Adios, Atletico

Mandžukić na odlasku iz Atletica, oproštaj već za tri tjedna!

Diego Simeone
Foto: nph/NordPhoto/PIXSELL
1/6
11.05.2015.
u 11:26

Dok je oko Griezmanna vladala suglasnost između uprave i trenera, Mandžukić nije bio po Simeoneovoj volji, otkriva sportski tjednik Max!

Mario Mandžukić (28) Atléticov je napadač koji upućuje najmanje udaraca prema golu od sezone 2006./2007. – samo 1,87 po utakmici, izračunao je madridski As, piše sportski tjednik Max! Njegov posljednji pogodak datira od utakmice protiv Almerije 22. veljače, kad je iskoristio jedanaesterac, a zadnji je gol iz igre zabio Realu 7. veljače u derbiju zaključenom sa 4:0. Ali, najstrašniji je podatak da od 15. veljače nije uputio nijedan udarac na vrata iz igre (statistika prije utakmice protiv Levantea)

Da bismo pronašli Atléticova napadača koji je pucao rjeđe od Mandže, moramo se vratiti u sezonu 2006./2007., prvu u kojoj je za crveno-bijele igrao 18-godišnji Sergio Agüero. Mladi je gaučo tek počinjao prilagodbu Primeri i nije odigrao nijednu utakmicu svih 90 minuta. Ipak, i u tim je uvjetima upućivao 1,82 udarca na gol, skoro koliko i Mandžukić, jedan od najzvučnijih europskih napadača.

Daleko ispod Falcaa

Sljedećih godina, Agüero je postao jedan od najubojitijih Atléticovih igrača te je u svojoj zadnjoj sezoni na Calderónu upućivao 3,49 udaraca na protivnički gol. Još su uspješniji bili Diego Forlán sa 3,65 udaraca u sezoni 2008./2009., kad je osvojio Zlatnu kopačku, i Radamel Falcao sa 3,52 udaraca u kampanji 2011./2012.

Mandžukić zaostaje i za prethodnikom Diegom Costom, koji je upravo osvojio englesko prvenstvo s Chelseajem postigavši 19 golova u samo 24 nastupa za plave sa Stamford Bridgea. Naturalizirani je Brazilac prošle sezone pucao prema vratima 2,71 puta po utakmici.

Prije nego što je u siječanjskom prijelaznom roku stigao Fernando Torres, a argentinski trener počeo rotirati navalne igrače, Mandžukić je bio Atléticov oslonac. U međuvremenu, njegov je učinak opao do neprepoznatljivosti.

Nije sporno da je Mandžukićeva bezopasnost po protivnička vrata u velikoj mjeri posljedica njegove ozljede gležnja, no i obeshrabrenosti zbog slutnje da Simeone ne računa na njega u sljedećoj sezoni.

Mandžukić je u kritičnom razdoblju propustio samo tri utakmice zbog ozljede i jednu zbog kazne, no u devet preostalih u kojima je nastupio nije učinio gotovo ništa. Ne samo što nije uputio nijedan udarac, nego u 180 minuta protiv Reala nije došao ni u priliku za pogodak. Uz takvu Mandžinu sterilnost, samo je Griezmannovo nadahnuće zadržalo Atlético na još uvijek izvrsnom 3. mjestu.

Očekivali su većeg junaka

U svakoj sezoni nastupa trenutak u kojemu najbolji igrači moraju napraviti iskorak i preuzeti odgovornost. To su obično oni koji su koštali upravu bogatstvo ili zbog talenta uživaju najveći ugled u međunarodnoj javnosti. Od njih se to zahtijeva kad je momčad upala u krizu ili kad su na rasporedu odlučujuće utakmice za ostvarenje ciljeva.

U Atléticovu slučaju, ciljevi su bili bar jedan domaći trofej (ne računajući drugorazredni Superkup) i polufinale LP-a. Ništa od toga više nije dostižno. Rojiblancos će biti sretni ako završe sezonu na trećem mjestu, koje vodi u najjače klupsko natjecanje direktno, bez pretkola. Minimum je, razumije se, četvrto mjesto i 3. pretkolo Lige prvaka.

U ključnim trenucima, junaci moraju stupiti na scenu ili će ciljevi ostati neostvareni. To se ove godine nije ostvarilo na Vicente Calderónu. Atlético se prošlog ljeta uzdao ponajviše u Mandžukića i Griezmanna. Dok je oko Griezmanna vladala suglasnost između uprave i trenera, Mandžukić nije bio po Simeoneovoj volji. El Confidencial otkriva da je stručni stožer priželjkivao pokretljivijeg centarfora profila Diega Coste ili Radamela Falcaa.

Više se mjeseci činilo da je Mandžukić bio pun pogodak. Nakon što je presudio Realu u Superkupu, pogocima i borbenošću držao je Atlético u trci za glavna trofeja. No, kad su njegovi pogoci bili najpotrebniji, hrvatski je as "ispario".

Prema španjolskim i drugim europskim medijima, Atlético otprije najmanje šest tjedana razmatra Mandžukićev transfer i proučava tržište u potrazi za njegovim nasljednikom. Dva su Simeoneova favorita – Urugvajac Edinson Cavani iz PSG-a i Argentinac Mauro Icardi iz Intera. Jedan od njih dvojice navući će prestižnu crveno-bijelu devetku, a ta će čast vjerojatno pripasti manje skupom Icardiju.

Mandžo, s druge strane, nije izgubio mnogo od priličnog prestiža. Kao njegova izgledna odredišta spominju se Liverpool, Arsenal, Man. City i Borussia D. Ostvari li se transfer u bilo koji od tih klubova, ostao bi u europskoj eliti.

Engleska glasila tvrde da je Liverpoolov trener Brendan Rodgers veliki Mandžin simpatizer te da uz njegovu pomoć želi ispraviti tragičnu pogrešku zvanu Mario Balotelli. Afrički je Talijan na Anfieldu dosegnuo dno i navijači jedva čekaju da umjesto njega dođe netko sposobniji.

>>Priča je objavljena u sportskom tjedniku Max!

>>Atletico nije osigurao treće mjesto, Simeone Mandžu zamijenio strijelcem Torresom

>>Pogledajte koga je Mario Mandžukić odveo na večeru

Foto: Tjednik Max!

Komentara 62

MA
markomraz5x
11:51 11.05.2015.

kakve su ovo bljuvotine? tko ovo čita? na početku sezone se pisalo da je Manđukić došao u Atletico jer je Simeone inzistirao na njemu, sad odjednom nije po njegovoj volji? šund novine

BA
balic
11:49 11.05.2015.

Ma da kad MAX pise onda je sigurno ,aj prestanite vise. :)

Avatar germanikus
germanikus
13:26 11.05.2015.

EUJanez...odličan komentar i posve u skladu s inteligencijom Slovenca!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije