EMOTIVAN NABOJ

Brazilci su željeli ostati u Zagrebu, a kad su vidjeli gdje su došli, na pameti im je bila jedna misao

Opatija: Košarkaška utakmica Hrvatska - Brazil
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/3
24.07.2024.
u 12:30

Nakon što smo prije kvalifikacija bili četiri dana u Zagrebu i pet u Opatiji, bili smo jako zadovoljni hotelom, hranom, transferom do dvorane te samom dvoranom koja je fantastična - rekao nam je Aco Petrović uoči polaska za Francusku

Ovih dana igraju se posljednje pripremne utakmice za košarkaški turnir na predstojećim Olimpijskim igrama koje će biti svečano otvorene ovog petka konvojem brodova sa sportašima na rijeci Seini. Među 12 reprezentacija sudionica, najviše pripremnih utakmica odigrali su Australci (čak osam, 6-2), Nakon njih slijede domaćini Francuzi (šest, 2-4) te Amerikanci i Nijemci koji su u Londonu međusobno odigrali svaki svoju petu utakmicu.

Jedina reprezentacija koja u drugoj polovici srpnja nije odigrala ni jednu utakmicu jest selekcija Brazila koja se za Olimpijske igre, pod vodstvom hrvatskog trenera Aleksandra Petrovića, priprema u Zagrebu. Evo kako je on to objasnio:

– Nakon što smo u prvom tjednu srpnja osvojili kvalifikacijski turnir u Rigi, igračima sam dao deset dana slobodno. Htio sam ih imati što svježije u završnim pripremama i zato smo se okupili tek 17. srpnja i odigrat ćemo samo jednu kontrolnu utakmicu, i to onu s Kanadom u srijedu navečer u Lilleu.

Brazilci u Lille, u kojem se igra prvi dio olimpijskog turnira, putuju danas popodne, nakon posljednjeg zagrebačkog treninga, ali ne u dvorani u kojoj su sve ovo vrijeme trenirali.

– Nedavno sam s ljudima iz Košarkaškog saveza Brazila obišao Košarkaški centar Dražen Petrović i njihova je želja bila da reprezentacija posljednji zagrebački trening odradi baš u dvorani koja nosi Draženovo ime. Da taj trening u toj kultnoj dvorani bude neka vrsta dodatnog emotivnog poticaja.

Opatija: Košarkaška utakmica Hrvatska - Brazil
1/5

Brazilci, dakako, ne znaju, a i ne moraju znati da je ta dvorana sve manje košarkaška i da kraljicu igara iz nje, zahvaljujući gradskim vlastima, polako istiskuju futsal i mali nogomet. S druge strane, gosti iz najveće južnoameričke zemlje jako su zadovoljni uvjetima koje su imali u Agram Clubu.

– Nakon što smo prije kvalifikacija bili četiri dana u Zagrebu i pet u Opatiji, bili smo jako zadovoljni hotelom, hranom, transferom do dvorane te samom dvoranom koja je fantastična. Osim samog parketa, dobili smo i sat vremena za regeneraciju u sauni, hladnoj kupki i bazenu. Ja koji sam već u godinama i mogu reći da sam zahtjevan doista nemam nikakvu zamjerku.

Prvu utakmicu na olimpijskom turniru Petrović će imati u subotu protiv domaćina Igara Francuske, što baš i nije idealan suparnik za otvaranje turnira.

– Nije dobra stvar što oni ulaze u turnir s četiri vezana poraza u kontrolnim utakmicama i sigurno će podignuti intenzitet vlastite igre do krajnjih granica. No i nas će se nešto pitati i pokušat ćemo u utakmici ostati što duže i uvesti ih u nervozno stanje. Kod njih očito još nije sve sjelo na svoje mjesto jer njihov pričuvni centarski tandem Lessort Yabusele djeluje bolje od onog startnog koji čine Wembanyama i Gobert.

Petrovićev plan za proći skupinu jest sljedeći.

– Mi u skupini imamo još i aktualne svjetske prvake Nijemce i njima ćemo se nastojati oduprijeti. No za prolaz u četvrtfinale nama će ključna utakmica biti s Japancima. To je reprezentacija kojoj ne smijete dopustiti da igrom s puno prodora i dodavanja na vanjski šut kreira početnu prednost. Moramo "daviti" njihove vanjske igrače, a naročito Hachimuru i Watanabea jer oni su u stanju zabiti puno trica.

Tko su, kroz Acin mikroskop gledano, najveći favoriti za medaljaško postolje?

Amerikanci će putovati iz Pariza

– Amerikanci su favoriti za zlato, ali ne i apsolutni jer postoji nekoliko reprezentacija koje vjeruju da u datom danu Amerikance mogu pobijediti. Puno će ovisiti o tome kako će oni ući u koju utakmicu. Protiv Srbije su ušli angažirano pa su dominirali, a protiv Južnog Sudana traljavo pa su umalo izgubili. Ako se te reprezentacije ne namjere jedna na drugu već u četvrtfinalu, čini mi se da bismo među četiri završne selekcije mogli vidjeti Amerikance, Kanađane, Srbe i Nijemce. Australci jesu dobri, ali u visokom ritmu, no ne znam kako će se ponašati kada nalete na momčad koja s njima ne želi igrati "run and gun".

Prvi dio olimpijskog turnira košarkaša, koji počinje 27. srpnja, igra se na natkrivenom stadionu u Lilleu, a četvrtfinalisti (osam od 12 reprezentacija) nastavit će natjecanje u Parizu.

– Koliko čujem, Amerikanci će odsjesti u hotelu u Parizu, a na svoje tri utakmice u Lilleu će putovati. Sat i pol vožnje za njih ne bi smio biti problem – zaključio je Petrović.

Komentara 1

GA
galico
12:36 25.07.2024.

Zahvaljujućim kojim gradskim vlastima??? Zna se točno i tko je razvalio Cibonu i lišio ju imovine ( Lovrić kao Bandićev potrčko,) i to na vrhuncu rezultata u moderno doba kada su razvalili i NK Zagreb...Što je Grad ovih zadnjih tri godine dana trebao odbiti futsal ???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije