Donosi Max!

NBA draft: Dario Šarić bit će jedna od zvijezda, u Top 10 izbora

Dario Šarić
Goran Stanzl/PIXSELL
04.05.2014.
u 18:22

Na draftu će se, uz Šarića, naći još dvojica košarkaša s Final Foura ABA lige, odnosno njih četvorica iz regionalne lige. Cedevitaš Jusuf Nurkić vrlo će vjerojatno biti izabran u prvoj rundi, prema nekim procjenama možda i s vrlo visoke pozicije

Lanjski NBA draft bio je za zaborav, no ovogodišnji je po mnogima možda i najjači ovoga stoljeća, po kvaliteti i koncentraciji talenta može se mjeriti s onim iz 2003. na kojem su izabrani LeBron James, Carmelo Anthony, Chris Bosh i Dwyane Wade. Klasa ‘14. nosit će NBA ligu idućih 10-15 godina, a jedna od zvijezda newyorške večeri 26. lipnja bit će Dario Šarić.

Šibenčanin će svakako biti najbolje rangiran europski košarkaš, a ovisno o projekcijama, nije nemoguće da bude izabran i među prvih deset pickova ovogodišnjeg drafta. Prognoze se od izvora do izvora razlikuju, “u igri” je najmanje šest momčadi, što svjedoči o statusu koji Šarić uživa. Bilo da bude izabran kao osmi pick Detroit Pistonsa ili deveti Cleveland Cavaliersa ili da ga pak kao 11. izbor uzmu Denver Nuggetsi, 16. Chicago Bullsi, 17. Boston Celticsi, odnosno 18. Phoenix Sunsi, Dario Šarić postat će i najbolje plasirani hrvatski košarkaš na NBA draftu u povijesti, a bude li u prvih deset izbora, postat će i prvi Hrvat koji je izabran s tako visoke pozicije uz hrvatskog Australca Andrewa Boguta, prvi pick 2005. Dosad je Zoran Planinić, kojeg su 2002. New Jersey Netsi uzeli kao 22. izbor prve runde, bio najbolje plasiran hrvatski košarkaš na NBA draftu.

Pistonsi i Cavaliersi svakako će na draftu birati krilnog centra i dvoje između Šarića te u reketu dominantnijih Noaha Vonleha, koji je NCAA sezonu u dresu Indiane završio s prosjekom od 15 skokova, i Aarona Gordona iz Arizone.

Na draftu će se, uz Šarića, naći još dvojica košarkaša s Final Foura ABA lige, odnosno njih četvorica iz regionalne lige. Cedevitaš Jusuf Nurkić vrlo će vjerojatno biti izabran u prvoj rundi, prema nekim procjenama možda i s vrlo visoke pozicije – Denver Nuggetsi mogli bi ga uzeti kao 11. izbor. Ne bude li tada pročitano njegovo ime, San Antonio Spursi mogli bi ga uzeti kao posljednji, 30. izbor prve runde drafta. Ovisno o projekcijama, u prvoj rundi mogao bi se naći i razigravač Mega Vizure Vasilije Micić kao 25. pick koji pripada Houston Rocketsima ili 26. izbor Miamija, odnosno 28. LA Clipersa. Kao prvi izbor druge runde, ukupno 31., Milwaukee Bucksi mogli bi uzeti beka Partizana Bogdana Bogdanovića, dok se centru Mega Vizure Nikoli Jokiću prognozira 45. mjesto na draftu s kojeg će ga uzeti Charlotte Bobcatsi. Mladi Švicarac Clint Capela (19), trenutačno igrač francuskog Chalona, i Latvijac Kristaps Porzingis (18) jedini su preostali Europljani kojima se daju šanse, ali minimalne, da budu izabrani u prvoj rundi.

O redoslijedu košarkaša koji će biti izabrani s top 5 pozicija svi se manje-više slažu. Milwaukee Bucksi birat će prvi i uzeti kanadsku senzaciju, nisko krilo Andrewa Wiginsa koji je još lani bio proglašen najboljim srednjoškolskim igračem, a svoju prvu i posljednju sveučilišnu sezonu u dresu Kansasa završio je s prosjekom od 17,1 koša i 5,9 skokova. Ostvare li se prognoze i Wiggins bude prvi izbor, bit će drugi Kanađanin zaredom koji je izabran kao prvi pick drafta nakon Anthonyja Bennetta lani. Za usporedbu, najboljem igraču finalnog turnira NCAA i sveučilišnom prvaku s Connecticutom Shabazzu Napieru, iza kojeg je sjajna sezona s prosjekom od 18 koševa, 6 skokova i 5 asistencija, prognozira se da će biti izabran tek u kasnoj fazi druge runde, između 40. i 46. pozicije.

>>Pogledajte doček cibonaša: Šarić predvodio navijanje i palio bengalke

Komentara 1

Avatar billybull
billybull
18:55 04.05.2014.

to su dobre vijesti, ali treba biti oprezan...I drazen petrovic bio je zvijezda drafta, a zavrsio kao razocaranje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije