Bez razgovora

Fifa zabranila Belgijcima nošenje dresa s LGBTQ motivima

FIFA World Cup Qatar 2022 - Belgium departing for the World Cup
JOHANNA GERON/REUTERS
22.11.2022.
u 07:41

– Ništa nismo mogli učiniti, nije bilo moguće raspravljati o tome s Fifom. Uopće nam nisu ostavili izbor, jednostavno su naredili da maknemo riječ ljubav – rekao je direktor belgijskog saveza Peter Bossaert

Nogometna reprezentacija Belgije neće smjeti nositi svoj bijeli dres na Svjetskom prvenstvu u Kataru, objavio je belgijski nogometni savez. Fifa je naredila Belgijcima da ne smiju nositi taj dres jer na njemu piše Love (ljubav), a šarena boja slova i brojeva asocira na borbu za prava LGBTQ+ zajednice. Bijeli belgijski dres na sebi ima i dugine boje te je izrađen u suradnji s Adidasom. Na sebi ima simbol Tomorrowlanda, jednog od najpoznatijih festivala na svijetu. 

>> VIDEO: Novinari i urednici Večernjeg lista iz studija u specijalnoj emisiji

– Ništa nismo mogli učiniti, nije bilo moguće raspravljati o tome s Fifom. Uopće nam nisu ostavili izbor, jednostavno su naredili da maknemo riječ ljubav – rekao je direktor belgijskog saveza Peter Bossaert te priznao da je frustriran jer će sad morati micati natpis na dresovima.

Također, kapetan Belgije Eden Hazard trebao je nositi trakicu u duginim bojama, no ni to nije dozvoljeno u Kataru.

– Eden neće imati trakicu u duginim bojama. Nema načina da to izvedemo zbog kazni. Ne možemo riskirati da Eden odmah dobije žuti karton kad utakmica krene. Bili smo spremni za novčane kazne, razgovarali smo s Fifom, ali nije bilo prostora za raspravu – rekao je Bossaert.

Podsjetimo, Belgija je u skupini s hrvatskom reprezentacijom. U prvom kolu će igrati protiv Kanade (23.11.), potom 27. protiv Maroka, dok se u posljednjem kolu grupne faze, 1. prosinca, sastaju s Hrvatskom. 

>> VIDEO: 'Hrvatska bi mogla doživjeti svjetsku pjusku ako ne napravi rezultat u Kataru'

Sve utakmice, komentare i analize vatrenih pratite na portalu Večernjeg lista

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar zidam spremno
zidam spremno
08:53 22.11.2022.

Konacno pobjeda razuma protiv protuprirodnog militantnog aktivizma u sportu.

VI
vidum
08:48 22.11.2022.

Zašto ne nosite slike djece koja umiru od gladi? Zato što bi za to trebalo imati lopt(ic)e među nogama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije