IMALA JE TEŽAK PUT

Brončana heroina skoro se nije ni plasirala na OI. Morala je pobijediti iznimno talentiranu Hrvaticu

Pariz: Taekwondašica Lena Stojković na Olimpijskim igrama osvojila broncu
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/9
07.08.2024.
u 23:35

Šesta je to olimpijska medalja hrvatskog tekvondoa, koji se tako izjednačio po broju olimpijskih odličja s atletikom i tenisom

Na Olimpijske igre Lena Stojković doputovala je kao dvostruka svjetska i trostruka europska prvakinja, a vratit će se kući kao osvajačica olimpijskog odličja. Premda su ju u Parizu čekale neke sasvim druge protivnice od onih s kojima se uglavnom nadmeće, 22-godišnja Splićanka je pronašla put do bronce.

Zbog limitiranog broja sportaša na Igrama – a MOO ne želi da taj broj prelazi 10.500 – u tekvondou se kategorije spajaju. A to je značilo da Lena mora nastupiti u jednoj kategoriji više, a ne u svojoj prirodnoj do 46 kilograma, u kojoj je posljednjih godina nesavladiva. A da za nju olimpijska medalja nije nemoguća misija - bez obzira što je među osam četvrtfinalistkinja bila jedina iz kategorije do 46 kg - dokazala je sa tri taktički mudro odrađene borbe.

U prvom kolu pomučila se protiv kanadske Hrvatice Josipe Kafadar koju je dobila u dvije runde (0:0, 6:5). Prvu je dobila zbog više dodira, a drugu preokretom u završnici, nakon što je gubila 1:5. U četvrtfinalnoj borbi s Tunižankom Dhahri, Lena je izgubila prvu rundu (3:3), no zato je u drugoj i trećoj kontrolirala razvoj događaja (7:3, 4:1). U polufinalu, protiv kasnijeg olimpijske pobjednice (sad već dvostruke), nije imala rješenje, ali ova krhka djevojka srca lavljega vjeru gubila nije.

Pariz: Taekwondašica Lena Stojković na Olimpijskim igrama osvojila broncu
1/5

– Prve dvije borbe bila sam oprezna, vjerovala sam u sebe. U polufinalu, nažalost, nisam pronašla rješenje za Tajlanđanku Wongpattanakit – priznala je Stojković u iščekivanju borbe za broncu.

No zato je u toj borbi protiv aktualne svjetske prvakinje Turkinje Merve Dincel (1:0, 5:3) savršeno provela taktiku koju su pripremili njen trener Veljko Laura u suradnji sa izbornikom Tonijem Tomasom i kolegom Dejanom Mesarovim.

A nije puno nedostajalo da u Parizu Lene niti ne bude. Premda je bodovno izborila olimpijsku vizu, ona je morala proći i interne kvalifikacije i u tromeču pobijediti vrlo talentiranu Brunu Duvančić kojoj je 49 kg prirodna kategorija. Šesta je to olimpijska medalja hrvatskog tekvondoa, koji se tako izjednačio po broju olimpijskih odličja s atletikom i tenisom.

Sadržaj donosimo u suradnji s Hrvatskim olimpijskim odborom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije