PROMO

Naša košarka ide prema ponoru, autoriteti se brinu samo o svom egu!

košarka
07.07.2022.
u 15:53

Zadnjih petnaestak godina plačemo nad sudbinom naše košarke, a katastrofalnog ponora svaki put sjetimo se kada se dogodi poraz koji nas posebno zapeče.

Baš poput ovog zadnjeg protiv Slovenije. Jasno je kako godinama, baš kao i u brojnim drugim sportovima nemamo jasnu strategiju razvoja. Naši košarkaški autoriteti zaokupljeni su bili uglavnom brigom o svom egu i nije postojalo kohezije niti sentimenta da se snage upregnu za poboljšanje situacije.

Ako je suditi po zadnjim medijskim istupima odgovornih u našoj košarkaškoj zajednici, ništa se još dugo neće promijeniti. Sve dok je važnije brusiti osobne imidže umjesto stvoriti uvjete za stvaranje stabilnih sustava i klubova, pomaka neće biti. U apsurdnoj situaciji u kojoj se ad hoc inicijativama pokušavaju spasiti naši košarkaški brendovi poput Cibone, malo toga može krenuti na bolje. Također, godinama se stvara narativ kako se pojedini igrači žrtvuju kako bi, eto, igrali za reprezentaciju što je još jedan oblik kolektivne mitologije kojoj smo skloni na ovim prostorima.

U takvim okolnostima, jasno je, da naša košarka pati. Naši rezultati na kraju teško mogu zadovoljiti i one najoptimističnije. I nije važan plasman na Svjetsko prvenstvo jer već smo dotaknuli dno, dublje od ovog vjerojatno ne postoji. I protiv Slovenije vidjeli smo koliko NBA zvijezda Luka Dončić, uz pravo ozračje u reprezentaciji, svoju momčad čini boljom. S druge strane, Bojan Bogdanović u najvažnijoj utakmici nije bio na razini očekivanja.

Nakon što je bivši izbornik Aleksandar Petrović kazao kako "ima saznanja da strani play uskoro postaje član reprezentacije", a jutro nakon teškog poraza hrvatske reprezentacije protiv Slovenije i na svom profilu na Twitteru napisao je da po hitnoj proceduri u reprezentaciju treba dovesti stranca na poziciji razigravača te da treba ukinuti Stručni savjet i sve ovlasti prebaciti na Upravni odbor i predsjednika Hrvatskog košarkaškog saveza, reagirao je predsjednik Stručnog savjeta Dino Rađa:

– Ne želim polemizirati s Acom preko medija. S njim u životu ne želim biti u istoj rečenici. On ima svoje poglede, a ja svoje. Ne zanima me što on ima reći, uostalom neka dođe na moje mjesto pa neka onda priča. Osim toga, ja imam 55 godina i zar stvarno netko misli da ću promijeniti mišljenje po pitanju stranca. U reprezentaciji mogu igrati samo košarkaši koji su Hrvati, a to kupovanje je varanje. To je moj čvrst stav i ja ću radije otići nego na to pristati.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije