POČIVAO U MIRU

Napustila nas je još jedna neponovljiva legenda. Obilježio je hrvatski i jugoslavenski sport

Pixabay
02.10.2024.
u 18:20

U finalu je porazio jednog srpskog boksača koji je bio težak preko 140 kilograma, a Vuzem je jedva imao 81.

U 97. godini preminuo je Zdravko Vuzem, najdugovječniji hrvatski boksač, bivši prvak Hrvatske i danas nepostojeće Jugoslavije u teškoj kategoriji iznad 81 kilograma. Boksom se počeo baviti nakon Drugog svjetskog rata u Zagrebu i 1947. godine postao je član BK-a Lokomotiva.

Nakon što je odradio služenje vojnog roka, 1952. godine postao je prvak Zagreba, zatim je postao šampion Hrvatske i potom osvojio prvaka tadašnje države u teškoj kategoriji. U finalu je porazio jednog srpskog boksača koji je bio težak preko 140 kilograma, a Vuzem je jedva imao 81. Inače, radilo se o najstarijem živućem hrvatskom boksaču koji je imao preko 250 održanih borbi, što je fascinantna brojka.

VEZANI ČLANCI:

'Zlatna šaka' se uspješno borila po Europi: u Nizozemskoj, Finskoj, Norveškoj i Švedskoj. 1958. godine potpisao je trogodišnji ugovor za bundesligaški klub Stuttgart. U Njemačkoj je ostao 10 godina i uspješno nastupao za još tri kluba. Prije više od 25 godina pobijedio je rak gušterače unatoč lošim prognozama njemačkih liječnika. 

Kasnije je kao trener radio u Zagrebu i po odlasku u mirovinu živio je u rodnim Krapinskim Toplicama. Čak i kada je navršio 90 godina, aktivno je vozio bicikl, nekada i po 30 kilometara dnevno, što je zaista bilo impresivno.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije