ROKO FARKAŠ

Hrvatska ima novog svjetskog prvaka! U potpunosti je deklasirao konkurenciju

Zagreb: 70. memorijal Borisa Hanžekovića, skok u dalj, muški
Marko Prpic/PIXSELL
31.08.2024.
u 09:38

Hrvatska je trenutno, uoči posljednjeg dana svjetskog juniorskog prvenstva, na sjajnom osmom mjestu na tablici medalja. Druga smo europska zemlja, iza Češke koja je do sada osvojila dva zlata, jedno srebro i dvije bronce

Nove sjajne vijesti za hrvatski sport i atletiku stižu iz Lime gdje se održava svjetsko juniorsko prvenstvo. Nakon Jane Koščak još jedan član varaždinskog kluba Sloboda osvojio je zlatnu medalju. Roko Farkaš pobijedio je u skoku u dalj s 8.17 metara. To je za dva centimetra još duži skok od onog u kvalifikacijama. Jedini je uspio preskočiti osam metara.

 - I dalje sam u šoku, Osvojio sam zlato u disciplini koja mi nije najjača. Ovo mi je zadnja juniorska godina i zaokružio sam je na sjajan način. Sljedeće sezone vraćam se višeboju i napast ću medalju na europskom prvenstvu do 23 godine. Znam da mi u dalju sjajno ide ali želim se okušati u višeboju. Doduše, dalj ću još skakati u dvorani sljedeće sezone – rekao je Roko Farkaš.

U jednom trenutku Srbin Luka Bošković vodio je sa skokom 7,93 metra?

 - Kada je Luka preuzeo vodstvo moram priznati da sam se malo zabrinuo. Žao mi je skoka iz treće serije, Bio je mali prijestup i to je sigurno bio najduži skok u finalu. Mislim da je bio blizu 8,30 metara. Taj skok u četvrtoj seriji bio je sjajan. Zadnju seriju, kada sam znao da sam postao svjetski juniorski prvak, nisam ni skakao – dodao je Roko.

GALERIJA Hrvatski vaterpolist postao pravi hit u Parizu! Pogledajte kako Milanović izgleda uz našeg diva

Zagreb: 70. memorijal Borisa Hanžekovića, skok u dalj, muški
1/12

Hrvatska je tako osvojila devetu zlatnu medalju u povijesti svjetskih juniorskih prvenstava. Ali tek treća muška, nakon Edisa Elkasevića i Martina Markovića. Patrik Koščak je kao trener u Limi zaslužan za obje zlatne medalje. S dva zlata stigao je kao trener Bojana Marinovića, trenera Blanke Vlašić koja je bila svjetska juniorska prvakinja u visu 2000. i 2002. godine. Tri zlatne svjetske juniorske medalje ima pokojni Ivan Ivančić – dvije s Ivanom Brkljačić ,te jednu s Edisom Elkasevićem.

Sjajan dan zaokružila je i Osječanka Mia Wild koja je bila druga u finalu utrke na 100 metara prepone. Trčala je 13.15 sekundi dok je prvo mjesto osvojila Jamajčanka Kerrica Hill (12,99).

 - Prezadovoljna sam. Rezultat je moglo biti bolji ali hladno vrijeme utjecalo je dosta na sekunde. Limu sam, odlično odradila, ovo je moja prva velika medalja i već sada najavljujem da ću sljedeće godine na europskom juniorskom prvenstvu biti zlatna – rekla je Mia Wild.

Vita Barbić bila je četvrta u bacanju koplja s hicem 53,54 metara. Ispred nje su se plasirale Kineskinja  Yan (63,05), Chu izu Tajpeha (54,28) i Amerikanka  Bliss (54,01).

 - Tužna sam. Tako blizu medalje, a tako daleko. Šteta, imala sam osjećaj da mogu nakon europskog zlata do 18 godina osvojiti medalju u konkurenciji s dvije godine starijim djevojkama. Došla sam ovdje s desetim rezultatom, na kraju sam bila četvrta i to mora biti dobro. Opet, trebat će mi nekoliko dana da shvatim da sam napravila sve što sam mogla,l pa i iznad toga – rekla je Vita koja je bila najbolje plasirala Europljankama u finalu bacanja koplja.

Hrvatska je trenutno, uoči posljednjeg dana svjetskog juniorskog prvenstva, na sjajnom osmom mjestu na tablici medalja. Druga smo europska zemlja, iza Češke koja je do sada osvojila dva zlata, jedno srebro i dvije bronce. Iza nas su velike atletske sile poput Jamajke, Njemačke, Poljske, Japana, Italije, Velike Britanije...

Na tablici svih vremena preskočili smo Japan, Meksiko, Bjelorusiju i Trinidad i Tobago, te smo dostigli Katar. Trenutno smo na sjajnom 23. mjestu.

VIDEO Barbara Matić osvojla prvo hrvatsko svjetsko zlato u džudu

Ključne riječi

Komentara 1

TA
tapiros77
10:09 31.08.2024.

Ma koji višeboj, tko to prati? Imate 10 disciplina u kojima ljudi rade ispodprosječne rezultate u usporedbi sa specijalcima za pojedine discipline! Kad gledate vešebojce koji bacaju kuglu ili trče 1500m imate dojam da gledate amatere koliko je to kratko bacanje ili sporo trčanje! Farkaš ima taj blagoslov da je odskočio u jednoj disciplini i sa tim rezultatima u tim godinama od može postati i Olimpijski pobjednik u dalju jednog dana! Zašto trošiti vrijeme na ostale discipline u kojima je loš i nikada neće biti dobar (bacačke discipline npr.)? Time će samo zaostajati u dalju!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije