Usuret utakmici Dinamo - Ajax za Večernji list govori jedini hrvatski stručnjak koji je vodio slavni nizozemski klub

Ivić: Luka Modrić nije se svidio skautu Ajaxa

Tomislav Ivić
import
16.09.2007.
u 19:22

Naš najtrofejniji nogometni stručnjak Tomislav Ivić (74) jedini je Hrvat koji je sjedio na klupi slavnoga Ajaxa. Tada, 1976. godine, potpuno nepoznat Europi, Ivić je kao 42-godišnjak bio svojevrsna avangarda u nizozemskom nogometu. U Amsterdamu je zatekao devastiranu momčad, bez velikih zvijezda, bez naslova prvaka od 1973. godine.

- Odmah sam promijenio sustav igre i uveo 3-5-2 ili 5-3-2  prisjeća se Ivić.  Time smo iznenadili suparnike u Nizozemskoj i već u prvoj sezoni osvojili smo naslov prvaka.

Uzeo bih Luku
Ivić je s Ajaxom dogurao do četvrtfinala tadašnjeg Kupa prvaka u kojem ga je na 11-erce eliminirao Juventus. U drugoj sezoni nije obranio titulu, ali mu je klub ipak ponudio produljenje ugovora na tri godine.

- Nisam prvihvatio. Kći mi je u Zagrebu završavala fakultet, bila je u drugom stanju i odlučio sam se vratiti. Tito Kirigin zamolio me da se vratim u Hajduk i osvojim prvenstvo prije selidbe na novi stadion.

Ajax je jedna od najljepših Ivićevih uspomena. Danas, međutim, o njima zna vrlo malo.

- Zadnji kontakt dogodio se prije nekoliko mjeseci kada je na utakmicu Hajduk - Dinamo u Split došao njihov glavni skaut Ton Pronk. Tada ih je jako zanimao Luka Modrić. Ja sam o njemu rekao sve najbolje, ali Pronk ipak nije bio odušeljen. Kazao mi je: "Mali je dobar, ali ipak  prenizak. Takvoga igrača imamo u Defouru iz Standarda".

Je li visina doista Modrićev problem?

- Za mene nije, za neke vani očito jest. Kad veliki kupuju igrača, prvo im je pitanje: "Koliki je?" Pa tako radije uzmu većega, kao što je Ćorluka. A Modrić je kvaliteta koja može proći u bilo kojem europskom klubu i ja bih ga uvijek uzeo.
Promašaji u Bremenu
Ivić je Dinamo gledao protiv Werdera u Bremenu.

- I u njemačkom tisku pisalo je da je Dinamo tamo prokokcao priliku za prolazak. Dinamo u ovom trenutku igra vrlo dobro, bio je takav i u uzvratu s Nijemcima, ali ih je presjekao rani pogodaak iz jedanaesterca. Pa iako je igra bila sasvim solidna, teško je bilo juriti prednost protiv tako iskusnog suparnika.

Što Dinamu nedostaje da bi bio velika momčad?

- Jedino što sam uočio jest da nemaju "pasera" u zadnjoj liniji, igrača koji može dugom loptom pronaći napadača. Dinamo zato troši previše vremena u organizaciji napada  zaključio je Tomislav Ivić.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije