Okončan zagrebački Grand Prix

Naši džudaši i džudašice nikad bolji, Karla Prodan osvojila petu hrvatsku medalju

Tino Marić/Hrvatski judo savez
15.09.2024.
u 21:14

Nakon što je čak dvije godine izbivala zbog ozljeda oba koljena, Prodan se vratila početkom ove godine pa nije imala dovoljno vremena za skupiti bodove za olimpijski nastup

S tradicionalnog hrvatskog Grand Prixa, jedanaestog po redu (desetog u Zagrebu), naši najbolji džudaš i džudašice vraćaju se u svoje klubove s rekordnim brojem medalja. Do ovog izdanja naši su osvojili najviše dvije medalje a ovaj put su ih osvojili pet.

Je li tome razlog prorijeđena konferencija u postolimpijskim danima, kada olimpijski medaljaši odmaraju, ili je to efekt olimpijskog zlata Barbare Matić, to ostaje za raspravu. U svakom slučaju, zvuči dobro i obećavajuće.

Nakon srebra Ane Viktorije Puljiz (52 kg), bronci Lare Cvjetko (70 kg), Ive Oberan (63 kg) i Roberta Klačara (73 kg), na ovom turniru World Tour serije odličje, i to srebrno, osvojila je Karla Prodan (78 kg).

Baš kao i Puljiz, tako ni Prodan nije uspjela postati trećom Hrvaticom koja se može hvaliti s pobjedom na ovom turniru, a dosad je to pošlo za rukom Barbari Matić (2016. i 2022.) i Lari Cvjetko (2023.). No, unatoč tome Karla zaslužuje sve komplimente za sjajan nastup nakon svega što joj se dogodilo nakon tokijskih Igara a sustigle su ju dvije ozljede koljena (i desnog i lijevog) koje su ju iz stroja izbacile na dvije godine.

A ove nedjelje, bolja od Karle bila je jedino trofejna Nizozemka Sane Van Dijke, džudašica koja ima devet pojedinačnih medalja s najvećh natjecanja (OI, SP, EP) ali u kategoriji niže (70 kg). Iskusna Van Dijke pobijedila je tek nakon zlatnog boda, praktički nakon još jedne borbe, i to na treću, diskvalificirajuću, kaznu za Hrvaticu koja nije bila nezadovoljna.

- Bio je to dobar dan za mene. Zadovoljna sam sa svime, čak i sa finalom pri čemu ne znam zašto sam na koncu dobila "hansoku make" odnosno kaznu. Kao gostujućoj u novoj kategoriji, pretpostavljam, da je njoj bilo lakše u finalu nego meni jer nije imala što izgubiti. Nadam se da je njena pobjeda zaslužena. U Zagreb nisam došla s velikim očekivanjem, nisam si htjela stvarati presing, bila sam smirena. Čaki su mi i kolege rekle da sam bila nikad više usredotočena jer ja se, inače, uvijek smijem i zabavljam.

Koliko je produžetak bio test njene kondicijske spremnosti?

- Pa dosta. Vidjelo se da sam ovo ljeto uzela dužu pauzu. No, trebalo mi je to nakon olimpijskog ciklusa koji je za mene, zbog prethodećih ozljeda, bio kratak, samo šest mjeseci, pa sam skoro svaki tjedan imala neki turnir. Morala sam predahnuti.

Priliku za osvojiti odličje imala je i Helena Vuković u najtežoj ženskoj kategoriji, preko 78 kg, ali ju je u toj borbi nadmudrila Talijanka Erica Simonetti koja je za jedno nožno bacanje, u produžetku, zavrijedila pobjednički wazari.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije