BIO TRENER MJESECA

'Najveći suparnik Hrvatskoj u Latviji bit će tri stvari. Tamošnji klubovi mogu igrati HNL'

Rijeka: Hrvatska i Latvija igraju kvalifikacijsku utakmicu za EURO 2024
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/41
15.11.2023.
u 14:20

– Mislim da nemaju nikakve šanse, uz kvalitetnu pripremu i pravi pristup, a ne sumnjam ni u jedno od toga. Hrvatska je veliki favorit. Najveći problem je stanje terena, pada puno kiše posljednjih dana i za subotu je prognozirana kiša, teren će biti loš i to će biti problem, a i hladno će biti, dva-tri stupnja. Na to se moramo adaptirati, a sve ostalo je na našoj strani. Njihov najbolji igrač Gutkovskis ozlijeđen je i 99 posto neće igrati.

Hrvatska nogometna reprezentacija u dvije posljednje utakmice ispustila je puno toga u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo i sad u posljednje dvije utakmice mora pobijediti i nadati se pozitivnom raspletu u skupini da bi izravno otišla na europsku smotru. Pretposljednja stepenica u kvalifikacijskoj skupini je Latvija. U toj je zemlji kao trener radio Sandro Perković, današnji pomoćnik trenera Dinama Sergeja Jakirovića.

Kako je bilo raditi u Latviji, u Rigi?

– Bilo je jako dobro, Riga ima fenomenalne uvjete za rad, uživao sam, sa svojim stožerom, Zlatkom Bašićem i Tonijem Modrićem napravili smo odličan posao. Kad smo došli, bili smo četvrti i do kraja se borili za naslov prvaka, na kraju smo završili drugi, a da se gleda samo naših 20 utakmica koje smo vodili stožer i ja, bili bismo prvi – kaže nam Sandro Perković.

Plavi nisu imali trening, odmarali su se u ponedjeljak i utorak, no Perković je bio na stadionu i pripremao nastavak rada s plavima.

GALERIJA Novi udarac za Dalića i vatrene: Ozlijedila su se dva reprezentativca

Rijeka: Hrvatska i Latvija igraju kvalifikacijsku utakmicu za EURO 2024
1/41

Trener mjeseca u Latviji

Perković je u Latviji bio i trener mjeseca.

– Da, lijepo je to priznanje, zajedno s Bašićem i Modrićem ostavili smo odličan dojam, imam najljepše uspomene i odlične odnose s igračima koji su tada bili u klubu te s ljudima iz kluba.

Niste se dugo zadržali?

– Bili smo šest mjeseci, dobri u prvenstvu, od šest utakmica u Europi imali smo četiri pobjede, ali na kraju sezone uprava se odlučila okrenuti drugim opcijama.

Bili ste Kopićev i Čačićev pomoćnik u Dinamu, otišli ste u Rigu kao prvi trener pa se vratili Čačiću, a sada ste s Jakirovićem, dosta neobičan put?

– S Kopićem sam i došao u Dinamo, s njim sam radio i u Paphosu na Cipru, kad je otišao, klub je želio da ostanem s Čačićem, osvojili smo naslov i imali super suradnju. Odlučio sam otići u Rigu, a kad je to završilo, Čačić me pitao da se vratim. S Bišćanom nisam bio, ali bio sam u klubu cijelo vrijeme i kad je došao Jakirović, vratili su me u stožer prve momčadi – kaže nam Perković.

VEZANI ČLANCI:

Kakve su vam trenerske ambicije?

– U ovom trenutku doista sam fokusiran samo na Dinamo i jako zadovoljan radom sa Sergejem.

Kakav je nogomet u Latviji?

– U sezoni kad smo bili tamo, bila su četiri kvalitetna kluba, igrala su i Europu, RFS je dobio Fiorentinu u gostima, igrali su u skupini Konferencijske lige. Ove sezone čini mi se da je kvaliteta pala, sad su dobri Riga i RFS, oni su na toj nekadašnjoj razini, a drugima će trebati nekoliko sezona da se dignu. RFS je dobar, dosta je tamo igrača s naših prostora i rade dobar posao. Generalno, osim tih nekoliko top klubova, ostali su razina druge HNL, a ovih četiri-pet mogli bi mi igrati Prvu HNL. Nije to loš nogomet, bolji je od percepcije o njemu, nije Latvija samo košarka i hokej.

Nikad nisu dobili Hrvatsku, zadnji put u Rijeci bilo je 5:0, mogu li nam sada napraviti probleme?

Latvija nema šanse

– Mislim da nemaju nikakve šanse, uz kvalitetnu pripremu i pravi pristup, a ne sumnjam ni u jedno od toga. Hrvatska je veliki favorit. Najveći problem je stanje terena, pada puno kiše posljednjih dana i za subotu je prognozirana kiša, teren će biti loš i to će biti problem, a i hladno će biti, dva-tri stupnja. Na to se moramo adaptirati, a sve ostalo je na našoj strani. Njihov najbolji igrač Gutkovskis ozlijeđen je i 99 posto neće igrati.

VEZANI ČLANCI:

Dalić je upozorio na njihove visoke igrače, je li to najveća opasnost za Hrvatsku?

– Jest, oni će stati u niski blok, vrebati kontru i čekati prekid te preko tih visokih igrača priprijetiti, ali sumnjam da će uspjeti.

Kako igrati protiv njih, pritisnuti ih?

– Hrvatska treba igrati svoju igru, imamo vezni red koji može sve držati, bit će dovoljno akcija da riješimo stvari, a Hrvatska zna igrati ovakve utakmice kad više nema izlaza, kad mora dobiti.

Kakav je Skonto stadion, kakvu atmosferu možemo očekivati?

– Čujem da će biti pun, no nije to atmosfera kao na nekim drugim gostovanjima – zaključio je Sandro Perković.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije