PERU RUKE

Hrvatski nogometaši u ruskim klubovima: "Ne miješam se u politiku"

Russian Football Premier League: Dynamo Moscow 1 - 1 Zenit St Petersburg
Foto: STANISLAV KRASILNIKOV/NEWSCOM
1/6
03.03.2022.
u 07:00

– Iskreno, ne znam vam više od onoga što vidim po medijima i ne bih o svemu tome govorio dok nam klub ne dopusti da dajemo izjave.

Ruska agresija na Ukrajinu ima ogroman utjecaj i na ruski sport. Mnogi sportski savezi suspendirali su Rusiju iz svojih organizacija, mnogi klubovi već su izbačeni iz međunarodnih natjecanja, a posljedično je dio stranih sportaša napustio ruske klubove.

Hrvatski sportaši koji zarađuju u ruskim klubovima zasad ne napuštaju Rusiju, a o Putinovoj agresiji uglavnom se ne žele izjašnjavati, ponajviše iz straha kako bi to mogli interpretirati njihovi poslodavci.

Čak i Lovren šuti

U ruskim nogometnim prvoligašima trenutačno su devetorica Hrvata, po čemu smo najmnogobrojniji nakon Brazilaca (16). Dejan Lovren igra za Zenit, Nikola Moro za moskovski Dinamo, u Rubinu iz Kazanja su Filip Uremović te Silvije Begić, Zoran Nižić član je Ahmata iz Groznog, Tin Jedvaj je u Lokomotivu, Mateo Barać u Krilji Sovjetov, Danijel Miškić u Uralu, a Filip Mrzljak u Ufi. Većinu njih nazvali smo za komentar ruske agresije, no zbog osjetljivosti situacije nisu se željeli službeno izjasniti. Iako su nam neslužbeno dali do znanja da su zgroženi agresijom na Ukrajinu.

Moskovski Dinamo odlično gura u ovoj sezoni, klub u kojem igra bivši igrač zagrebačkog Dinama Nikola Moro drugi je u ruskom prvenstvu, sa svega dva boda manje od Zenita Dejana Lovrena. U subotu su u ligi slavili s 3:0 kod Kimkija, a u utorak 3:0 u osmini finala ruskog kupa nad Nižnji Novgorodom.

– Odlično sam, stvarno nam dobro ide – javio nam se iz Moskve Moro koji je u te obje utakmice igrao po 90 minuta.

Kako gledate na događaje između Rusije i Ukrajine?

– Iskreno, ne znam vam više od onoga što vidim po medijima i ne bih o svemu tome govorio dok nam klub ne dopusti da dajemo izjave – kaže naš nogometni reprezentativac Moro.

Košarkaški klubovi puštaju svoje strance da odu, kakva je kod vas situacija, mislite li i vi da bi se nešto slično moglo dogoditi i u nogometu?

– Ne bih sad o tome govorio, neću o politici – kazao je i dodao da se nogomet igra najnormalnije:

– Sve je na stadionima i u našem radu kao i dosad, ništa se nije promijenilo, sve je normalno – zaključio je Nikola Moro.

Zanimljivo je da Dejan Lovren, koji ima mišljenje o svemu bitnijem što se događa u svijetu, pa je tako posljednjih mjeseci komentirao Đokovića, vaksere, podržavao prosvjede antivaksera u Ottawi..., o zločincu Putinu zasad šuti. Što je donekle i razumljivo, s obzirom na to da je glavni sponzor njegova Zenita Gazprom, tvrtka itekako bliska Putinu.

Prije dva dana Međunarodna udruga nogometnih profesionalaca FIFPro poslala je Fifi žurni prijedlog da se nogometašima u Rusiji omogući jednostrani raskid ugovora ako žele napustiti zemlju. To bi značilo da Lovren, Moro i ostali hrvatski nogometaši, ako žele, mogu raskinuti ugovore i vratiti se kući, ali o tome za sad nema novih informacija.

Zula, Peras, Hezonja ostaju

Nakon što je Euroliga suspendirala sva tri ruska kluba (CSKA, Zenit, Unics), koji svoje euroligaške utakmice neće igrati do daljnjeg, neki stranci napustili su te klubove pa se postavilo pitanje što su odlučili hrvatski košarkaši i treneri. Saznali smo da svi oni zasad ostaju jer napuštanje kluba značilo bi kršenje uvjeta ugovora na vlastitu štetu.

I premda je vlasnik Unicsa izjavio da svi stranci mogu otići, trener Velimir Perasović, njegov pomoćnik Milan Karakaš te igrač Mario Hezonja odučili su ostati u Kazanju.

Isto to odlučio je i Dražen Anzulović, trener Jeniseja iz sibirskog Krasnojarska, čiji će klub nastaviti igrati VTB ligu pa ga u ponedjeljak čeka utakmica s Lokomotivom iz Kubanja. A Zuli je ovo već treća sezona u tom sibirskom klubu.

Zapravo, VTB ligu nastavljaju igrati svi klubovi osim estonskog Kaleva i poljske Zielone Gore koji su istupili neposredno nakon ruske invazije na Ukrajinu. Igrat će je i Avtodor iz Saratova u kojem igra hrvatski reprezentativac Željko Šakić kojeg u ponedjeljak čeka utakmica protiv CSKA. I zato se Šaka mora vratiti u Rusiju u čemu, iz prve, nije uspio. Naime, nakon što mu je ukinut let Finnaira iz Helsinkija za Moskvu, Šakić je nakon reprezentativne utakmice sa Švedskom iz Stockholma krenuo za Hrvatsku, odakle mu je Hrvatski košarkaški savez tražio opciju povratka u Rusiju. A one su preko Istanbula, Dubaija ili pak Beograda koji je uveo dvije nove linije s Moskvom.

Znakovito je, ali ne i neočekivano, da nitko od košarkaških aktera ne želi davati službene izjave na temu ruske agresije na Ukrajinu. Duboko vjerujemo da je svima njima do mira i da nitko od njih ovakvo ponašanje novovjekog ruskog “cara” Putina ne opravdava, no pametnije im je ne izjašnjavati se. Jer, ruski “big brother” sve nadzire i sve čita.

U Rusiji igraju i kapetan i kapetanica hrvatske odbojkaške reprezentacije. Cima Žukovski igra za Fakel, a Samanta Fabris za Dinamo iz Kazanja. Tu je još i Leo Andrić koji igra za Novgorod. Situacija je trenutačno takva da zasad sve troje ostaje. Igrat će rusku ligu, a imaju takve ugovore da jednostavno moraju igrati za svoje poslodavce. Nijedan od ruskih klubova u odbojkaškoj muškoj i ženskoj ligi nije donio odluku da stranci mogu otići.

– Mi smo sportaši, a trenutačno se sve povezuje samo s politikom. Pojedini sportaši odlaze zato što im to tako sugerira politika njihovih zemalja, a to nema smisla. Nama i dalje normalno traje prvenstvo tako da ja ne planiram otići. Ovo je moj posao i imam ugovor, moram ispoštovati klub, a i sebe jer realno od ovoga živim i treba uzeti novac dok god se može. Trenutačno je sigurno kod nas u Novgorodu i, dok god je tako, ja ostajem – iskreno nam je rekao naš odbojkaški reprezentativac Andrić.

>>> Torcida podržala Ukrajince

Komentara 15

MI
Milas
08:37 03.03.2022.

Ali ovo vise nije samo politika, ovo je agresija na suverenu zemlju a tebe placa agresor. Ali, naravno, novac je najvazniji.

DM
drazen.muhvic
08:05 03.03.2022.

Kažu oni neće se izjašnjavati jer ih ovi kao plaćaju??? Početkom agresije Srbije na RH sam radio u poduzeću čiji je vlasnik bio Srbin. Nije bio loš, plaća u to vrijeme vrhunska, ali čim sam odlučio otišao sam k njemu, dao otkaz i otišao u ZNG. Ostao bez primanja, a tek nakon kojih mjesec-dva počela stizati minimalna vojnička plaća koja je bila višestruko manja od one koju sam imao na tom radnom mjestu. Mogao sam se i ja izvući na potrebe za radnikom i slične gluposti, ali eto... Ukratko: možeš ti imati para, možeš biti nekakva kvazi-zvijezda koja naganja napuhanu kožnu mješinu po livadi, ali u stvarnom životu trebaš imati cojones (kad već pameti nemaš)...

DM
drazen.muhvic
08:07 03.03.2022.

Kaže mali Moro "ne miješam se u politiku"??? Da se njegov otac i mnogi drugi (pa i ja) nismo "miješali u politiku" gdje bi danas on igrao? U Velikoj Srbiji ili u Jugoslaviji?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije