Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DETALJI

Evo tko je od vatrenih najbrži, a tko je najviše pretrčao na Euru

Leipzig: Hrvatska vodi 1:0  na  susretu Hrvatske i Italije u 3. kolu skupine B na Europskom prvenstvu
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/9
04.07.2024.
u 22:39

Na diobi 26. mjesta Eura nalazi se najbrži Hrvat, Marin Pongračić (34,6 km/h), odmah iza njega je na diobi 28. mjesta Josip Šutalo (34,5 km/h), a među našim brzancima tu su još i Josip Stanišić na diobi 61. mjesta (33,8 km/h) te Joško Gvardiol na diobi 108. mjesta (33 km/h).

Iza nas su 44 utakmice na Europskom prvenstvu u Njemačkoj, a ostalo ih je još samo sedam. Zaključenim susretima osmine finala došli smo do brojki od točno sto postignutih pogodaka (2,27 po utakmici), 190 žutih kartona (4,31 po utakmici) te tri crvena kartona (0,07 po utakmici). Velik je dio ljubitelja nogometa koji Euro gleda zbog drame, emocija i atraktivnih poteza, no isto tako velik je broj onih koji su ljubitelji statistike. Stoga, osim ovih glavnih servisnih podataka, zagrebat ćemo u neke od najzanimljivijih individualnih statističkih kategorija ovog Eura, u konkurenciji od 488 igrača koji su igrali.

U Hrvatskoj najbrži braniči

Jedan od najvažnijih aspekata nogometa je trčanje pa sigurno vrijedi vidjeti tko je najbrže, a tko najviše trčao. Najbrži igrač turnira je zasad mladi slovenski napadač Benjamin Šeško, koji je ubilježio brzinu od 35,9 kilometara na sat, a u stopu ga prate Nijemac Sane, Rumunj Mihaila i Francuz Hernandez. Hrvata baš i nema pri vrhu te ljestvice, ali zanimljivo je istaknuti da su među četiri najbrža igrača vatrenih na Euru svi braniči. Na diobi 26. mjesta Eura nalazi se najbrži Hrvat, Marin Pongračić (34,6 km/h), odmah iza njega je na diobi 28. mjesta Josip Šutalo (34,5 km/h), a među našim brzancima tu su još i Josip Stanišić na diobi 61. mjesta (33,8 km/h) te Joško Gvardiol na diobi 108. mjesta (33 km/h). Na spomen Gvardiola vrijedi dodati da je on najviše pretrčao od svih Hrvata na Euru, 10,96 kilometara po utakmici, a u stopu ga prati i Marcelo Brozović (10,90 km po utakmici). Njih dvojica jedini su Hrvati koji su u Top 25 društvu Eura u toj kategoriji, a na prvome mjestu je kreativac Portugala Bernardo Silva, koji je ubilježio 13,1 pretrčani kilometar po utakmici. Kad smo već kod igrača Manchester Cityja, "građani" prednjače u još nekim kategorijama, točnije njihovi Belgijci.

VEZANI ČLANCI:

Doku je kralj driblinga

Jeremy Doku je prvi igrač turnira po uspješnim driblinzima (16), a Kevin de Bruyne prvi po izgubljenim posjedima (79). Suprotan stil od rizičnog De Bruyneova gaji Nijemac Toni Kroos, koji je s 411 točnih dodavanja (uz visoku točnost od 95%) uvjerljivo najbolji dodavač turnira, s čak 74 točna dodavanja više od prvog pratitelja Johna Stonesa. Dodavanja baš i nisu išla slovačkom stoperu Denisu Vavri, koji je prvi u kategoriji netočnih dodavanja s njih čak 48. U napadačkim kategorijama znamo da prvo mjesto ljestvice strijelaca dijele Cody Gakpo, Jamal Musiala, Georges Mikautadze i Ivan Schranz s po tri pogotka, ali mnogima su zanimljivije napadačke zvijezde kojima baš ne ide. Poglavito su to Cristiano Ronaldo i Romelu Lukaku. S jedne strane, Ronaldo je daleko prvi po broju zaleđa (7) i po broju udaraca (20) na turniru, a pritom nema nijedan postignut pogodak. Svoj prvi pogodak čeka i Lukaku, koji ne samo da je promašio najviše velikih prilika (6) nego je i apsolutni rekorder po broju pogodaka koje mu je VAR poništio na jednom velikom natjecanju (3) 

>> Ovako su izgledali mali vatreni prije nego su postali slavni. Neke od njih nećete prepoznati

Leipzig: Hrvatska vodi 1:0  na  susretu Hrvatske i Italije u 3. kolu skupine B na Europskom prvenstvu
1/21
 
 

Komentara 6

TA
tapiros77
23:26 04.07.2024.

Legendarna mi je izjava Dalića na pitanje uloge Perišića protiv Albanaca:"Želio sam dobiti na prodornosti...!" Dan ili dva prije je rekao da Perišić nije onaj stari!?!? I sve to nakon podatka da je Perišić u Katru ipap oko 37km/h, a danas ne može brže od 32 trenutno. Onda se postavlja pitanje Daliću o kreditima i njegova portvrda da neki igrači imaju kredite! Dakle Dalić sa nekoliko senatora je privatizirao reprezentaciju i zato nismo prošli skupinu! Za kredite se dižu spomenici i ulazi se u almanahe - ali kad dođu utakmice ne možeš napadati protivnika sa "brzancem" od 32km/h, jer protivnik ne priznaje taj kredit!

Avatar southman
southman
07:30 05.07.2024.

Jadna je repka gdje su 5 najbržih obrambeni igrači.

MI
mikimouse12
01:18 05.07.2024.

Ja gledam euro zato sto nemam nista pametnije popodne za radit doma nakon posla. Tak da nikakve drame nema.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije