BIJESNI SU

Najbolji tenisač svijeta oslobođen suspenzije nakon pada na doping testu. Ostali su šokirani

Tennis: Cincinnati Open
Foto: Susan Mullane/REUTERS
1/3
21.08.2024.
u 13:43

Sinner je proglašen nevinim za korištenje Klostebola jer se ispostavilo da je uzimanje tvari bilo potpuno nehotično zbog nepažnje njegovog fizioterapeuta

Iako je iza njega najbolja sezona u karijeri koja još nije gotova, a u kojoj je osvojio Australian Open i dva Mastersa te zasjeo na broj 1 na kojem uživa već 10 tjedana, Jannik Sinner je zapravo proživljavao dramu za koju javnost nije znala sve do jučer. Naime, Talijan je prije četiri mjeseca dva puta bio pozitivan na doping-testu, no s obzirom da se žalio, odlučeno je da ta informacija neće izaći u javnost dok se ne donese konačna presuda.

Ipak, Sinner je proglašen nevinim za korištenje Klostebola jer se ispostavilo da je uzimanje tvari bilo potpuno nehotično, kako je objašnjeno u službenoj bilješci ITIA-e, zbog nepažnje njegovog fizioterapeuta i trenera Giacoma Naldija. Sinner će unatoč slučajnosti biti kažnjen, ali ne s maksimalnom kaznom od dvije godine suspenzije kako su mnogi tenisači mislili i kako su se nadali, nego s uzimanjem bodova i zarađenih novaca s Indian Wellsa usred kojeg se testirao na doping.

Australski tenisač i finalist Wimbledona 2022. Nick Kyrgios, koji je već duže vrijeme van teniskih terena, žestoko je reagirao objavivši na X-u:

"Smiješno, bilo slučajno ili planirano. Natjerali su te da napraviš dva testa sa zabranjenom supstancom (steroidom)... trebao bi biti dobro odsutan 2 godine. Krema za masažu se popravila... Da, lijepo.

Još jedan tenisač, Kanađanin Denis Shapovalov pojasnio je kako se tu radi o dvostrukim kriterijima u tretmanu između igrača koji su prestali igrati nakon što su bili pozitivni na doping i Sinnera koji je još uvijek mogao igrati do presude o nevinosti:

"Drugačija pravila za različite igrače. Ne mogu zamisliti kako se sada osjećaju svi ostali igrači koji su diskvalificirani zbog kontaminiranih tvari."

I Britanski tenisač Liam Broady (30) se na X-u aktivirao u vezi ovog slučaja: "Dopingirao se Sinner ili ne... Ovo nije pošteno. Mnogi tenisači prolaze iste stvari i moraju čekati mjesecima ili godinama da dokažu svoju nevinost. Ovo ne izgleda dobro", a odgovorio je američki tenisač Tennys Sandgren (33): "Ovo je smiješno... Rabljeni steroidi umjesto masaže? ATP gleda samo igrače koji mu donose novac. Dobro za posao, ali loše za transparentnost i integritet."

I naravno, Sandgren nije ništa slagao. Činjenica je da najbolji igrači donose najviše, i financijski i kvalitetom, a Sinner je i prije testiranja osvojio neke velike turnire i nekoliko mjeseci, uključujući i prošlu sezonu, bio u životnoj formi upravo do Indian Wellsa nakon čega je od prelaska na zemljanu podlogu pao u formi. Uostalom, na što bi tenis izgledao kad u njemu ne bi bilo jednog ili obojice najboljih igrača nove generacije, Carlosa Alcaraza i Jannika Sinnera?

Naravno, vijest je odjeknula i na ovim prostorima te navijači Novaka Đokovića nisu zaboravili spomenuti svog ljubimca, tj. na koji način bi Novak bio kažnjen da mu se to dogodilo, očito zaboravivši da se on sam prošle godine odbio testirati na doping, pa svejedno nije bio kažnjen.

Ključne riječi

Komentara 1

XX
XXXL
14:10 21.08.2024.

U svakom slučaju sumnjivo, steroidi nemaju što tražiti ni u okolini vrhunskog športaša. Sinnera će ta epizoda još jako puno koštati, jer će sumnja i dalje ostati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije