OPTIMIZAM UOČI OI

Hrvatska nikad nije imala toliko izglednih kandidata: U Rio 2016.
po rekordnu žetvu medalja!

04.08.2012., Engleska, London - Ljetne Olimpijske igre London 2012. Bacanje diska, Sandra Perkovic osvojila je zlato. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/5
29.04.2015.
u 20:25

Osim Perković, u Riju bi olimpijsko zlato braniti trebali i vaterpolisti i strijelac Giovanni Cernogoraz, no njemu se može dogoditi da se uopće ne plasira

Diljem svijeta sportaši sve više plešu u ritmu Rija. Do otvaranja sljedećih Olimpijskih igara preostala su 464 dana, a Hrvatska ima osmero sportaša koji su osigurali olimpijsku vizu. Uz dvoje strijelaca, svjetsku rekorderku Snježanu Pejčić i Josipa Glasnovića, te boksača Filipa Hrgovića, tu je još i petero jedriličara – Tina Mihelić, Ivan Kljaković Gašpić, Tonči Stipanović, Šime Fantela i Igor Marenić.

Blankin povratak upitan

Dakako, puno je onih od kojih se "pečatiranje" olimpijske vize tek očekuje, a čini se da će najlakše do toga doći aktualna svjetska i olimpijska prvakinja Sandra Perković te dominantni svjetski prvaci u dvojcu na pariće braća Martin i Valent Sinković. Jer nitko od hrvatskih sportaša ne drži svjetski vrh tako suvereno kao oni.

– Za plasman na OI potrebno nam je 11. mjesto na SP-u, a s obzirom na to da smo trenutačno vodeći dvojac svijeta, to ne bi smjelo doći u pitanje – ističe Valent.

I visašica Blanka Vlašić (31) bila je do prije koju godinu sportašica s medaljaškim jamstvom, no vitka Splićanka posljednju je veliku medalju osvojila 2011. godine (svjetsko srebro), jer su ju sustigle teške ozljede pa je otvoreno pitanje njena povratka na pobjednička postolja. Među hrvatskim atletičarima plasman na OI očekuje se i od visašice Ane Šimić, maratonke Lise Stublić i bacača kugle Stipe Žunića, no oni nisu iz reda favorita za odličja.

Osim Perković, u Riju bi olimpijsko zlato braniti trebali i vaterpolisti i strijelac Giovanni Cernogoraz, no njemu se može dogoditi da se uopće ne plasira. Naime, ako od njega na listama bude uspješniji i drugi od braće Glasnović, budući da svaka zemlja u pojedinoj streljačkoj disciplini ima pravo na samo dva sudionika, Cernogoraz neće u Rio.

Poprilično je gusto i u te-kvon-dou u kojem su po rang-listama korak do Rija sestre Zaninović, posebice Lucija, a mogla bi im se priključiti Sumić, pa čak i europska prvakinja Radoš. Među onima koji bi mogli iznenaditi su i boksač Hrgović, džudašica Matić pa i hrvači poput braće Žugaj i Starčevića.

Od svih olimpijskih sportova najrigoroznije kriterije ima gimnastika. I to je problematika koja muči najnovijeg europskog prvaka na preči Marija Možnika, ali i ostale naše vrsne gimnastičke specijaliste kao što su Filip Ude (konj), Robert Seligman (konj) i Tomislav Marković (tlo).

– Svjetski gimnastički savez nepravedan je prema malim zemljama koje imaju dobre gimnastičare na jednoj spravi kao što je Hrvatska. Da biste išli u Rio, na SP-u morate biti među 24 u višeboju ili među tri po spravama – ističe Damir Šegota (49), vjerojatni šef hrvatske olimpijske misije i u Riju.

Damiru Šegoti sedme Igre

Naime, on je šef hrvatske olimpijske logistike bio i na prethodnih šest Igara i dobro poznaje odnose snaga pa s pravom procjenjuje da ćemo u Riju sigurno vidjeti i vaterpoliste i rukometaše.

– Ja očekujem da ćemo u Riju imati više sportaša nego u Londonu, gdje smo imali povijesnih 107. Osim toga, mogla bi se dogoditi i koja medalja više od londonskih šest jer takva su i predviđanja nekih vanjskih eksperata koja se temelje na današnjoj formi. Recimo, ako bismo po sportovima ponovili londonske medalje i njima dodali jedrenje i boks, onda bi stvarno mogla biti i pokoja više – ističe predsjednik HOO-a Zlatko Mateša.

Matešino predviđanje zaista bi se moglo ostvariti jer kandidata za medalju barem je 10: Sandra Perković, braća Sinković, rukometaši, vaterpolisti, sestre Zaninović, Snježana Pejčić, tenisači, jedriličari, Blanka Vlašić, Filip Hrgović...

>>Hrgović nokautom izborio olimpijsku vizu, Sep nije uspio

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije