PRAVNA ZAVRZLAMA

Brleković: Nakana MZOS-a je da Dinamo raspiše izbore

BBB
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
08.03.2014.
u 11:15

Na osnovi rješenja sportske inspekcije MZOS-a, Kontrolni ured grada Zagreba trebao bi narediti Dinamu da uskladi klupski Statut u pogledu prava svih članova kluba – kaže pravnik Ivan Brleković

Sportska inspekcija MZOS-a poništila je odluke Kontrolnog ureda grada Zagreba i prihvaćanjem žalbe dijela članova GNK Dinamo vratila je cijeli slučaj o načinu rada Dinama kao udruge građana prvostupanjskoj komisiji na novo razmatranje. U Udruzi “Zajedno za Dinamo” ovo rješenje komentiraju kao naredbu čelnim ljudima Dinama da sazovu izbornu skupštinu po načelu “jedan član - jedan glas”, no u Dinamu tvrde da se izbori izrijekom ne spominju nigdje u rješenju.

Uslijedit će pravni ping-pong i možda dobijemo priču o “ludome i zbunjenome”

Ivan Brleković

odvjetnik

Svi biraju i mogu biti birani

Stoga smo za neutralno objašnjenje zamolili pravnika Ivana Brlekovića.

– Naglasimo da je sportska inspekcija MZOS-a više tijelo od Kontrolnog ureda grada Zagreba, nešto kao Vrhovni sud u odnosu na Općinski sud.

Ovim je rješenjem MZOS kao drugostupanjski organ dao jasnu uputu prvostupanjskoj inspekciji (Kontrolnom uredu) što dalje mora raditi vezano uz Statut GNK Dinamo. Nema sumnji da ta drugostupanjska inspekcija traži od prvostupanjske da naredi Dinamu usklađivanje klupskog Statuta u pogledu prava svih članova kluba – kaže Brleković.

Što to konkretno znači?

– Da se klupski Statut uskladi s članom 6. Zakona o udrugama, koji propisuje da svi članovi kluba moraju imati jednaka prava! To znači da svi imaju pravo birati i biti birani, što je utemeljeno Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i presudama Europskoga suda za zaštitu ljudskih prava.

Znači li to da će Dinamo morati raspisati izbornu skupštinu?

“Ludi i zbunjeni”...

– Tako bi trebalo biti u nekom doglednom roku, to je očita nakana MZOS-a. Ali, po svemu sudeći, uslijedit će pravni ping-pong. Već su, uostalom, dva različita tumačenja istoga rješenja ugledala svjetlo dana! Sad se čeka da prvostupanjska inspekcija postupi po nalogu drugostupanjske, sve je tu jasno i čisto. Iako je teorijski moguće i da se to opstruira, pa da dobijemo onu poznatu priču o “ludome i zbunjenome” – rekao je Brleković te dodao:

– U Saboru se ovih dana raspravlja o Zakonu o računovodstvu neprofitnih organizacija prema kojem bi udruge građana s prihodom većim od 230.000 kuna morale osnovati trgovačko društvo. Bio bi to korak prema pretvaranju kluba u dioničko društvo i dogodi li se to, jasno je da onda više Zakon o udrugama ne bi vrijedio za klub ustrojen kao dioničko društvo. No, to je zasad hipotetika...

>> Dinamo dovodi Bergera iz Černomoreca

Komentara 18

VK
vječni krojf
15:28 08.03.2014.

Ovo je lakrdija i radi se steta ne samo Dinamu nego i nogometu i sportu.Tu se vise nezna tko tuzi tko istrazuje.Napada se klub Dinamo i onemogucuje da normalno radi.Cijelu godinu ga proganjaju razne aveti,a onda se mnogi rugaju dinamovim nastupima u ligi prvaka.Zamislite da ovakve uvjete ima Bayern,sigurno nebi bio prvak Europe i Svijeta.Dinamo je fenomen pod kakvim uslovima djeluje.

Avatar jure23
jure23
18:22 08.03.2014.

,jovanovic i skansi vec smisli drugi plan.

Avatar jure23
jure23
18:08 08.03.2014.

hmmmm kolko vidimo ULICA bi vodila dinamo....petorica "vođa" bbb imaju zajedno 214 kaznenih djela(oštečenje tuđe stvari(auto,tranvaj,izlg) krađe,,teške krađe,razbojništvo ,nanošenje teških tjelesnih ozljeda , prijetnje nožem itd ) hmmm dali bi ti trebali voditi dinamo ili možda Ž eljko JOVANOVIĆ...........................između ponuđenih biram MAMIĆA....hmmm

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije