Redatelj "Dražena"

Danilo Šerbedžija: Ovo je naša priča o uspjehu i nesalomljivom karakteru, neka netko snimi neku drugu

Duško Jaramaz/PIXSELL
23.10.2024.
u 12:47

Prije premijere imao sam tremu, koju obično nemam, ovaj put zbog odgovornosti prema obitelji Petrović. Sada kada vidim da su s filmom zadovoljni Draženova mama Biserka i nećak Marko puno mi je lakše, kazao je redatelj igranog filma o legendarnom košarkašu

Hrabru zamisao producenata Ljube Zdjelarevića i Ivora Šibera, iz producentske kuće Kinoteka, redateljski je realizirao Danilo Šerbedžija koji je nakon premijere mogao odahnuti. Kakav je bio njegov dojam nakon prvog prikazivanja njegova uratka u javnosti?

- Uslijedilo je olakšanje jer smo napokon dočekali svjetsku premijeru, na Draženov 60. rođendan. Zatvorili smo jedan krug što je svakom filmašu važno i sada osjećam olakšanje.

Je li uoči premijere bilo kakve groznice, nervoze...?

- Imao sam neku vrstu treme što me začudilo jer ju obično nemam. A imao sam tremu zbog odgovornosti prema obitelji Petrović. Sada kada vidim da su s filmom zadovoljni mama Biserka i nećak Marko puno mi je lakše.

Posvetili ste se privatnom Draženu. Možda su poklonici sporta očekivali nešto drugo.

- Mi u filmu imamo košarke ali naglasak je bio na Draženu privatno. Svi znaju sve o Draženu. Uključite You Tube i možete naći puno video klipova o Draženu. Uvijek kada mislim na Dražena ja si vrtim onu utakmicu Kupa prvaka protiv Limogesa kojem je zabio osam trica zaredom. Njegove pokrete, koji su bili specifični, svi su vidjeli i njih ne može ponoviti niti jedan košarkaš pa tako niti jedan glumac. Snimali smo košarku koliko je potrebno, ne na način da pratimo dramatiku njegovih utakmica nego više kao neki kolaž. Razumijem ja, svatko očekuje nešto drugo. Naša je priča ovo, neka netko napravi drugu.

Što je redateljski bilo najizazovnije? Koji lik, koji odnos između likova?

- Najizazovniji je lik Dražena i s Domagojem Nižićem smo na tom liku puno radili. Najizazovnije je bilo prikazati razdoblje 70-ih i 80-ih godina i tu ima strašno puno efekata. Od brisanja klima uređaja pa do niza drugih stvari. Te tehnikalije snimanja tih razdoblja.

Ono o čemu dosad nismo puno znali, o Draženovu odnosu prema svojoj najvećoj ljubavi Renati, posvećen je najveći dio drugog dijela filma.

- Renata ga je zaista pratila od Cibone preko Madrida pa do Amerike.

Koliko ste zahvalni Renati što vam je ispričala svoju intimnu priču?

- Ona je osoba koja čuva svoju privatnost. Mi smo pričali s njom no nismo išli u detalje i neke stvari su neka naša priča ali smo osjećali potrebu da prođemo kroz to i da nam ona kaže ako se s nečim ne slaže. Sa svim likovima koji se u filmu pojavljuju smo kontaktirali ali opet smo napisali priču inspirirani Draženom. Film je imaginacija, ovo nije dokumentarni film. Ovo je naša priča o jednom uspjehu i nesalomljivom karakteru.

Naš slavni glumac Rade Šerbedžija, inače Danilov otac, dao je sinu ocjenu odličan.

- Otac će uvijek dati ocjenu odličan.

S obzirom na to da znamo kako je Dražen završio (tragično), koliko ste se lomili oko načina na koji ćete završiti film? A on je u ovom slučaju bio izveden na romantiziran način.

- Malo smo se lomili. Uvijek smo imali ovaj kraj, finese smo dorađivali. Smjer je uvijek bio isti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije