LIGA NACIJA

Evo kako će Portugal izgledati za Hrvatsku. Ronaldo ostaje unatoč silnim kritikama

FILE PHOTO: Euro 2024 - Quarter Final - Portugal v France
Fabian Bimmer/REUTERS
04.09.2024.
u 07:00

Izbornik Roberto Martinez uoči dvoboja s vatrenima ima samo slatke brige, pitanje je što će napraviti s Joãom Nevesom

Dubina kadra portugalske reprezentacije tolika je da izbornik Roberto Martinez računa na više od 30 imena, što je i sam rekao, ali na popisu za dvoboje Lige nacija mogao je imenovati 24 igrača. U odnosu na Europsko prvenstvo u kojem je tijesno ispao u četvrtfinalu od Francuske nakon izvođenja jedanaesteraca, kadar Portugala doživio je određene, ali ne baš tektonske promjene.

Najveća je promjena u kadru definitivno odlazak u reprezentativnu mirovinu 41-godišnjeg Pepa, veterana koji je i u ovoj poznoj dobi igrao na nevjerojatno visokoj razini te će sigurno nedostajati u igri Portugalaca. Osim toga je vjerojatno ona najupečatljivija novost poziv mladom 17-godišnjem krilu Sportinga Geovanyju Quendi, što je iznenadilo tamošnju javnost. Uz njega su, u odnosu na kadar za Euro, nova imena braniči Renato Veiga (Chelsea) i Tiago Santos (Lille), ofenzivni veznjaci Sportinga Pedro Gonçalves i Francisco Trincão te vratar Betisa Rui Silva. Iz kadra su otpali centarfor PSG-a Gonçalo Ramos, veznjak Manchester Cityja Matheus Nunes, iskusni vratar Rome Rui Patrício, veznjak Al-Ittihada Danilo Pereira te novi krilni igrač Juventusa Francisco Conceição.

– U odnosu na Euro sada je trenutak za korištenje više igrača. Važno mi je imati ravnotežu u momčadi koja uključuje i neke nove igrače kako bismo gledali prema budućnosti – rekao je izbornik Martinez.

VEZANI ČLANCI:

Vrlo vjerojatno navedeni novi igrači neće biti dio početne postave Martinezove momčadi protiv Hrvatske. Što se tiče prve jedanaestorke, jedina promjena koja je sigurna jest upadanje novog stopera u prvih 11 umjesto Pepea. Za tu se poziciju bore Gonçalo Inácio iz Sportinga i António Silva iz Benfice, a Inácio je, prema onome što se piše u portugalskim medijima, u prednosti.

Osim situacije s Cristianom Ronaldom, koji gotovo izgledno ostaje prvotimac unatoč kritikama portugalskih navijača, najzanimljivije će biti vidjeti razvoj situacije s 19-godišnjim Joãom Nevesom, čudom od djeteta koje je ovog ljeta za 55 milijuna eura Benficu zamijenilo PSG-om i odmah uletjelo u udarnu momčad Parižana. Trenutno su prvotimci u Portugalu Bayernov zadnji vezni João ​Palhinha, Nevesov suigrač iz PSG-a Vitinha te kapetan Manchester Uniteda Bruno Fernandes, i iako je u kontekstu Nevesa riječ o jednom od najboljih tinejdžerskih igrača svijeta, neće biti lako zamijeniti nijednog od ova tri iznimno kvalitetna pojedinca.

Martinez u suštini ima puno manje briga od Zlatka Dalića koji muku muči s ozljedama u reprezentaciji. Brige portugalskog izbornika isključivo se mogu okarakterizirati – slatkima. Međutim, Hrvatska je igrala protiv Portugalaca prije nešto manje od tri mjeseca te je narativ uoči utakmice također išao na stranu Portugalaca, a da je na kraju Hrvatska slavila. Nadajmo se da će i ovaj put biti tako, iako Portugalci uistinu izgledaju kao bitno moćnija momčad u ovom trenutku. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije