ZRINKA LJUTIĆ

Mlada nada hrvatskog skijanja: 'Janica je ideal, no svi moramo biti svjesni svojih mogućnosti'

Novi dobar rezultat Zrinke Ljutić, sedma u veleslalomu na Kronplatzu
Foto: EXPA/ Johann Groder/EXPA
1/3
20.10.2024.
u 08:00

Dok sam odrastala, gledala sam Shiffrin. Janice se ne sjećam sa staze, ali znam što je sve postigla. Njezin zlatni trag je ideal, svi mladi skijaši sanjare o tome da budu poput Mikaele, Janice i Hirschera, rekla je Zrinka Ljutić

Nova sezona Svjetskog kupa u alpskom skijanju je pred vratima. Tradicionalno, prve utrke održavaju se u austrijskom Söldenu (26. i 27. 10.), u kojem se prošlog tjedana nalazila i naša najveća skijaška nada Zrinka Ljutić, koja kao i svi koji će voziti taj prvi veleslalom sezone polira svoju formu. U kakvom će raspoloženju skijaši to činiti, nerijetko ovisi i koliko je kvalitetno ljeto iza njih.

Pripreme u Argentini

– Bilo je to lijepo ljeto, imala sam vremena za odmor, obitelj, prijatelje, ali i jedrenje jer smo išli obiteljski u Grčku. Nažalost, ovog ljeta nisam bila ni na jednom koncertu, no bit će toga, ne brinem se.

No zato je gitara s njom.

– Svaki dan uspijem ponešto odsvirati. Osim toga, kada ne treniram, volim se družiti s drugim skijašicama, razgovarati sa svojima doma putem videopoziva ili pak čitati znanstvenu fantastiku, biografije, knjige o glazbi i nešto iz popularne znanosti.

GALERIJA Pogledajte doček Ivice Kostelića nakon osvajanja Velikog globusa. Stotine ljudi su tog dana slavile

Novi dobar rezultat Zrinke Ljutić, sedma u veleslalomu na Kronplatzu
1/40

Zajedno s Leonom Popović i Filipom Zubčićem, a to su ujedno i najveće uzdanice hrvatskog skijanja, Zrinka je bila na višetjednim pripremama u Argentini.

– U stvarno dobrim uvjetima super smo trenirali. Bila sam tamo mjesec dana i sve zacrtano smo realizirali. Susretali smo se ondje i s hrvatskim iseljenicima, ima ih doista puno. Čim bi u gradu vidjeli jaknu, zaustavili bi nas pričom: "Meni je pradjed odande", "Meni je djed odande" ili bi vikali "Luka Modrić".

U svoj suhi dio treninga Zrinka je ubacila parkur.

– Sin mog kondicijskog trenera Branimira Vajde bavi se parkurom i to je nešto što može pomoći i agilnosti, spretnosti, ravnoteži, mekoći pokreta... Ima tu i rotacija sličnih onima u skijanju. Sličan je učinak nekim vježbama u gimnastičkoj dvorani.

S obzirom na to da će prvu utrku voziti u subotu 26. listopada, koliko je blizu željene forme?

– Baš sam zadovoljna. Imala sam dobre pripreme, bez ikakvih smetnji, zdrava sam i tjelesno sam u redu.

Budući da je riječ o veleslalomskoj utrci, može se pretpostaviti da je, od dviju tehničkih disciplina, trenutačno bolja u veleslalomu.

– Veleslalom mi ide malo bolje jer smo ga više trenirali. Veleslalom je baza svega, nešto iz čega proizlazi i dobar slalom, na kojem ću više raditi nakon Söldena.

S obzirom na bogat program utrka Svjetskog kupa, je li u smislu tempiranja forme to moguće odvojiti od Svjetskog prvenstva, koje je u veljači?

– Neki od najboljih to tako i rade, tempiraju formu, a za mene je svaka utrka jednako važna. Ja želim osvajati bodove u Svjetskom kupu, ali i konkurirati za medalju na SP-u.

Svojedobno je Ivica Kostelić ovako rangirao važnost triju najvećih natjecanja: 1. Svjetski kup, 2. Olimpijske igre i 3. Svjetsko prvenstvo.

– Ja bih se s Ivicom složila. Svjetski kup je najzahtjevniji, olimpijska odličja su nešto izvanredno, a lijepo je imati i svjetsku medalju.

Dvije su logističke novosti u Zrinkinoj karijeri. Dobila je i novog glavnog sponzora, ali i novog dobavljača skija, pancerica i vezova. Kako se u njezinoj karijeri pojavio Red Bull?

– Moj prvi glavni sponzor Targa više nije mogao pratiti taj moj ritam pa je odstupio. Red Bull se javio već krajem prošle sezone, a to je postalo službeno tek nedavno.

Sve vezano za to dogovara joj direktor reprezentacije, ujedno i njezin menadžer Vedran Pavlek.

– Još od vremena Kostelića Vedran je u to tržište jako dobro upućen i radi izvrstan posao.

Ovog ljeta došlo je i do promjene skija na kojima će skijati, a to će od sada biti Atomic.

– Dosad sam skijala na Rossignolu, no ugovor je istekao, a Atomic nam se nudio i prije. Bila sam znatiželjna vidjeti što to drugi nude jer nisam puno toga probavala još od dječjeg skijanja. Probala sam Atomic i rekla bih da njihove skije i pancerice odgovaraju mojem načinu skijanja.

Što je to konkretno Zrinkin način skijanja?

– Primijetila sam da mi odgovara agresivnost skija. Za Atomicove skije često se kaže da su zahtjevne, da je za njih potrebna jako dobra fizička i tehnička spremnost. Baš sam na veleslalomu osjetila kada stisne skiju, koliko mi ona vrati, a jako se čvrsto na njima osjećam i na ledu jer ide kao po tračnicama. U Atomicu imaju individualan pristup sportašu, složit će mi opremu po potrebama. Probala sam i skije Mikaele Shiffrin i odmah su mi odgovarale, možda čak i najviše. Možda je to zato što smo slične građe.

U predvečerje sezone u kojoj će napuniti 30 godina, počelo se govoriti kako bi ovo mogla biti pretposljednja sezona velike Mikaele Shiffrin.

– Te sam priče čula i ja. Ona želi dostići brojku od sto pobjeda u Svjetskom kupu i pokazati na Zimskim olimpijskim igrama u Cortini ono što nije uspjela na prošlim Igrama. Nakon toga bi se posvetila obitelji.

Olimpijske igre u Cortini

A te Igre (2026.) bit će prve na kojima bi Zrinka trebala biti konkurentna za odličje.

– Tako bi to trebalo biti. Dakle, imam još vremena da sve izbrusim, da doista budem konkurentna. Bit će to lijepe Igre, u Europi su pa ćemo imati osjećaj da smo blizu kući.

Sa svojih 20 godina, Zrinka za sobom ima četiri postolja (još je bez pobjede) i čak 16 plasmana među prvih 10.

– Ponosna sam na ta postignuća. Zrinka od prije dvije godine bila bi time prezadovoljna.

Kako to obično biva, i u njoj se, na neki način, traži dostojna nasljednica neponovljive Janice Kostelić. Opterećuje li je to?

– Dok sam odrastala, gledala sam Shiffrin. Janice se ne sjećam sa staze, ali znam što je sve postigla. Njezin zlatni trag je ideal, svi mladi skijaši sanjare o tome da budu poput Mikaele, Janice i Hirschera, no pri tome je bitno ne zaboraviti što imaš, kakve predispozicije i što je realno. U sportu nema prečica, nekima se velike stvari događaju prije, nekima poslije. U odnosu na Mikaelu i Janicu, ja sam se kasnije počela profilirati kao skijašica iz vrha Svjetskog kupa i to mi ne predstavlja teret. Nemam osjećaj da sam ja sada nešto propustila, da sam trebala imati nekoliko pobjeda i prije 20 godina. Moj cilj je da trajem dugo i onda ću možda moći i nadoknaditi ono što možda nisam postigla u najmlađoj fazi karijere u seniorskom skijanju.

VIDEO Filip Zubčić na postolju nakon dvije godine

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije