LOŠA PARTIJA BIJELIH

Hajduk ga doveo kao pojačanje, a igra ispod svake razine. Pod hitno ga treba maknuti iz momčadi

Navijači na utakmici Hajduk - Rijeka na Poljudu
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/9
27.02.2022.
u 10:15

Portugalac Ferro pokazuje elementarnu i nedopustivu dekoncentraciju i pod hitno ga se mora maknuti iz momčadi.

Rijeka je očitala lekciju Hajduku, vratila se u igru za naslov prvaka, dok su bijeli doživjeli neugodan udarac i neočekivano izgubili korak za vodećima. Nastavi li Hajduk demonstrirati ovakvu nemoć u susretima s izravnim konkurentima za naslov, ni ove sezone neće se osladiti toliko priželjkivanom titulom.

Naime, bijeli su u četiri ovosezonska derbija na Poljudu, po dva s Osijekom i s Rijekom, osvojili samo jedan, jedini bod. Bio je to remi s Osijekom 0:0. Očito domaći teren nije nikakva prednost Splićanima, upravo suprotno: oni očito ne funkcioniraju najbolje pod pritiskom i megalomanskim očekivanjima vlastitih navijača.

Osobito je Hajdukova nemoć bila evidentna u prvom poluvremenu, u kojemu je Rijeka smirenim i kontroliranim posjedom potpuno otupila Hajdukovu oštricu. Prvi pogodak Drmića stigao je nakon ubačaja iz kuta, a drugi iz izrađene akcije koju je neumoljivo okončao Haris Vučkić. U prvih 45 minuta bijeli su bili razoružani i demoralizirani u svojoj nemoći. Ona nastaje iz deficita plemenitih veznih igrača što Hajduku stvara ogromne probleme u organizaciji igre.

Tako ne samo da trpe Hajdukovi bočni igrači koji kao da ne postoje, nego i istureni Kalinić i Livaja kojima nema tko isporučiti loptu. Tako se ispostavlja da se bijeli protiv kvalitetnijih, dobro posloženih i organiziranih momčadi, poput Osijeka i Rijeke, redovito zabijaju u zid.

Nikola Kalinić u ovoj je utakmici uputio tek jedan šut u okvir gola, bez ikakve ozbiljne prijetnje. Tako Nikola u dva nastupa na Poljudu nakon povratka nije čak bio niti u jednoj gol-šansi, a kamoli postigao pogodak.

>> Ferro na utakmici s Dragovoljcem

13.02.2022., Split - Hrvatski Telekom Prva liga, 23. kolo, HNK Hajduk - NK Slaven Belupo. Francisco Reis Ferreira Photo: Milan Sabic/PIXSELL
Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Ferro ispod svake razine

Posebna priča Hajdukova je obrana, koja do jučer nije bila izložena izazovnijem podražaju u Hrvatskoj ligi. Čim se pojavi pritisak, čim suparnik beskompromisno dolazi pred Hajdukov gol, ne pokazuje respekt i ima kvalitetnije špice od Gorice, Slavena Belupa ili Hrvatskog dragovoljca, stoperi bijelih djeluju izgubljeno. Primjerice, Portugalac Ferro pokazuje elementarnu i nedopustivu dekoncentraciju i pod hitno ga se mora maknuti iz momčadi. Reakcija kod trećega pogotka Rijeke bila je ispod svake razine.

- Jako bitna utakmica za nas. Mogu biti jako zadovoljan s tri boda. U prvom dijelu smo odigrali jako dobro, Hajduku nismo puno toga dozvolili. Hajduk je bio bolji u drugom dijelu, ali na kraju smo izdržali i uzeli vrijedna tri boda - rekao je sjajni Rijekin trener Goran Tomić, te dodao:

- Odlučio sam promijeniti formaciju (počeli su s 3-5-2, nap.a.), da imamo više igrača u sredini. Dobro smo analizirali Hajduk. Uoči utakmice je bio dojam da je Rijeka otpisana u utrci za vrh, ali u nogometu to treba pokazati na terenu. Neka prvak bude onaj tko je najbolji.

Rijeka se u drugom poluvremenu povukla na svoju polovicu i nepotrebno uvukla u krilo svome vrataru Labroviću. Hajdukov pogodak, međutim, nije bio produkt suvisle, dobro pripremljene i organizirane ofenzive, nego čiste stihije. U kojoj Livajina spretnost uvijek može doći do izražaja.

Pa ipak, završni udarac, uza katastrofalnu reakciju Ferra, stigao je u završnici utakmice. Taj gol Krešića bio je velika i zaslužena nagrada za Rijekinu najbolju izvedbu ovoga proljeća.

U ukupnom broju šuteva bilo je 6:5 za Hajduk, u šutevima u okvir 4:3, u udarcma iz kuta 9:1, a u posjedu 57:43 posto za bijele. Sva tri Rijekina šuta u okvir završila su iza leđa 37-godišnjega veterana Subašića, što je nastavak ubitačne Rijekine efikasnosti u Hrvatskoj ligi: postigla je čak 52 pogotka ove sezone (2.1 po utakmici).

Izjednačena utakmica

Litavac Valdas Dambrauskas u 12. nastupu doživio je prvi poraz na klupi Hajduka. Kada se tome najmanje nadao.

- Nije lako pričati nakon razočaravajuće utakmice. Čestitke Rijeci i mom kolegi Tomiću. Utakmica se nije razvila na način kako smo željeli. Utakmica je bila izjednačena. Obje momčadi igrale su u istoj formaciji. Razočarani smo kako je završilo. Rijeka je imala veći posjed lopte u prvom dijelu, ali nisu imali previše šansi. Ono što su imali – iskoristili su. Moramo dignuti glave i pripremiti se za sljedeću utakmicu – izjavio je Dambrauskas, čija je momčad primila dva pogotka iz prekida.

- Nogomet je igra pogrešaka. Nažalost, mi smo ih napravili. Ne mogu obećati da nećemo raditi pogreške. Mogu obećati da ćemo raditi da ne radimo iste pogreške. Možemo biti ponosni na rezultate koje smo ostvarili. U 12 utakmica, jedan poraz – dodao je Dambrauskas.

Ključne riječi

Komentara 29

Avatar B0G i HRVATI
B0G i HRVATI
13:04 27.02.2022.

Rijeka je očitala lekciju Hajduku, imali su tri udarca na gol u 90 minuta.

ST
stefj
15:37 27.02.2022.

Nije bilo penala, pa je izostala i pobjeda... No, zar ovaj isti novinar nije još nedavno pisao o istom igraču kao velikom pojačanju? A koji su to hvalospjevi bili nakon što je u debiju zabio gol...

SM
smatokov
15:07 27.02.2022.

U mjesec dana od odusevljenja gdje je u prvih par min.dao gol ,a sada već nevalja, pa tko bi vama odgovarao, a fuler od Kalinića oba, te Subašića nitko nema muda ni spomenuti, Livaja jedini ima pravo nesto reći i to sa punim pravom i svim sto uz to ide jer on drži hajduk uz Kustića i sudaćku organizaciju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije