HRVATSKI TENISAČ NAJAVIO

Čilić: Pun sam samopouzdanja, mogu se vratiti među najbolje

02.11.2021.
u 22:00

– Ovaj trofej posvećujem svom novorođenom sinu Viti – rekao je Čilić nakon što je u teškom finalu pobijedio Amerikanca Taylora Fritza, 28. tenisača svijeta, sa 7:6 (3), 4:6, 6:4

Kao u najboljim vremenima Gorana Ivaniševića i Ive Majoli, Hrvatska je u nedjelju mogla proslaviti teniske naslove i u muškoj i u ženskoj konkurenciji. Goranu i Ivi uspjelo je to 18. veljače 1996. (Ivanišević je osvojio Dubai, a Majoli Essen), a naši novi junaci su Marin Čilić, koji je u ruskom St. Peterburgu osvojio svoj jubilarni 20. ATP turnir, i Donna Vekić, koja se u Courmayeuru, na sjeveru Italije, okitila trećom WTA krunom. I zato ćemo i ovaj 31. listopada 2021. zauvijek zapamtiti...

Vratio se u Top 30

Trofej u gradu na Nevi zapamtit će i sam Čilić, ako ni zbog čega drugog, onda zbog posvete.

– Ovaj trofej posvećujem svom novorođenom sinu Viti – rekao je Čilić nakon što je u teškom finalu pobijedio Amerikanca Taylora Fritza, 28. tenisača svijeta, sa 7:6 (3), 4:6, 6:4.

Nakon što je Marin izgubio drugi set u kojem je dva puta imao break prednosti, činilo se da je Amerikanac bliži pobjedi, pogotovo nakon što je u četvrtom gemu odlučujućeg seta stigao do prednosti od 3:1. Ipak, Marin je našao snage za povratak i osvojio je pet od sljedećih šest gemova za drugi ovosezonski naslov (Stuttgart) i devetu pobjedu u posljednjih 10 mečeva (finale Moskve prošli tjedan). Evo kako je sam Čilić prokomen

Fritz je igrao odličan tenis, od sredine drugog seta ništa nije promašivao, i to je razdoblje bilo teško za mene, čak sam se mučio kako bih obranio svoj servis. Sebi sam rekao da trebam podići razinu igre kako bih ga pratio. Nisam osjetio da je on pao u igri, već da sam ja počeo osvajati poene svojom igrom – objasnio je Međugorac.

Čilić se ovim naslovom vratio u društvo 30 najboljih tenisača svijeta te je od jučer 28. na ATP listi (+7). Može li ponovno i u Top 10?

– Želim i dalje intenzivno trenirati kako bih bio u prilici i dalje osvajati velike turnire i dostojno se suprotstaviti tenisačima iz samog vrha. Ne znam kamo će me to odvesti i dokle ću stići, ali ova dva turnira u Rusiji ulila su mi puno samopouzdanja i pokazala da još mogu igrati na vrhunskoj razini. Moram samo nastaviti u tom smjeru – odgovorio je Marin.

Prije deset godina Čilić je u finalu Sankt Peterburga pobijedio Srbina Janka Tipsarevića. A da mu leži Rusija, pokazuje i podatak da je dva puta slavio i u Moskvi (2014. i 2015.). O prvom trofeju u St. Peterburgu kaže:

– Da, sjećam se tog meča, ali i cijelog turnira, na kojem sam gotovo svaki meč igrao u tri seta. Nisam razmišljao o tom finalu sve do danas, znao sam da sam u dobroj formi. Tijekom cijelog tjedna igrao sam na visokoj razini, osjećao sam da igram dobro i da mogu bolje. Tako sam igrao i danas, imao sam odlične poene, ali sam se mučio u prvom setu koji sam trebao završiti na puno jednostavniji način. Ovo je fantastičan uspjeh za mene, ako znamo da mi je ovo deseti meč u dva tjedna. Pobijediti ovdje deset godina nakon osvojenog naslova 2011. nešto je posebno za mene, osobito u ovom dijelu moje karijere. Sada imam obitelj, dva sina i sve je drugačije nego prije 10 godina – napomenuo je Marin istaknuvši da je u ovih 10 godina prilično napredovao:

– Unaprijedio sam sve segmente igre, fizički sam jači, stekao sam iskustvo kako igrati najbolji tenis...

Čilić je tako postao tek šesti aktivni tenisač koji se može pohvaliti da je u karijeri osvojio najmanje 20 ATP naslova. Ispred njega su samo Federer, Nadal, Đoković, Murray i Del Potro. Od naših tenisača dva turnira više od Čilića osvojio je Goran Ivanišević.

Još više od Čilića napredovala je na listi Donna Vekić. Nju je trijumf podno Mont Blanca pogurao za cijelih 30 mjesta pa je od jučer 67. tenisačica svijeta. No Petra Martić i dalje je najbolja među Hrvaticama, zauzima 53. poziciju (-6), dok je Ana Konjuh odmah iza Donne, na 68. mjestu.

Donna: Ne želim dugo čekati

Donna je fantastičan tjedan na turniru iz Serije 250 u Courmayeuru zaokružila finalnom pobjedom nad petom nositeljicom 18-godišnjom Dankinjom Clarom Tauson (49. na WTA listi) sa 7:6 (3), 6:2 te je tako okončala nastup bez izgubljenog seta.

– Bila je to prilično teška sezona, ali na zadnjih sam nekoliko turnira pronašla razinu na kojoj sam igrala prije. I zato sam jako sretno što godinu završavam na ovaj način. Finalni je dvoboj bio težak, Tauson je igrala dobro, vidi se da ima veliku perspektivu, ali uspjela sam dobro servirati, voditi poene i biti agresivnija od nje, što je bilo ključno. Nadam se da sad neću čekati sljedeće četiri godine kako bih opet osvojila WTA turnir. Želim se dobro pripremiti za novu sezonu, ali prije toga idem na zasluženi odmor – najavila je Donna.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije