VELIKI KUPUJU MALE

Djeca se prodaju i nude čak 
i zagrebačkom Dinamu

'jackson_nnn_spo_171112'
Foto: ''
1/5
18.11.2012.
u 09:01

Osmogodišnji "marokanski Messi" Haitame Fighil danas će igrati prvu utakmicu za Dinamo. Zasad nije u igri nikakav novac, roditelji su ga poslali da se okuša u Europi te su izabrali Dinamo jer ima najbolju školu na ovim prostorima

Danas od 15 sati na igralištu iza zgrade Dinamove škole nogometa predstavit će se \"marokanski Messi\", osmogodišnji Haitame Fighil iz Marrakesha, koji će desetak dana boraviti na probi u Maksimiru.

Bit će to utakmica dviju Dinamovih pionirskih generacija, dečki rođeni 2003. zaigrat će protiv godišta 2004. u kojemu je kapetan Moreno Živković, sin nekadašnjeg kapetana vatrenih Borisa, a igra još i sin Tomislava Rukavine, Gabrijel. Za tu momčad zaigrat će i nadareni Marokanac.

Prvi takav u Dinamu

- Po prvim treninzima, vidi se da dečko baš voli loptu, a ima i dobre motoričke osobine - kaže trener u Dinamovoj školi Miroslav Davidović.

Kakvim god da se Marokanac pokaže, u Dinamu ga nemaju namjeru ostaviti ovdje za stalno. Ali, već je velika stvar što su dječakovi roditelji poslali dečka u Zagreb i prvo ga pokazali baš Dinamu, klubu s najboljom nogometnom školom u regiji.

- Odlučili su se za to jer znaju da je ovdje stasao Luka Modrić. Ovo nam je prvi slučaj da nam dolazi nadareni dječak u toj dobi, što je dobro za nas jer dobivamo uvid u njegove mogućnosti. Međutim, dolaskom u Zagreb za stalno njegov bi razvoj bio naglo prekinut i time ne bismo dobili ništa. Ako i jest vrhunski talent, mi bismo ga radije pustili da u svom klubu nastavi trenirati do 12. ili 13. godine pa tek onda vidjeti je li vrijeme za priključivanje Dinamu - kaže šef škole Romeo Jozak.

Tako je Ćorić otišao

Dolazak darovitoga Marokanca, čije se bravure vrte po YouTubeu, Dinamo ne košta ništa, a dobitak jednoga dana može biti - bajoslovan. Dinamo se tako svrstava u red najvećih europskih klubova na čija vrata kucaju najnadareniji dječaci svijeta. Primjerice, Barcelona je dovela nedavno u La Masiju dovela jednog od najvećih talenata svijeta u svom uzrastu, 9-godišnjeg Irca Zaka Gilsenana. Dječak je s obitelji preselio u Španjolsku, poput svojedobno Messija, koji je Barcinoj školi priključen sa 13 godina. U Barcelonu je došao i 6-godišnji Brazilac Artur Miani, kojega je za probu prijavila njegova sestra Gabriela, a u Kataloniju se sa sinom preselila majka. Fenerbahče je prije nekoliko godina za 100.000 eura kupio najveće tursko čudo od djeteta, osmogodišnjega Atakana Cidama, a ostavio ga je da se do 12. godina razvija u matičnoj Manisi. Dosad najmlađa zvijezda prijelaznog roka bio je Charlie Jackson, kojega su skauti Manchester Uniteda zapazili kada je imao samo tri godine!? Tada je u Dentonu zakaparen, a već u 5. godini počeo je trenirati u akademiji velikoga engleskoga kluba. Prije dvije godina Chelsea je za 10.000 funta iz Northampton Towna kupio 11-godišnjega Michaela Gyasia, a u istoj dobi prije četiri godine iz NK Zagreb u Red Bull Salzburg otišao je daroviti Ante Ćorić. Danas je velika zvijezda u Austriji, s ponudama engleskih klubova... 

>> VIDEO Marokanski Messi stigao u Dinamo

Ključne riječi

Komentara 7

DU
Deleted user
11:23 18.11.2012.

Škola? Pranje novaca i zbrinjavanje kadrova... Iz škole ponekad nešto slučajno i ispadne, a ostalo nije nizašto...

VO
vojvo
12:55 18.11.2012.

korisnik svi klubovi u Europi priznaju da Dinamo ima jednu od najboljih škola nogometa ali samo ti pametuješ i vrijeđaš

Avatar desnicarsko_smece
desnicarsko_smece
12:01 18.11.2012.

Baš me zanima koliko bu Mamić na njemu zaradil

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije