PETER JOK

Dramatična priča Ciboninog igrača za VL: 'U borbi za neovisnost moje države ubijeni su djed i otac'

Zagreb: Košarkaška utakmica 4. kola ABA lige, Cibona -  Krka
Igor Soban/PIXSELL
11.10.2024.
u 10:46

Kad su mu bile samo tri godine, Peterov otac poginuo je u drugom sudanskom građanskom ratu kao general Narodnooslobodilačke armije (SPLA), a u borbama za neovisnost Južnog Sudana poginuo je i njegov djed koji je bio starješina jednog sela.

Košarkaški klub Cibona prolazi kroz teška vremena i čeka ga grčevita borba za o(p)stanak u ABA ligi, o čemu svjedoči i najnoviji poraz doživljen od slovenske Krke. Svi cibosi toga su svjesni pa tako i oni novopridošli, među kojima se svojom životnom pričom ističe Kacuol Dut Peter Jok (30, 198 cm).

Ne nije riječ o Amerikancu, kao što ste na prvu pomislili, jer ovaj 198 centimetara visok branič-šuter je reprezentativac Južnog Sudana. No Jok jest prošao američku košarkašku školu jer je, silom ratnih nevolja, od svoje osme godine živio u Americi. Tužna je priča kako je i zašto ondje dospio.

Kad su mu bile samo tri godine, Peterov otac poginuo je u drugom sudanskom građanskom ratu kao general Narodnooslobodilačke armije (SPLA), a u borbama za neovisnost Južnog Sudana poginuo je i njegov djed koji je bio starješina jednog sela.

– Imao sam tri godine kada se sve to dogodilo i nakon očeve smrti moja je obitelj prebjegla u Ugandu, gdje sam živio do svoje osme godine i tek tada smo otišli u SAD.

Osjetivši da mu je to teška tema, zamolili smo ga da našim čitateljima pojasni zbog čega je uopće došlo do podjele Sudana na dvije države.

– Koliko ja znam, razlozi su bili religijski i neka plemenska pitanja. Na koncu je Sudan ostao muslimanski, a Južni Sudan je kršćanski. Ja sam katolik.

Čak 64 različita plemena

Kad je spomenuo i plemenska pitanja, ostali smo zapanjeni sljedećom činjenicom:

– U zemlji imamo 64 različita plemena i to je znao biti problem. Najveće pleme je Dinka, poznato po visokim ljudima, kojem i ja pripadam, a drugo najveće je Nuer.

Tu plemensku problematiku sjajno je riješila košarkaška reprezentacija čiji je Peter član. Južnosudanci su najprije ostavili sjajan dojam na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu, a potom i na ovoljetnim Olimpijskim igrama.

– Naši nastupi na najvećoj svjetskoj sceni ujedinili su zemlju. Sjajan je osjećaj kada znate da utječete na to da nema plemenskih trvenja.

Pripadnici plemena Dinka među najvišim su ljudima na svijetu, a dvojica njegovih rođaka ostavila su i zapažen trag u NBA ligi. Peter je imao slavnog ujaka Manutea Bola, koji je s 231 centimetrom visine svojedobno bio najviši NBA igrač (Washington Golden State, Philadelphia, Miami) i koji će ostati upamćen i kao igrač s najvećim rasponom ruku (259 centimetara) koji je ikad zaigrao na NBA parketima. Nažalost, preminuo je, rano, u 48. godini.

VEZANI ČLANCI:

– Osim što je bio prvi Južnosudanac koji je zaigrao u NBA ligi, ujakom se ponosim i zbog njegova humanitarnog djelovanja. U našoj borbi za neovisnost financirao je našu vojsku, ali je i pomagao izbjeglim sunarodnjacima, na što je potrošio veći dio onoga što je zaradio igrajući 11 godina u NBA ligi. Manutea sam, nažalost, vidio samo nekoliko puta u životu.

U NBA ligi zapaženu je karijeru ostvario i njegov bratić Luol Deng, koji je u svojih 15 NBA godina dvaput izabran i za All-Star igrača.

– Luol Deng je mamin daleki rođak i on je danas predsjednik Košarkaškog saveza Južnog Sudana tako da sam njega, igrajući za reprezentaciju, u posljednje vrijeme češće viđao.

Kad se već imena njegovih poznatih rođaka vrte oko njegove majke, valja reći da je gospođa Amelia Ring Bol članica južnosudanskog parlamenta.

– Nakon što smo se skrasili u Iowi, moja majka vratila se u Južni Sudan kako bi ondje nastavila svoju političku karijeru, a ja sam u Americi ostao s bakom i starijim bratom. No imao sam i skrbnika u osobi gospodina Mikea Dixona koji je morao potpisati da preuzima brigu o meni. Upravo me on usmjerio u košarku. Objasnio mi je da zahvaljujući košarci mogu dobiti stipendiju i besplatan studij kao i da nakon fakulteta od košarke mogu i živjeti.

Od košarke je dosad živio igrajući za neke momčadi razvojne lige za NBA, takozvane G lige (Northern Arizona Suns, Sioux Falls Skyforce), ali i za neke klubove u jakim europskim ligama (Cholet, Murcia, Nantes). Prije no što je došao u Cibonu, posljednji klub bili su mu Ottawa BlackJacksi iz Kanadske profesionalne lige (CEBL).

– Trener Chris Thomas razgovarao je s mojim agentom i kad sam čuo koliko slavnu prošlost ima ovaj klub i kakva je ideja oko momčadi, odlučio sam doći u Hrvatsku.

Odrastao sam igrajući nogomet

Koliko mu se sviđa kompozicija Cibonine momčadi?

– Mislim da imamo dobre razigravače, šutere, visoke igrače. Još se prilagođavamo sustavu igre koji želi igrati naš trener.

Koliko je uopće znao o Ciboni i Hrvatskoj prije no što mu je to itko spomenuo?

– Nisam znao ništa, no onda sam krenuo istraživati i shvatio da je za ovaj klub igrao legendarni Dražen Petrović kao i Dario Šarić, kojeg se sjećam po igrama u Sunsima. Hrvatska je lijepa zemlja i puno ljudi mi je reklo da će mi tu biti dobro. Svi mi govore o ljepoti vašeg mora, ali kako još nemam automobil, na čemu klub radi, još nisam otišao do obale, no svakako to planiram.

Kao i većini afričkih klinaca, i Peteru je prvi sport bio nogomet.

– Odrastao sam igrajući nogomet i obožavajući Ronalda i Ronaldinha. I danas volim pogledati nogometnu utakmicu i znam da imate jako dobar nacionalni tim. Moja djevojka je Francuskinja, ovdje je sa mnom, i sjećam se vrlo dobro kada ste u finalu Svjetskog prvenstva igrali protiv njene Francuske.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije