Hajduk – Dinamo (18 sati, Maxsport 1)

Dinamo s puno optimizma dočekuje derbi, Hajduku može zadati znatan udar

Zagreb: Prva utakmica grupne faze UEFA Konferencijske lige, GNK Dinamo - Astana
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/6
01.10.2023.
u 08:00

Marko Livaja je 'target man' u Hajdukovoj igri i moramo ga zaustaviti, ali i obratiti pažnju na igrače oko njega i njih zaustaviti, obranu igra cijela momčad, a ne samo stoperi

Dinamo je s puno optimizma otputovao u Split, na veliki večerašnji derbi s Hajdukom. Plavi imaju pravo na optimizam, zaredali su s lijepim rezultatima što im je pomoglo, da uz posrtanja Splićana protiv Istre i Gorice, ponište prednost Hajduka. Iako su Splićani još dva boda u prednosti u odnosu na plave, Dinamo ima utakmicu manje i bez obzira na taj odgođeni susret s Lokomotivom može, današnjom pobjedom u Splitu preskočiti dosadašnjeg lidera prvenstva. Uz to, može mu nanijeti i znatan psihološki udar za nastavak prvenstva, to prije jer Splićane onda čekaju još dva derbija (idu u Rijeku i dolazi im Osijek).

– Vjerujem da nas očekuje dobra utakmica u predivnoj atmosferi. Moramo biti na visokoj razini da bismo zaustavili Splićane. Na raspolaganju su svi igrači osim Darija Špikića i Stefana Ristovskog. Mogli smo riskirati i s njima, ali onda postoji opasnost da ih izgubimo na duže vrijeme – kazao je trener Dinama Sergej Jakirović.

Petković i Ademi su spremni

U prethodnim je utakmicama s Hajdukom Marka Livaju dobro zaustavio Ristovski, no njega sad nema. Hoće li trener plavih naći novog čuvara za najopasnijeg igrača Hajduka ili to planira napraviti momčadskom igrom?

– To mora cijela momčad, ne igraju obranu samo dva stopera. Imamo tu Šutala, Perića, Bernauera i Sosu, vidjet ćemo tko će igrati. Znamo da je Livaja "target man", ali vjerujem da ćemo ga zaustaviti, oko njega se sve vrti, ali moramo zaustaviti i ostale igrače Hajduka – kaže Jakirović.

Osim Ristovskog, nema ni Špikića, hoće li na desno krilo Emreli ili Kaneko?

– Imamo Emrelija, Kaneka, Menala, Vidovića, Marina, dakle ima nas – nije otkrio tko će startati na Poljudu na desnom krilu strateg plavih.

Bruno Petković i Arijan Ademi spremni su i na raspolaganju su za današnji susret.

– Petković je spreman, Ademi je u jako dobrom stanju, došao je k sebi nakon Kine gdje je imao određenu pauzu, još se dosta dugo rješavao taj transfer, ali Ademi je sad maksimalno spreman za utakmicu.

U derbijima smo znali gledati i negledljiv nogomet, kakvu utakmicu sad očekuje maksimirska momčad s obzirom na to da je trener Hajduka najavio da će napasti plave?

– Uvijek u tim pričama zanemarujemo ljudski faktor, igrače na terenu, uvijek o njima ovisi kakav će biti ishod. Prije svega, smatram da u takvim utakmicama treba uživati, privilegij je voditi i igrati derbi, to je najveća utakmica. Želim da uživamo u derbiju, ali i da ostvarimo sve ciljeve.

Je li ovo najveća utakmica u vašoj trenerskoj karijeri?

– Ako gledamo s pozicije derbija, onda je. Ali i u prijašnjim klubovima imao sam velike utakmice, recimo jadranski derbi dok sam bio trener Rijeke. A nadam se da će biti još i većih utakmica – uz smiješak će Jakirović.

Poljud će biti pun za današnji derbi, a napomenimo da su plavi na raspolaganju imali 1463 ulaznice.

– Uvijek je rasprodan stadion i očekuje se spektakl. U takvim utakmicama treba uživati, to je najveća hrvatska utakmica. Želimo uživati u njoj, ali svjesni smo odgovornost koju takva utakmica nosi.

S obzirom na to da već danas mogu prestići Splićane, ima li zbog toga veći pritisak trener Dinama ili Hajduka?

– Kad si trener Dinama, uvijek je pritisak, jer u svakoj utakmici se traži pobjeda. Stalno se potencira da je ovaj derbi prekretnica sezone, ali ja ne mislim tako, ovo je tek deseto kolo. Prvenstvo je maraton, ovo je samo sprint, a mi želimo pobijediti i u tom sprintu – kaže Jakirović.

I ja moram biti još bolji

Hajduk je upisao poraze od Istre i Gorice, pa pobijedio Lokomotivu, u kakvom je sad stanju?

– To biste trebali pitati trenera Leku. Više sam fokusiran na nas, da mi budemo pravi, da odigramo hrabro i s gardom. Analizirali smo Hajduk, znamo da najveća opasnost prijeti od Livaje, ali nije on jedini. A ti njihovi porazi od Istre i Gorice samo su dokaz da je liga jaka i izjednačena.

Razloga za dobro raspoloženje Jakirović ima i zbog spomenutog dobrog rezultatskog niza i zbog pozitive koja je sad oko momčadi i u njoj, očito se sve dosta brzo u plavoj svlačionici pokrenulo otkako joj je on šef.

– To je jako dobro i pozitivno za mene. Pa i ja sam pozitivna i optimistična osoba, to sam i rekao momcima kada sam došao. Svjestan sam da još nismo na vrhuncu, tamo gdje bih ja želio biti s momčadi. Treba vremena da se momčad prilagodi nekim mojim mehanizmima kako bi postali automatizmi, a i ja moram biti još bolji – zaključio je Jakirović.

 
Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Adminjetrica
Adminjetrica
16:19 01.10.2023.

Ako ne bude penala Dinamo sigurno pobjeđuje.

EJ
ejStef
11:34 01.10.2023.

Dinamo ima veliki problem s obranom (Šutalo, Nevistić), a niti Jakirović nije savršen. Tako da ne vidim od kud toliki optimizam... Ako Dinamo izvuče neriješeno bit će to uspjeh. Hajduk ima domaći teren, pritisak na suce i vjerojatno najbolju ekipu u zadnjem desetljeću. Bit će teško protiv toga... Bit će interesantno gledati da li će Leko uspjeti preveslati Jakirovića kao što je uspio Bišćana u Zagrebu. Isto tako, bit će interesantno vidjeti kako će Jakirović pripremiti utakmicu, budući da u jake utakmice zna krenuti potpuno s krivim procjenama i idejama...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije