Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Secirao stanje vaterpola

Matutinović: 'Kad će Kobešćak dobiti priliku, kad bude imao 60 godina?'

Split: Dragan Matuninovi?, trener vaterpola
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/4
25.07.2023.
u 08:00

"Držao je izvan bazena jednog Andriju Bašića, koji je bio među našim najboljim igračima na EP-u u Splitu prošle godine, ili Zvonimira Butića, koji je u dvoboju s Crnom Gorom pokazao da zaslužuje mjesto među 13 koji igraju", rekao je Dragan Matutinović o pogreškama aktualnog izbornika Ivice Tucka

Poraz hrvatskih vaterpolista u utakmici s Crnogorcima (12:13) i ispadanje iz prvog razreda svjetskog vaterpola – to je, recimo, prvih osam reprezentacija, a mi ćemo se boriti za 9. mjesto – šokiralo je sve hrvatske ljubitelje vaterpola, a posebno uvažene stručnjake. Jedan od njih, Splićanin Dragan Matutinović (69), bivši izbornik čak sedam reprezentacija, u kojima je, posebice u Španjolskoj (s kojom ima olimpijsko, svjetsko i europsko srebro), ostavio neizbrisiv trag, pomalo rezignirano kaže:

– Ako i osvojimo deveto mjesto, bit će to apsolutni neuspjeh. Svi naši izbornici koji su dosad osvajali osma i deveta mjesta na svjetskim prvenstvima i drugim velikim natjecanjima nakon toga su odlazili. Pokojni Bruno Silić nakon devetog mjesta u Perthu 1998. godine, Neven Kovačević nakon osmog mjesta u Fukuoki 2001. godine, pa i Zoran Roje nakon 10. mjesta na Olimpijskim igrama u Ateni 2004., a otišao bi i godinu ranije, nakon devetog mjesta na SP-u u Barceloni, da nije iste godine osvojio europsko srebro u Kranju. Hrvatska ne može i ne smije biti deveta na svijetu! – kategoričan je popularni Matuta, neovisni stručnjak, koji bez dlake na jeziku secira očito bolesno stanje u hrvatskom vaterpolu.

GALERIJA Marko Livaja i Ante Gotovina došli pogledati veliko vaterpolsko finale u Splitu

Split: Dragan Matuninovi?, trener vaterpola
1/6

Tucak treba otići

Vi ste, dakle, za smjenu izbornika Ivice Tucka?

– Apsolutno. Već je 11 godina na kormilu reprezentacije, dosadio je on igračima i igrači njemu. Imamo sjajnog mladog trenera Vjeku Kobešćaka, koji je požnjeo uspjehe s Jugom, prije toga i s Mladosti, treba mu pružiti priliku. On zapravo više i nije tako mlad, ima 49 godina, i mislim da je ovo posljednji trenutak da mu se ukaže povjerenje i postavi ga se za izbornika hrvatske vaterpolske reprezentacije.

Vaš glas, dakle, ide Vjeki?

– Da, on je po meni pravi i jedini kandidat. Grubo ga je vidjeti na klupi francuske reprezentacije (kao pomoćnika izbornika – op. a.), zato što mu nije pružena šansa u hrvatskoj seniorskoj reprezentaciji. Pa proći će mu najbolje godine... Kad će on dobiti priliku, kad bude imao 60 godina?

VEZANI ČLANCI:

U čemu je ili gdje pogriješio Tucak u Fukuoki?

– Pa, njemu su ova dva igrača viška, ove koje je slao na tribinu, bila kontinuirani problem. Držao je izvan bazena jednog Andriju Bašića, koji je bio među našim najboljim igračima na EP-u u Splitu prošle godine, ili Zvonimira Butića, koji je u dvoboju s Crnom Gorom pokazao da zaslužuje mjesto među 13 koji igraju. Bio mi je i malo previše nervozan u vođenju utakmica. U igri smo stalno tražili Vrlića, on je igrao i po tri četvrtine, a gdje nam je drugi sidraš? I kako drugi sidraš (Ivan Krapić – op. a.) može biti kapetan? Bolje da je na njegovu mjestu igrao mladi Antonio Dužević... Mislim, sve su to detalji koji su donijeli mozaik neuspjeha.

A te iste Crnogorce u prijateljskoj utakmici pobijedili smo s 13:9?

– Nije pogodio ni s tim nastupom na turniru u Crnoj Gori prije SP-a, to mi se nije svidjelo. Znao je da postoji mogućnost sučeljavanja s Crnom Gorom u osmini finala pa je trebao nešto i sakriti. Ovako su nas Crnogorci pročitali i izbacili. Osim toga, preveliki je značaj davao Japanu, kao težak suparnik i ne znam što još, umjesto da se odmah usredotoči na osminu finala. Crnogorci možda nemaju toliko jake individualce, ali kao tim su jaki, brzi su, igraju jedan lipi vaterpolo.

Vidimo, skinuli ste "rukavice", ako ste ih ikad i imali?

– Ne znam ja govoriti u rukavicama, samo ono što mislim i iskreno. Ne idem za tim da se nekome svidim. Sad će me svi opet prozivati zbog oštrog jezika, optuživati me da sam protiv Saveza i protiv Hrvatske, ali ovo je istina, gruba istina. Nisam ni protiv Saveza, ni protiv Hrvatske, dapače htio bih da i Savez i reprezentacija budu uspješniji. Posljednjih godina to nije slučaj.

VEZANI ČLANCI:

Gubimo korak s najboljima

Vi pak optužujete čelne ljude Saveza, a posebno izvršnog dopredsjednika Pericu Bukića, da vam ne pružaju priliku da radite, da još malo pomognete hrvatskom vaterpolu. Na kojoj to dužnosti vi zapravo vidite sebe u Savezu?

– Pa, mislim da bih puno mogao pomoći kao šef mlađih kategorija. Imam znanje i iskustvo, što sam i pokazao u prvom mandatu na toj dužnosti. Tada je Tucak s juniorima osvojio svjetsko zlato u Šibeniku, a Asić je bio europski prvak. A sada nema nikoga na toj dužnosti, sedam godina nas u mlađim kategorijama nema ni među četiri najbolje reprezentacije. Gubimo korak s najboljima, to je sasvim jasno.

A zbog čega su vas ono 2018. smijenili s dužnosti izbornika ženske vrste?      

– Ma, bolje je o tome i ne govoriti... Zahvalili su mi na suradnji kao izborniku hrvatske ženske reprezentacije nakon što sam u Barceloni 2018. iz autobusa izbacio Miju Šimunić, a morao sam jer se miješala u moj posao. Smjesta su me smijenili. Nisam znao da je ona toliko jaka u hrvatskom vaterpolu – u svom stilu završio je popularni Matuta koji kaže da je u izvrsnom zdravstvenom stanju, samo ga malo bole koljena. Ali zato očito dobro vidi i – govori.

VIDEO Paškvalin komentirao poraz hrvatskih vaterpolista od Crne Gore

Komentara 4

DU
Deleted user
16:13 25.07.2023.

Matutinović: 'Kad će Kobešćak dobiti priliku, kad bude imao 60 godina?' - "Kad se učlani u HDZ, kao i Tucak!"

Avatar dosadno
dosadno
16:06 25.07.2023.

O čemu svi oni uopće razglabaju? Da je Tucak korektan, odmah bi se povukao i ispričao. Umjesto što trola mizerije od izgovora. Vaterpolska velesila deveta? Odmah se zahvališ, ispričaš i povučeš. Odmah nakon utakmice. Nebitno koji sport je u pitanju.

Avatar ćaćasenevraća
ćaćasenevraća
09:06 25.07.2023.

Točno tako. Mi imamo Kobeščaka i Sukna a i dalje se mučimo sa Tuckom. Idemo sada Kobeščak pa onda Sukno dok ih drugi ne pokupe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije