OSTAO BEZ SVEGA

Legenda Dinama spašavala je živu glavu: Zbog rata prošao kalvariju, protjerali ga s jednom torbom

MAX!
10.06.2024.
u 08:26

Igrao je na mjestu lijevog krila i bio prepoznatljivo ime banjalučke i zagrebačke momčadi, no život ga nije mazio, a jedno vrijeme proveo je u Sjedinjenim Američkim Državama nakon što je u vrtlogu rata protjeran iz Bosne i Hercegovine.

Abid Kovačević, legenda banjolučkog Borca i zagrebačkog Dinama, danas živi daleko od javnosti, povučeno u mjestu Funtani, nedaleko od Poreča. Rođen je 1952. godine u Mrkonjić Gradu u Bosni i Hercegovini, igrao je za Borac iz Banja Luke, zagrebački Dinamo i Ethnikos iz Grčke. Nakon toga je kratko vrijeme igrao ponovo u Borcu, a kasnije je bio i tehnički direktor tog kluba. U karijeri je dva puta nastupao za jugoslavensku reprezentaciju. 

Igrao je na mjestu lijevog krila i bio prepoznatljivo ime banjalučke i zagrebačke momčadi, no život ga nije mazio pa je proživio pravu kalvariju, a jedno vrijeme proveo je u Sjedinjenim Američkim Državama nakon što je u vrtlogu rata protjeran iz Bosne i Hercegovine, za naš nekadašnji tjednik MAX! opisao je to teško vrijeme. Preko bare zaradio je dovoljno novca kako bi u Funtani sagradio nekoliko apartmana.

GALERIJA Dinamo dobio ime u zgradi Elektre, a djetetu se ne zna kum

1/5

– Početkom lipnja 1992. godine morao sam pobjeći iz Banje Luke. U mojem gradu, u kojem sam stekao slavu, atmosfera je bila grozna i teška za Bošnjake i Hrvate. Jedini nam je izlaz bio da napustimo grad. Nismo mogli sa sobom ponijeti ništa osim jednog kovčega, u koji sam stavio nekoliko fotografija i trofeja koje sam osvojio kao igrač Dinama – izjavio je 2011. godine bivši dinamovac.

– To što me se ljudi sjećaju nakon toliko godina, uvijek me ugodno iznenadi. Policajac na granici, kada mi vidi ime u putovnici, pita me: "Jeste li vi onaj Abid koji je igrao u Dinamu?" Žao mi je što u plavom dresu nisam ostao makar još jednu sezonu da budem član legendarne generacije koja je s Ćirom osvojila prvenstvo Jugoslavije – prisjećao se Abid.

VEZANI ČLANCI:

– U mojoj posljednjoj utakmici na Maksimiru, protiv Veleža, postigao sam dva gola. Ćiro me dva minuta prije kraja izveo iz igre, a cijeli Maksimir je skandirao – Abide, ostani, Abide, ostani! Ćiro je baš to želio, da mi navijači pripreme ovacije! – rekao je jednom prilikom i otkrio da ga je legendarni Ćiro jako cijenio. 

Za samo jednu sezonu u Dinamu, u konkurenciji kultnih nogometaša kao što su Cico Kranjčar, Zajec, Mlinarić, Deverić, Mustedanagić, Cvetković…, Kovačević se prometnuo u ponajboljeg igrača plavih, navijači su ga obožavali. Odigrao je 31 ligašku utakmicu, u strijelce se upisao 14 puta.

Komentara 6

Avatar Stradun
Stradun
13:48 10.06.2024.

"Početkom lipnja 1992. godine morao sam pobjeći iz Banje Luke. U mojem gradu, u kojem sam stekao slavu, atmosfera je bila grozna i teška za Bošnjake i Hrvate. Jedini nam je izlaz bio da napustimo grad....." Ne piše tko gaa je protjerao. Tko? Klingonci možda?

Avatar CUBE
CUBE
10:11 10.06.2024.

Sjećam, se Abida, za ove koje nisu čuli za njega kažem da je u ono vrijeme vladavine Zvezde ( poguranac SFRJ ) i Hajduka čast bio ( ponos hrvatstva) navijat za dinamo

Avatar Castro
Castro
10:54 10.06.2024.

Sjecam ga se, odlican igrac ali daleko od legende Dinama. Nema veze, bolje on nego da su opet izvukli nekog iz Kragujevca ili Nisa koji danas tesko zivi a bio nekad dobar...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije