19.06.2023. u 10:36

Sve što se izborniku događalo u proteklih godinu dana – kako se odupirao žalosti i nalazio snagu za uspinjanje prema uzvišenom cilju, a to je uspjeh reprezentacije – još jedan je pokazatelj Dalićeve veličine. Uvijek svjestan važne spoznaje da predvodi momčad u koju s divljenjem gleda cijela nacija, pa i svijet, Dalić se vojnički odrešito stavio u njezinu službu, ne dopustivši da bilo što naruši njegovu sabranost i posvećenost

Hrvatska nogometna reprezentacija otvorila je ovu sezonu Lige nacija porazom od Austrije u Osijeku 0:3. Zbilo se to 3. lipnja 2022. godine. Tri dana uoči te utakmice izbornika Zlatka Dalića pokosila je vijest da mu je u Livnu preminuo otac Ivan. Izbornik je tada napustio pripreme reprezentacije kako bi nazočio posljednjem očevu ispraćaju u Livnu, a potom se ekspresno vratio svojim igračima i – još uvijek obuzet snažnim emocijama – s klupe vodio utakmicu s Austrijancima. Sam je kasnije priznao da je to bila pogrešna odluka.

Dva tjedna uoči okupljanja reprezentativaca za Final Four Zlatko Dalić ponovno se tužnim povodom zaputio u Livno, ovoga puta zbog smrti voljene majke Kate. Shrvani izbornik tako je drugi put u godinu dana na groblju sv. Mihovila stao na čelo tužne kolone ispraćajući najmiliju osobu.

VIDEO: Krunoslav Simon o Modriću: "Već toliko dao reprezentaciji, zahtijevati išta nije korektno"

Zanemarimo li načas njegov profesionalni uspjeh, koji ga je promovirao u jednoga od najznačajnijih europskih nogometnih izbornika, iza Dalića je najteža duhovna godina, godina golemih emotivnih pražnjenja koja je proživljavao duboko u sebi. Dalićev izljevi emocija u Kataru, pa sada i u Nizozemskoj, uvijek su negdje duboko u izbornikovoj duši imali ishodište u tugom zavijenome obiteljskom domu u Livnu.

GALERIJA Hrvatska osvojila srebrnu medalju na final fouru Lige nacija

UEFA Nations League Final - Croatia v Spain
1/59

 

Sve što se izborniku događalo u proteklih godinu dana – kako se odupirao žalosti i nalazio snagu za uspinjanje prema uzvišenom cilju, a to je uspjeh reprezentacije – još jedan je pokazatelj Dalićeve veličine. Uvijek svjestan važne spoznaje da predvodi momčad u koju s divljenjem gleda cijela nacija, pa i svijet, Dalić se vojnički odrešito stavio u njezinu službu, ne dopustivši da bilo što naruši njegovu sabranost i posvećenost.

VEZANI ČLANCI:

Kada nastupate s takvim uzvišenim predumišljajem i kada neslomljivost svoga duha uspijete prenijeti na ljude koji vas slijede, tada je uspjeh gotovo neizbježan. Tada postajete legenda, a još niste ni blizu kraju svojega puta. Povijest ćete, izborniče Daliću, pisati i nagodinu u Njemačkoj!

 

Komentara 2

FR
freeshooter
11:49 19.06.2023.

...iz ovoga ćemo izaći još jači, bez duhovnosti i zajedništva nema uspjeha...a sve ovo je iskustvo kojim se gradi veliki, najveći uspjeh...a on neka nam bude zlato na EP... hvala Daliću, hvala Luki i vatrenima, neizmjeno činite za našu malu domovinu, činite nas ponosnim i velikim... idemo dalje, za godinu dana do kraja, do zlata...

GA
Gastarbeiter2
12:46 19.06.2023.

Sa punim respektom... Gosp. Ivan Dalić je umro u 92 godini. Kakva je ovo vijest?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije