Danska-Njemačka 1:2

Elf prvi put u nokaut-fazu EP-a s maksimalnih devet bodova!

dan-njem (1)
AFP, Reuters/Pixsell
17.06.2012.
u 20:40

U pobjedi Njemačke nad Danskom pogotke za elf postigli su Podolski i Bender, a Krohn-Dehli bio je strijelac za Dance.

Kako je dramatična bila skupina smrti tijekom Eura, tako je i završila. Sve četiri reprezentacije mogle su proći, ali i ispasti, pa čak i Njemačka koja je u posljednje kolo ušla s dvije pobjede. Na kraju su u četvrtfinale prošli Njemačka i Portugal, a kući odlaze Nizozemska i Danska.

U Lavovu se činilo da će Njemačka rutinski proći i posljednju prepreku, Dansku. To prije jer je Podolski pogodio već u 19. minuti za vodstvo Elfa, na taj je način lijepo obilježio svoj stoti nastup za njemačku reprezentaciju. Sa 27 godina i 13 dana postao je najmlađi Europljanin koji je odigrao sto utakmica za nacionalnu vrstu.

No, Danci se nisu predavali, nakon udarca iz kuta i Bendtnerova skoka, Krohn-Dehli je postigao svoj drugi pogodak na ovom prvenstvu i do kraja poluvremena prilično razbio ritam Njemačke. U nastavku su Nijemci ponovno pritisnuli i Lars Bender, koji je prvi put igrao u početnom sastavu u reprezentaciji, zabio je za pobjedu Njemačke i prolazak u četvrtfinale gdje momčad Joachima Löwa čeka okršaj s Grčkom.

Inače, ovo je prvi put u povijesti europskih prvenstava da je Njemačka u nokaut-fazu ušla sa sve tri pobjede. No, tradicija baš i nije na njihovoj strani. Samo dvije reprezentacije od osam koliko ih je dosad skupinu završilo sa svim pobjedama osvojile su turnir - Francuska 1984. i Španjolska 2008.

- Bilo je vrlo teško, tako smo i mislili da će biti, ništa nismo uspijevali. U prvom poluvremenu smo propustili šansu da sve riješimo. Imali smo 3-4 šanse, koje smo promašili i propustili priliku da odemo na 2:0, 3:0 - istaknuo je njemački izbornik Joachim Löw koji je komentirao i pritisak.

- Naravno, u podsvijesti imaš misao da poraz može značiti i ispadanje. Danci igraju jako nepredvidivo. Djeluju nezainteresirano, a onda odjednom iznenade i stvore šansu. Imao sam plan za slučaj da Danci povedu, bio sam miran, jer smo i dobro igrali, Schweinsteiger i Özil su držali loptu, jednostavno sam imao osjećaj da ćemo se samo pobrinuti za sebe, da nećemo morati ovisiti o drugima.

Nijemci nakon utakmice nisu baš nešto previše slavili.

- Sretni smo zbog pobjede, zadovoljni, ali posao je tek pred nama. Možemo igrati bolje, i bit ćemo bolji u nastavku Europskog prvenstva - rekao je Löw i osvrnuo se na igru mladog Larsa Bendera.

- Cijela je momčad sretna zbog Larsa, odlično se uklopio, a previše me pitate kad tražite da odgovorim hoće li Lars biti u ozbiljnim kombinacijama i za četvrtfinale. Još ni sam ne znam što ću napraviti, moram srediti misli, analizirati igru i zatim odlučiti. Još je rano da govorim tko će igrati, a tko neće protiv Grka.

No, ono što zna, jest da Njemačka mora popraviti neke sitnice u igri.

- Morat ćemo poboljšati tempo igre. Jer, davali smo previše prostora Dancima i oni su to koristili da uspore ritam igre. Tako će i Grčka pokušati, tako da moramo stajati bliže igračima i ubrzati igru. No, kažem, o svemu moramo razmisliti u tišini i miru.

O Grcima je njemački izbornik rekao:

- Imam nekoliko prijatelja iz Grčke, dobrih prijatelja. Znate, nitko nije očekivao prolazak Grčke među osam najboljih, ali Grci su iz tri šanse zabili tri gola, majstori su efikasnosti. A, kao što vidite na svakom Euru, odlično se brane. Bacaju se pred lopte, grizu, to je kao da igrate protiv zida. Ali veselim se utakmici s njima - zaključio je Löw.

Strijelac pobjedničkog pogotka Lars Bender oduševljen je što mu se posrećilo u prvom startu u prvih 11.

- Ovo je nešto posebno za mene. A predivan je dar kad osvojite prvo mjesto u skupini. Bili smo pozitivni cijelo vrijeme tijekom utakmice s Dancima. Usredotočili smo se na postizanje pogotka. Malo sam imao sreće što je lopta došla do mene, ali u tim trenucima ne razmišljaš previše, samo je opališ u mrežu - istaknuo je Lars Bender.

- Puno je tu bilo "ako" i "ali", jer smo ovisili i o utakmici Nizozemske i Portugala, ali ova momčad ima budućnost, uopće ne sumnjam u to - rekao je danski izbornik Morten Olsen.

Tijek utakmice možete pogledati u našem live-boxu!

Komentara 4

TO
tomislavcity88
22:05 17.06.2012.

njemacka igra kao na treningu, s pola snage, mirno....istina jos uvijek im nedostaje precizan i miran zadnji pas....

VL
????
23:47 17.06.2012.

Sad buju ih Grkljani poslali kući - s 1:0 :-)))))))))

VO
VolimZagreb
06:05 18.06.2012.

Nakon što sam vidio suđenje u ovoj tekmi, mislim da su naše šanse protiv Španjolaca nikakve. Sramota za EUFA-u!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije