NE USPIJE SVAKI PUT

Nenad Bjelica žestoko je kritizirao svoje igrače, otkrivamo što stoji iza toga

U drugom kolu nove sezone HNL-a Lokomotiva je na stadionu u Kranj?evi?evoj pobijedila Osijek s 2:1
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/7
27.07.2022.
u 09:07

Gotovo istu takvu izjavu Bjelica je dao nakon što je Dinamo izgubio s 1:0 protiv Varaždina. Nakon te izjave u rujnu 2019. Dinamo je odigrao idućih pet mjeseci bez poraza i bio goropadan, i u domaćem prvenstvu i u Ligi prvaka.

Mišljenje o treneru Osijeka Nenadu Bjelici svatko ima, ali gotovo nitko ne može reći da je on običan ili prosječan trener. Same činjenice govore da je Nenad Bjelica u proteklih pet godina najuspješniji trener HNL-a, a kad pogledamo širu povijest, jedan je od najuspješnijih u povijesti naše lige. Najbolji europski rezultati Dinama u posljednjih 50 godina i najbolji rezultati Osijeka u povijesti HNL-a ne dolaze sami od sebe, a posljednji primjer njegovih metoda mogao bi biti jedan veliki dokaz za to.

Nije HNL nivo

Naime, Bjelica je nakon iznenađujućeg poraza Osijeka protiv Lokomotive (koja je igrom i zaslužila sva tri boda) u izjavama beskompromisno i direktno prozvao svoje igrače nakon uistinu jalovih 90 minuta.

– Prije svega čestitao bih Lokomotivi, a mi ne samo da ne možemo biti zadovoljni nego sam ljutit kao ris. Ovo što su danas pojedinci prezentirali nije nivo prvog HNL-a. Ovo su sve igrači prve momčadi koji traže svoju šansu, koji na trening često dođu namrgođeni jer nisu igrali prethodnu utakmicu, a danas su dobili šansu. I onda odigraju ovakvu utakmicu – rekao je Bjelica nakon utakmice, a nije mu bio problem ni secirati unutar momčadi:

– Žalosno je da su nam tri igrača koja su u Kazahstanu igrala 90 minuta, Kleinheisler, Škorić i Ivušić, bila najbolja i danas. Ovih ostalih osam koji su startali u velikoj većini bili su ispod svake kritike. Ne znam što bih rekao, baš sam ljutit. Treba se preispitati svatko. Prvo se ja preispitujem jesam li trebao dati igračima šansu da igraju. Ne treba se nitko čuditi ako ne bude opet u ekipi – zaključio je Bjelica.

Sličnu je, ma gotovo istu takvu izjavu Bjelica dao nakon što je Dinamo izgubio s 1:0 protiv Varaždina naglasivši da je jedino mjerilo teren i da je ovo što pojedinci prikazuju ispod svake Dinamove razine. Nakon te izjave u rujnu 2019. Dinamo je odigrao idućih pet mjeseci bez poraza i bio goropadan, i u domaćem prvenstvu i u Ligi prvaka.

Mnogi veliki svjetski treneri odlučili su se za javno kritiziranje, no svaki je od tih velikih trenera imao svoje metode. Sir Alex Ferguson, primjerice, to je radio povremeno i bez pretjerane panike, a u većini slučajeva to mu je upalilo.

– Nekad jednostavno nemaš drugog izbora i to ti je posljednja nada da probudiš igrača koji se počeo gubiti – napisao je Ferguson u svojoj knjizi.

S druge strane Antonio Conte imao je sistem tiranina, u kojem bi igrač bio odbačen kad god nije slušao njegove naredbe, što se, primjerice, odmah dogodilo Deleu Alliju u Tottenhamu. Ne mora značiti ni da će takav pristup uvijek upaliti. Jedan Jose Mourinho u tom je sistemu prozivanja igrača uspijevao u Interu, s kojim je osvojio trostruku krunu, ali ne i u Manchester Unitedu, u kojem su mu zvijezde počele i odgovarati te je na kraju prouzročio kontraproduktivan efekt, odnosno igrači su igrali lošije i to je dovelo do njegova otkaza. Slična situacija dogodila mu se i u Tottenhamu, u kojem je dobio otkaz samo četiri dana prije finala Liga kupa.

Različiti ishodi

Ovo su samo neki od najzvučnijih primjera, ali i oni dokazuju koliko različite ishode može imati odluka trenera da javno proziva igrače. Eto, Mourinhu je takav sistem "upalio" u Interu, ali nije u Unitedu. Bjelici je takav pristup "upalio" u Dinamu, a vidjet ćemo hoće li djelovati i u njegovu Osijeku.

>> Pogledajte kako je Bjelica najavio novu sezonu

Ključne riječi

Komentara 3

RA
radolizem
14:25 27.07.2022.

Uvijek će biti neplaniranih poraza. Osijek je vrlo dobra momčad, dobiti će i stadion, ali u ovom kontekstu su daleko ispod kvalitete Dinama, a Hajduk će sigurno imati bolju podršku sudaca i publike.

SN
Samo naprijed
09:51 27.07.2022.

Koja usr…a…na teorija koja brani Bjelicu. A uspoređivanje s najvećim trenerima svijeta je naprosto degutantna.

DU
Deleted user
15:20 27.07.2022.

Uvaženi, ovakovom ste igrom veoma daleko od Dinama, daleko od Hajduka i na razini Lokomotive i Gorice. Zapitajte se : U što sam potrošio silni novac? Slabo je to.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije