NEOPROSTIVO

Dinamovac zarađuje 900.000 eura godišnje, najbolje je plaćen, a neshvatljivo je što radi

Zagreb: U 21. kolu Prve HNL sastali se Dinamo i Gorica
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/5
21.09.2020.
u 14:52

Čovjek koji ima 900.000 eura godišnje morao bi “jesti” sve pred svojim vratarom, a on, ne da to ne radi, nego servira prilike suparniku. Protiv Cluja je isključen, u subotu je bio daleko najgori igrač na travnjaku.

Dobri rezultati počivaju na dobroj defenzivnoj igri, kažu da od toga sve kreće. Jer, ako ne primiš gol, nećeš ni izgubiti. K tome, brojni su nam treneri rekli da je defenzivnu igru mnogo lakše posložiti, da se trenerska ruka vidi u slaganju igre prema naprijed.

U Dinamu baš i nije tako, plavi prema naprijed uglavnom igraju dobro, zabijaju golove, još više stvaraju prigode koje zbog povremene neefikasnosti ne pretoče u pogotke. Ali, u Dinamu je u posljednje vrijeme problem defenziva. Što čudi jer nije Dinamo promijenio nešto značajno u kadrovskom smislu. No, da nije bilo Dominika Livakovića, vratara plavih, broj primljenih pogodaka bio bi znatno veći, a i sada nije za podcjenjivanje.

Belupo nikad tri u Maksimiru

Zbog te igre u obrani Dinamo je porazom 1:2 od Ferencvaroša u Budimpešti ostao bez play-offa Lige prvaka, izgubio je u startu pet milijuna eura, a možda i 20 da je prošao i zadnji korak. Dinamo je sad izgubio i prve bodove u domaćem prvenstvu. Bodovno, nema tragedije, dugo je prvenstvo i plavi s tim remijem drže vrh tablice.

Zagreb: U 21. kolu Prve HNL sastali se Dinamo i Gorica
1/6

No, taj Slaven Belupo u dosadašnje četiri utakmice postigao je tri pogotka, a onda u subotu u Maksimiru svoju statistiku postignutih pogodaka udvostručio. Nikad koprivnička momčad nije u Maksimiru postigla tri pogotka, a sad je imala priliku postići i više od ta tri, imao je Slaven još dosta prilika, uostalom, imao je isti broj udaraca kao i Dinamo. Pa Podravci ni u svojoj Podravini nisu plavima uspijevali zabiti tri gola, uspjeli su još u onoj najgoroj sezoni plavih, 2005. godine. Tada je u Koprivnici bilo 3:1, s tim porazom Dinamo je završio u “ligi za bedake”. U subotu je, kod 3:3, gostujući trener tjerao svoje igrače u napad, osjetio je da Dinamo ima silnih problema, osjetio je “krv”, a ne znamo kad se neka momčad iz donje polovice tablice, kad je imala u džepu bod, usudila i dalje napadati i tražiti pobjedu.

Dinamo sad prima golove, primio je pri kraju prošle sezone u Maksimiru tri gola od Hajduka u porazu s rezultatom 2:3. Od Osijeka je primio sama jedan u pobjedi s rezultatom 4:1, ali Osijek je plave mogao “unakaziti” po broju prilika. Primio je dva u Cluju, dva u Budimpešti i sve to govori da Zoran Mamić mora svoje igrače, koji bi trebali igrati obranu, povući s “godišnjeg odmora”. Pa druga je polovica rujna, ne mogu više biti u mislima na plaži.

Neshvatljivo je kako igra Kevin Theophile-Catherine, najskuplji igrač plavih po godišnjoj plaći. Čovjek koji ima 900.000 eura godišnje morao bi “jesti” sve pred svojim vratarom, a on, ne da to ne radi, nego servira prilike suparniku. Protiv Cluja je isključen, u subotu je bio daleko najgori igrač na travnjaku. Onaj nokaut na vrataru Šahtara oprostili smo mu, događa se i najboljima, ali ovo što sad radi neoprostivo je.

Nije ni Emir Dilaver u nekoj formi, čovjek koji je prve godine po dolasku u Dinamo bio nesavladiva stijena, koji se sjajno postavljao i tako izbrisao to što nije stoper od metar i 90, već se dulje vrijeme loše postavlja. Joško Gvardiol možda mislima nije na plaži u Novigradu, možda je mislima u Leedsu ili Leipzigu koji ga snube. No, iako je i on dosta griješio, njemu je najlakše oprostiti, dečku je 18 godina i oscilacije su normalne pa iako vrijedio više od 20 milijuna eura.

Nisu ni bekovi u nekoj formi. Ovaj put nije bilo Leovca, na lijevoj strani bio je Daničić. I baš kad smo htjeli napisati kako je on najmanje griješio, i njemu je igrač pobjegao i zabio. Moharrami je bio loš pa skrivio jedanaesterac, Stojanović je odavno bolji ofenzivno nego defenzivno.

Nije obrana samo zadnja linija

I sve to stavlja mnogo upitnika pred Zorana Mamića. Svi ti igrači (nedostaje samo Perić) bili su sjajni u Ligi prvaka i godinu prije u Europskoj ligi, a sad su od sjajne obrane došli do toga da izgledaju kao ementaler.

Zagreb: U 21. kolu Prve HNL sastali se Dinamo i Gorica
1/6

Kažu da je igra u obrani stvar više volje nego znanja, najviše taktičke discipline. A stoperi i bekovi Dinama znaju odlutati u nepoznato. Ma nisu oni zaboravili igrati nogomet, očito je da im nedostaje nešto drugo, a kako ih vratiti na ono dobro što su nekoć bili, stvar je trenera. No, da ne krivimo samo zadnju liniju, obrana počinje od napadača, pogotovo tu posla imaju vezni igrači, a ni oni u zadnje vrijeme baš nisu od velike pomoći. Kad se sve zbroji, Dinamo hitno mora poraditi na toj zajedničkoj obrani kako bi postao konkurentan u Europi. Jer svi ovi dosadašnji suparnici nisu ni Lyon, ni Bayern, ni PSG, ni City, a stvaraju prilika onoliko koliko su im stvarali i ti velikani.

Komentara 10

Avatar GeniKameni
GeniKameni
16:21 21.09.2020.

Napokon jedna objektivna analiza kojoj nije za cilj samo pljuvacina po Mamicima i upravi Dinama. Dinamova obrana definitivno treba jedan ozbiljan remont jer napad jednostavno ne uspijeva toliko golova zabiti koliko oni mogu primiti.

ST
stefj
17:18 21.09.2020.

Bjelica je imao Pomsa koji je uvježbavao obranu, taktički i individualno s igračima. Mamić nema nikoga tko bi to radio i vidi se da igrači nazaduju... Dilaver definitivno, Moharami isto, a i Daničić ne napreduje. Stojanović se odšeće u napad i onda cijela desna strana ostane nebranjena, naročito kada Majer igra krilo... Zapravo je nevjerojatno koliko se tu vidi baš loša priprema. Napad je drugačiji, tu igra ulogu individualan potez i ako se izgubi lopta nije toliko strašno, no u obrani se baš vidi kada nešto ne valja... Ovako kako Dinamo sada igra i kako ga se trenira, u Europi će opet biti kanta za napucavanje, ko nekada s Jurčićem i sličnim trenerima... Prvo sada čekamo da li će se Mamić uopće uspjeti plasirati u EL, a onda, ako uspije, ćemo gledati da li će uspjeti srušiti Jurčićev negativni rekord...

Avatar jocker-3
jocker-3
20:16 21.09.2020.

Pogledajte i drugu mogućnost....on ima ugovor za 900 tisuća eura po sezoni,ali moguće je da poslije mora Mamiću dati barem trećinu....da,da,i na takav se način može izvlačiti novac iz kluba....i vjerojatno nije on jedini....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije