NAJMOĆNIJI U LIGI

Dinamo se razbacuje novcem za pojačanja iz HNL-a: Evo koliko je potrošeno u 10 godina

Zagreb: MAXtv 1. HNL, 18. kolo, GNK Dinamo - NK Lokomotiva
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/3
25.12.2021.
u 11:32

Na transferima Pjace i Roga vratilo se praktički sve, tako da je svaka druga prodaja donosila zaradu Dinamu.

Transfer Petra Bočkaja iz Osijeka u Dinamo navodno je vrijedio tri milijuna eura i samo je jedan do brojnih unutar Prve HNL koji je izveden od strane zagrebačke momčadi. Ukupno, unazad deset godina, samo na pojačanja iz lige, Dinamo je potrošio 36 milijuna eura - navodi Transfermarkt.

Ako se pridodaju tome i navodna tri milijuna, blizu smo 40 milijuna eura ili 300 milijuna kuna kroz jedno desetljeće. Samo u Prvoj HNL i samo iz Dinamova "džepa". Naravno, s obzirom da su većim dijelom transferi na relaciji Lokomotive i Dinama, treba sve te cifre uzeti s dozom opreza.

S godinama je Gorica postala glavni "izvor" pojačanja, za koja kao da se cijena nije pitala, a ostaje dojam da su bila precijenjena.

Primjerice, dok je dolazak Marcela Brozovića u paketu s Antom Puljićem u konačnici ispao dobar posao, jer potrošilo se 3,6 milijuna eura, dobilo osam milijuna odlaskom Brozovića u Inter, nije nikakva tajna da taj iznos odskače za HNL prilike. Osim da se radi o već dokazanoj zvijezdi, što Brozović i Puljić svakako nisu bili u tom trenutku. Puljić nikad nije ni ispunio potencijal.

25.08.2021., stadion Maksimir, Zagreb - Druga utakmica play-offa UEFA Lige prvaka, GNK Dinamo - FC Sheriff Tiraspol. Lovro Majer Slavko Midzor/PIXSELL
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Bolji posao bio je s Markom Pjacom, doveden je za milijun eura iz Lokomotive i prodan Juventusu za 23 milijuna. Marko Rog je kao dokazani nogometaš stigao iz Splita, ali tih pet milijuna eura i danas se čini nestvarno mnogo. Srećom po Dinamo, prodan je u Napoli za 15 milijuna eura.

Iyayi Atiemwen nije ispao tako dobar posao, a plaćen je Gorici 2,65 milijuna eura. Lovro Majer je Lokomotivi plaćen oko 2,5 milijuna eura, što je ispalo više nego sjajno s obzirom da je prodan u Rennes za 12 milijuna eura. Upitan je i trojac iz Gorice Luka Ivanušec, Lirim Kastrati i Fran Karačić jer se platilo pet milijuna eura, a na Kastratiju se već izgubilo jer je plaćen 1,3 milijuna eura. Kao i na Karačiću koji je prodan za milijun. Ivanušec bi mogao unosnim transferom spasiti "paket".

Zanimljivo, iz Rijeke su dovedeni Ivan Nevistić i Daniel Štefulj, nogometaši koji se nisu nametnuli. Ali, četiri milijuna je otišlo na Rujevicu.

Može se zaključiti da Dinamo u okvirima hrvatske lige baš i ne pita za cijenu već daje "šakom i kapom" dok na inozemnim pojačanjima daleko više pazi. Postoje teorije zašto je to tako, ali o njima nekom drugom prilikom.

U konačnici, tih gotovo 40 milijuna eura ili 300 milijuna kuna isplaćena su već praktički na transferima Pjace i Roga, tako da je svaka druga prodaja donosila zaradu Dinamu.

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

 

Ključne riječi

Komentara 11

Avatar feudalac
feudalac
12:47 25.12.2021.

Dakle mogli bi zaključiti da Dinamo "hrani" cijelu HNL ligu, pomaže ostalim klubovima kada se nađu u financijskim problemima. Ako tome dodamo i novac koji ostali klubovi dobiju na račun Dinamovih europskih uspjeha bilo bi pošteno imati barem malo respekta u medijskim napisima.

MR
mrkvax
13:12 25.12.2021.

Jadnici baš mi vas je žao...Dinamo jest potrošio 35 milijuna ali je zaradio 150 milijuna to niste napisali...

ST
stefj
12:24 25.12.2021.

Biznis kao i svaki drugi. Na kraju se gleda rezultat... U primjeru Dinama, klub treba nešto osvojiti, u zadnje vrijeme prezimiti u Europi i ostati u plusu. I to je to... Jako teško je naći i kupiti dobrog igrača, riskiratii da u razvoju neće zastraniti ili se ozlijediti, pa ga onda uspješno prodati. Još DInamo ima jako dobar uspjeh u pronalaženju, negdje svaki deseti im je uspjeh... Ono što je uvijek posebno teško, to je riješiti se promašaja, naročito onih skupih...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije