivšeg kluba

storyeditor/2024-01-04/Bogdanovic1_pxl_spo_040123.jpg
REUTERS
05.01.2024.
u 08:00

Prije početka susreta, Bojanu je upućen pljesak publike za čiji je gušt igrao tri sezone postižući prosječno 18 i pol koševa po utakmici. Bogey je tako opravdao onaj četverogodišnji ugovor, ovjeren u uredu Utah Jazza, vrijedan 73 milijuna američkih dolara, što ga je u tom trenutku učinilo najplaćenijim hrvatskim sportašem.

Zašto ga kao starijeg igrača Detroit Pistonsi ne planiraju razmijeniti razmjene radi, Bojan Bogdanović demonstrirao je na gostovanju kod svojeg prethodnog poslodavca. U njemu poznatoj dvorani Delta Center, hrvatski košarkaš ubacio je Utah Jazzu 36 koševa (8 od 15 tricaških pokušaja) čemu je pridodao sedam skokova i pet asistencija.

Nažalost, to Pistonsima, najslabijoj momčadi lige, nije bilo dovoljno da izbore svoju tek četvrtu ovosezonsku pobjedu jer su od džezista izgubili u produžetku (148:154).

Ovacije navijača bivšeg kluba

Prije početka susreta, Bojanu je upućen pljesak publike za čiji je gušt igrao tri sezone postižući prosječno 18 i pol koševa po utakmici. Bogey je tako opravdao onaj četverogodišnji ugovor, ovjeren u uredu Utah Jazza, vrijedan 73 milijuna američkih dolara, što ga je u tom trenutku učinilo najplaćenijim hrvatskim sportašem.

GALERIJA Bogdanović odigrao utakmicu sezone za Detroit

storyeditor/2024-01-04/Bogdanovic1_pxl_spo_040123.jpg
1/6

A već u prvoj sezoni među džezistima Bojan je dvaput pogodio sa sirenom za pobjedu pa su ga navijači kluba iz Salt Lake Cityja dodatno zavoljeli.

Upravo u dresu Utah Jazza Bojan je upisao najbolji učinak karijere, a to je bilo onih 48 koševa (8 trica iz 11 pokušaja) za pobjedu nad Jokićevim Denver Nuggetsima. Baš protiv te momčadi Mostarac je imao i svoju drugu najbolju izvedbu, a to je onih 36 koševa uz 13 skokova i četiri asistencije za još jednu pobjedu nad Nuggetsima.

Na žalost poklonika Utah Jazza, menadžment kluba je s Detroitom razmijenio Bogdanovića za Kellyja Olynyka, Sabena Leeja i nešto keša pri čemu je ostalo otvoreno pitanje tko je tu, zapravo, profitirao.

Uostalom, o tome nešto govori i stav vodstva Pistonsa koje nema nekih jasnih planova o razmjenjivanju Bogdanovića. Kao što je nedavno napisao novinar The Athletic'sa James L. Edwards, "Pistonsi žele biti dobri i ne žele razmjenjivati dobre igrače". Bez obzira na neslavni rekord ovog kluba od 28 uzastopnih poraza u istoj sezoni.

VEZANI ČLANCI:

Prošlog ljeta hrvatski košarkaš potpisao je ugovor koji će mu ove sezone donijeti 20 milijuna USD. Njegova plaća za sezonu 2024./2025., u iznosu od 19 milijuna USD, postat će potpuno zajamčena tek 29. lipnja ove godine. Dakako, ako se sadašnji Bojanov poslodavac na to odluči.

Na žalost Pistonsa, jer da nije tako ovog crnog rekorda ne bi bilo, Bogdanović je zbog ozljede lista propustio prvih 19 ovosezonskih utakmica. "Debitirao" je tek 2. prosinca nakon čega je odigrao 15 utakmica u nizu u kojima je prosječno bilježio 20 koševa, četiri skoka i tri asistencije, što je za više od četiri koša više od njegova karijernog prosjeka (15,7).

Na gostovanju kod Utaha Bojan se doista osjećao kao kod kuće pa je na veliki odmor otišao s 15 koševa da bi u nastavku susreta bio još ubojitiji. Štoviše, drugo je poluvrijeme započeo s dvije trice pa je treću četvrtinu okončao sa šest ubačenih dalekometnih šuteva. Sedmu tricu zabio je početkom četvrte dionice, a osmu 15 sekundi prije isteka osnovnog dijela susreta.

Premda mu je do tog trenutka pridonio s 36 koševa, trener Monty Williams je 25 sekundi prije kraja produžetka izvadio Hrvata i uveo u igru Jadena Iveyja koji se u preostalom vremenu nije primijetio. No, valjda drugi najbolje plaćeni trener NBA lige, s godišnjom plaćom od 13 milijuna USD, valjda zna što radi. Nakon što ga je Phoenix (ot)pustio, Williams je pripao luksuz da od najslabije, ali vrlo mlade, momčadi NBA lige kroz neko vrijeme napravi snažnu momčad. A možda u tome i uspije ako bi klub za Bogdanovića dobio još nekog supertalentiranog mladog igrača ili pak vrlo visoke pickove na draftu.

VEZANI ČLANCI:

Bojan zaslužuje bolju momčad

Kad smo već kod najbolje plaćenih trenera kažimo da najveću godišnju plaću (16 milijuna USD) ima i najstariji među njima Gregg Popovich koji u Spursima djeluje i kao predsjednik košarkaških operacija. A s obzirom na to da je riječ o treneru koji ima pet naslova prvaka, tri naslova trenera godine i da je Spursima omogućio 22 uzastopna nastupa u doigravanju, ova svota je i logična. Na trećem mjestu, iza Detroitova Williamsa, četverostruki je NBA prvak s Warriorsima Steve Kerr kojem krajem ove sezone istječe ugovor pa ćemo sa zanimanjem iščekivati što će on na ljeto materijalizirati.

VEZANI ČLANCI:

Po svemu izrečenom i napisanom na temu Bogdanovićeva statusa, jasno je da Detroit svog najboljeg šutera doista neće nikome dati ako za njega ne dobije jako dobru ponudu. A za Bojana bi mogao biti zainteresiran netko od kandidata za visok plasman, netko tko treba vrsnog šutera koji će svojim šuterskim rangom s trice prisiljavati suparničke obrane da se rašire što pak otvara prostor za prodorne braniče. A o tome nerijetko lamentiraju i NBA poklonici pa je tako jedan zavapio:

"Ovo je smiješno. Bogdanović zaslužuje igrati za kandidata za najviši plasman."

Ono što je problem Pistonsa, o kojem piše ESPN-ov Tim Bontemps, jest u tome što klubom vladaju četiri različita mišljenja o tome što bi s momčadi trebalo činiti. "Od trenera Williamsa, preko dopredsjednika Arna Tellema, glavnog menadžera Troya Weavera do vlasnika Toma Goresa, svi imaju drugačije poglede na izgled kluba koji doigravanje nije igrao još od sezone 2008./2009."

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije