POBUNA U BIH

Darijo Srna: Utakmica BiH i Rusije ne smije se odigrati! Hrvati to nikad ne bi igrali

Humanitarna utakmica između Rijeke i reprezentacije Ukrajine
Goran Kovacic/PIXSELL
08.10.2022.
u 09:09

Burne reakcije javnosti, navijača, ali i samih igrača reprezentacije BiH izazvala je odluka tamošnjeg nogometnog saveza da prihvati ponudu Rusije za odigravanje prijateljske utakmice 19. studenog u Sankt Peterburgu

Burne reakcije javnosti, navijača, ali i samih igrača reprezentacije BiH izazvala je odluka tamošnjeg nogometnog saveza da prihvati ponudu Rusije za odigravanje prijateljske utakmice 19. studenog u Sankt Peterburgu, piše u najavi za emisiju Tribina na kanalu regionalne Al Jazeere u kojoj su o ovoj temi razgovarali Vlatko Glavaš, bivši kapetan BiH i Darijo Srna, bivši dugogodišnji kapetan Hrvatske i ukrajinskog Šahtara, koji predstavlja i danas. 

Pogledajte dio emisije koju vodi Ibrahim Muratović;

 Za klub iz Donjecka ratno stanje je traje godinama, prognani su davno iz svog grada i s prelijepe Donjeck Arene, a nakon agresije Vladimira Putina Šahtarovi ljudi odmah su se digli na noge te svijetu svakodnevno putem medija i društvenih mreža govore o stanju u zemlji i traže reakcije međunarodne zajednice, političke i nogometne. U medijima redovno istupa i gazda kluba Rinat Ahmetov, zagovarajući žešće sankcije za agresora.

Dogovaranje prijateljskog sudara BiH i Rusije, usred ratne krize u Ukrajini, a o kojem se u susjedstvu upravo odlučuje, delikatna je i duboko ispolitizirana tema. Nekadašnji hrvatski kapetan nema dileme - ta utakmica se ne smije igrati. Bunt igrača BIH predvode oni najiskusniji i najvažniji, kapetan Edin Džeko i Miralem Pjanić, a Srna ih podržava. 

'Ta utakmica se ne smije igrati. Zašto tako mislim? Uplelo se puno politike. Politika i sport ne smiju ići zajedno, ovo je zaista jedinstven slučaj. Rusija je izbačena iz svih europskih natjecanja. Žao mi je zbog sportaša koji zbog tih sankcija pate, ali patimo i mi u Ukrajini, pate sportaši Ukrajine. Šahtar je zbog rata izgubio dva doma. Osam godina ne igramo kod kuće, na svom terenu. Vozimo se po Europi, igramo Ligu prvaka po raznim gradovima. Mislim da se u ovom slučaju treba uvažiti mišljenje igrača. U Hrvatskoj se sigurno ova utakmica ne bi igrala, ako se pita igrače', rezolutno je kazao Srna. 

Bivši kapetan BiH: Ovo je sve dio kampanje za izbore 

Bivši kapetan BiH, a danas političar, istaknuti član i zastupnik Demokratske fronte, složio se da politika ne može intervenirati u sport.

"Uvijek bih igrao za BiH i birao BiH, ali u ovim okolnostima naravno da ne bih, jer ovo nije prijateljska utakmica i ovo nije sport. To je ispitivanje političkih mišića i dio predizborne kampanje koja je iza nas. Velika sramota i šamar za sve koji vole BiH", rekao je Glavaš.

Mišljenje je dao i pravni i disciplinski stručnjak s iskustvom u parničenjima u Fifi, Mehmed Spaho. Također je protiv odigravanja utakmice, a spornim smatra i termin u studenom. 

'Prijateljske utakmice i natjecanja kao takva smisao su sporta i sustava, ali ovo izlazi iz tih okvira, ova utakmica nije to što bi trebala biti. Tajming pred SP u Kataru govori puno. Ključno je ovdje kazati da postoje legitimne odluke Fife i Uefe o suspenziji ruskih klubova i reprezentacije iz njihovih sustava i natjecanja", poručio je bh pravnik.

Zanimljivo, za dva dana odluku donosi Odbor za hitnost bh nogometnog saveza, tijelo koje je iznad Izvršnog odbora, a  Statutom ima samo jednu ovlast - da može ukinuti bilo koju odluku Izvršnog odbora. Identičnu praksu i Odbor za hitnost imao je donedavno i HNS.

"Bilo je dovoljno vremena da se ta odluka donose na razini Izvršnog odbora, skoro mjesec dana. Sve je to jasan znak", kaže pravnik.

>> POGLEDAJTE I VIDEO EMISIJU Dea Redžić i Mario Kovačević: Hrvatski hit trener pobjegao iz opkoljenog Sarajeva, sad prijeti Hajduku i Dinamu 

Komentara 6

VK
vječni krojf
09:14 08.10.2022.

Ne vidim razloga da se sportaši ne druže, da i koju utakmicu odigraju.Nisu svi ruski sportaši baš sretni zbog ovog rata.Dario Srna je Ukrajinac pa sve drugačije misli,akad je bio rat u Hrvatskoj nije se micao iz Ukrajine kao nii sada iako je u toj njegovoj domovini rat.

DQ
Dq
09:02 08.10.2022.

Zakaj ne igraju protiv SR , ili Bjelorusije. Ili nek osnuju zajedničku ligu prvaka 😁

BG
bgserbmont
09:53 08.10.2022.

heheheheh... kao da se Srna pita za to !? I on ce sad da govori u ime Sarajeva. Veci uticaj imaju Erdogan i Dodik na Sarajevo nego Srna ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije