ANALIZA

Na lijeve bekove Dinamo je potrošio 6 milijuna eura, a igra im vezni

storyeditor/2022-07-14/PXL_240222_92178099.jpg
18.08.2022.
u 07:00

Plavi su navodno ponovno u potrazi za pojačanjem na toj opet deficitarnoj poziciji

Dinamo je u Norveškoj od Bodø/Glimta izgubio i sad tih 0:1 treba nadoknaditi u Maksimiru u srijedu. Prvi je to Čačićev poraz otkako se vratio na klupu maksimirskog kluba i pred njim sad ponovno nije lagan posao. U subotu ima derbi s Osijekom, a onda u Maksimir stižu Norvežani.

Već godinama lutaju

Za uzvratni susret ostao je bez Josipa Mišića koji je skupio žute kartone. Može se očekivati da će na svoju prirodnu poziciju konačno doći Robert Ljubičić iako je moguće da će Čačić imati i neke druge ideje (Gojak, Ivanušec...) za poziciju uz Arijana Ademija koji će biti taj zadnji vezni.

Odluči li se za Ljubičića, onda mora smisliti novog lijevog beka. I zapravo je nevjerojatno da Dinamo nema odgovarajuće rješenje za lijevog beka, a u posljednje vrijeme doveli su ih kao u "priči". Ne samo da su ih doveli već su na njih i potrošili ogroman novac. Bili su u Maksimiru Jan Lecjaks, Marin Leovac, François Moubandje, Marijan Čabraja, Damjan Daničić, a još uvijek su Čačiću na raspolaganju Petar Bočka i Daniel Štefulj.

No, trener Dinama Bočkaja koristi uglavnom za našu ligu dok je za Europu tu postavio veznog igrača Roberta Ljubičića. I nije to novost, uza sve te lijeve bekove koje je Dinamo imao ili još uvijek ima, plavi treneri su na to mjesto postavljali druge igrače. Joško Gvardiol bio je stoper, ali je u Dinamu do prodaje u Leipzig puno više igrao na lijevom beku. Nakon njegova odlaska to je mjesto zatvarao Bartol Franjić koji je po vokaciji zadnji vezni, pa onda stoper, ali eto i on je uglavnom bio lijevi bek do prodaje u Njemačku.

Foto: Luka Stanzi/Pixsell

Za sve te lijeve bekove koje su plavi dovodili potrošili su i ogroman novac. Za Lecjaksa su Young Boysima platili 500.000 eura, pa PAOK-u za Leovca 300.000, Gorica je za Čabraju od plavih po Transfermarktu dobila 1,6 milijuna eura, Bjelica je Bočkaja prodao plavima za 2,7 milijuna. Dakle, plavi su samo na odštete za lijeve bekove platili više od šest milijuna eura, a opet se tu krpaju igračima kojima to nije prirodna pozicija. Iako odšteta nije plaćena za Moubandjea i Daničića, njima je trebalo, kao i svim spomenutim bekovima, dati i plaću. Pa samo taj Moubandje je imao, koliko znamo oko 900.000 eura godišnje, a ni ostali nisu u Dinamo igrali za "kikiriki", svi u Maksimiru imaju jako dobre plaće.

Ne može se baš ni optužiti plavu struku da je promašila sa svim tim igračima, možda jednostavno kod pojedinih igrača nije bilo sreće. Taj Lecjaks odlično je igrao u Young Boysima, dobro krenuo u Dinamu, ali se i ugasio. Moubandje se naigrao u prvoj francuskoj ligi, igrao je i za švicarsku reprezentaciju. I kad je odlazio iz Dinama na neku od posudbi, znao je igrati jako dobro, ali u Dinamu nikako. O.K., Leovac je svoje napravio s Dinamom, on je i odigrao najviše utakmica za plave od svih spomenutih, 84 utakmice. Lecjaks je upisao 29 utakmica, Moubandje 24, Čabraja 10, Daničić šest. Aktualni Čačićevi lijevi bekovi, Bočkaj i Štefulj, nemaju baš velike brojke, Bočkaj je nastupio u 22, a Štefulj u 15 utakmica.

Traže novog beka

Čačić je rekao da nije nikoga otpisao, da čeka Bočkaja da dođe u pravu formu, no očito je da mu se ne sviđa njegovo obavljanje defenzivnih poslova pa zato u jačim utakmicama igra Ljubičić. Štefulj, primjerice, nije ni prijavljen Uefi za utakmice play-offa Lige prvaka s Norvežanima. Možda sad ipak priliku protiv Bodø/Glimta dobije Bočkaj jer plavi trebaju napasti i nadoknaditi tih 0:1 iz Norveške.

I dok se bavimo mišlju tko će igrati na toj poziciji, koliko znamo u Maksimiru traže pojačanja baš za tu poziciju. Bilo je već svakakvih imena u igri, spominjao se 25-godišnji Nijemac Kai Wagner koji igra u američkoj MLS ligi i vrijedi tri milijuna eura, ali to je propalo. Zadnja je priča Jordan Amavi, 28-godišnji Senegalac s francuskom putovnicom koji je i igrao za mladu francusku vrstu. Igrač je Tudorova Olympiquea Marseillea koji je prošle sezone bio na posudbi u Nici, ima puno utakmica prve francuske lige u noga, dosta europskih nastupa, no Tudor ga očito nema u planovima. Problem je što je skup, Transfermarkt ga procjenjuje na šest milijuna eura pa se nagađa da bi ga Dinamo mogao posuditi s pravom otkupa. No, takav će doći za ogromnu plaću uz pitanje hoće li se uopće poželjeti preseliti u Hrvatsku, a onda ostaje i pitanje otkupa.I ostaje pitanje što s Bočkajem i Štefuljem, dođe li novo pojačanje, sigurno će ti dečki do kraja potonuti, ako već nisu jer vide da im se ne vjeruje dovoljno.

Standings provided by SofaScore LiveScore

>> Pogledajte: Elon Musk objavio da kupuje Manchester United no onda je uslijedilo razočaranje za navijače

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
09:55 18.08.2022.

Treba širiti negativu i pljuvati Čačića.

DE
Dezider
17:42 18.08.2022.

Ako toliko mogu čekati Petkovića onda i Bočkaj zaslužuje isto.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije