LEGENDA VATRENIH

Dan kada je 32 tisuće ljudi u Salzburgu pljeskalo uplakanom hrvatskom velikanu

Bundesliga - Bayer Leverkusen v VfL Wolfsburg
Thilo Schmuelgen/REUTERS
23.10.2024.
u 12:06

Na oproštaju Nike Kovača u srpnju 2009. godine u Salzburgu je gostovao njegov najdraži klub Bayern

Stadion Red Bull Salzburga u srpnju 2009. godine svjedočio je spektaklu posvećenom jednome – Hrvatu. Tog 10. srpnja 2009. Red Bull Salzburg upriličio je oproštajnu utakmici svojoj velikoj zvijezdi, tada 37-godišnjem Niki Kovaču, u tom trenutku već umirovljenom hrvatskom reprezentativcu.

RB Salzburg je po Nikinoj želji na njegovu oproštajku pozvao Bayern, klub za kojega je Niko navijao kao dječak, a onda za njega igrao od 2001. do 2003. godine. Na tu prijateljsku utakmicu u Salzburg, koja je završena rezultatom 0:0, došlo je čak 32 tisuće gledatelja, a Niko Kovač počeo je utakmicu u dresu Red Bull Salzburga i izašao s travnjaka uz ovacije publike u 15. minuti.

Tada je utakmica nakratko bila prekinuta dok je ganuti Niko u suzama trčao počasni krug, a navijači Salzburga gromoglasno skandirali igraču koji je ostavio duboki trag u njihovom klubu. Niko je u Red Bull Salzburg došao iz Herthe 2006. godine, a u tri godine osvojio je dva naslova prvaka, 2007. i 2009. godine.

- Prođu vas trnci kada cijeli stadion skandira vaše ime. Bilo je to fantastičan kraj kojega ću se uvijek rado sjećati. Zahvaljujem svima koji su me podržavali posljednjih godina. Hvala i Red Bullu, ovdje sam proveo tri fantastične godine - kazao je tada Niko Kovač.

Toga ljeta Bayern je bio preuzeo nizozemski trener Loius van Gaal, a u prijelaznom roku bila su dovedena dvojica Hrvata, Ivica Olić iz HSV-a i Danijel Pranjić iz Heerenveena. Van Gaal je upravo u Salzburgu debitirao na klupi Bayerna, ali i omogućio Pranjiću debitantski nastup za Bayern, dok Olić nije imao pravo nastupa  zbog tučnjave s Hoffenheimovim igračem Eduardom tijekom pripremne utakmice 14. siječnja 2009. godine. Tada ga je Njemački nogometni savez kaznio neigranjem u dvije službene i tri prijateljske utakmice.

FOTO: Niko Kovač i samozatajna supruga Kristina zajednu su od školskih dana

Bundesliga - Bayer Leverkusen v VfL Wolfsburg
1/15

Na tribinama prepune salzburške arene navijači su Niki Kovaču izvjesili transparent na kojemu je pisalo: „Jedna karijera završava, druga tek počinje”. Aludirali su na – trenersku karijeru. Tako je Niki Kovaču nakon utakmice s Bayernom tadašnji čelnik trenerske akademije HNS-a Vatroslav Mihačić predao trenersku diplomu. Na oproštaju su bili i Zorislav Srebrić, Nikola Jurčević, Aljoša Asanović, Zlatko Kranjčar, Vlatko Marković i naravno Robert Kovač, tada igrač Dinama.

Niko Kovač karijeru je bio počeo 1989. godine u berlinskoj Herthi Zehlendorf, potom je igrao u Herthi, Bayeru, HSV-u, Bayernu, ponovno u Herthi, te na kraju u Red Bull Salzburgu. U  hrvatskoj reprezentaciji proveo je 12 godina, skupio 83 nastupa i postigao 14 pogodaka. S hrvatskom reprezentacijom nastupio je na SP-ima 2002. i 2006., te na EP-ima 2004. i 2008. godine.

Nakon povlačenja iz profesionalnog nogometa, Kovač je postao trener druge momčadi Red Bull Salzburga, Red Bull Juniors. Na toj poziciji trajao je od 2009. do travnja 2011. godine, kada je bio promoviran u pomoćnog trenera prve momčadi, gdje mu je šef bio nedavni trener Slavena Belupa Ricardo Moniz. Nakon što je taj Nizozemac u lipnju 2012. podnio ostavku na mjesto trenera prve momčadi Salzburga, Kovač je bio jedan od favorita za njegovo mjesto. No, trenersku poziciju preuzeo je Roger Schmidt, a Kovač je nakon toga napustio Salzburg.

Red Bull Salzburg – Bayern 0:0, 10. srpnja 2009.

Red Bull Salzburg: Gustafsson - Dudić, Opdam (od 62. Traoui), Schiemer, Sekagya - Augustinussen (od 62. Jezek), Kovač (od 16. Leitgeb) - Ilić (od 62. Vladavić), Svento, Ngwat Mahop (od 72. Tchoyi) - Janko (od 62. Nelisse). Trener: Huub Stevens.

Bayern, 1. poluvrijeme: Butt - Lahm, Van Buyten, Badstuber, Braafheid - Van Bommel - Timoščuk, Pranjić - Sosa - Klose, Gomez; 2. poluvrijeme: Rensing - Görlitz, Demichelis, Breno, Contento -  Ottl - Altintop, Borowski - Baumjohann - Sene, Müller. Trener: Louis van Gaal.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije