Prijete joj tužbama

Nizozemska novinarka: Đoković je talac srpskog nacionalizma

Novak Đoković
AFP
19.09.2012.
u 17:50

Nicole Lucas svojim je esejom "Kad je Đoković zanijemio" podigla pravu buru u Srbiji

Kad je pisala svoj esej o Novaku Đokoviću, Nizozemka Nicole Lucas, inače novinarka lista Trouw, nije ni slutila kakvu će buru podići u Srbiji. U svom djelu ona je iznijela sljedeće teze:

– Ovo je priča o tenisu, ali u njoj nije riječ o tome tko najbolje igra lob-udarce ili tko najbolje šalje smrtonosne bekhende. Ja nisam sportski reporter, nisam ekspert za tenis. Poslije dugogodišnjeg izvještavanja s Balkana, postala sam svjesna uloge koju tamo igra nacionalnost. Činjenica je da, kad si rođen kao stanovnik jedne države, to donosi sigurnost i ugodnost, ali donosi i teret koji ponekad prerasta u pravo zatočeništvo. Primjerice, tenisača Rogera Federera zapadni mediji percipiraju drugačije nego Novaka Đokovića, samo zbog toga jer je prvi iz Švicarske, a drugi iz Srbije, države koja u svijetu ima negativan imidž.

Nadalje, novinarka navodi kako se Đoković nalazi pod ogromnim pritiskom "zbog nacionalne euforije građene oko njegovih uspjeha." Novinarka Lucas Đokovića čak uzima u zaštitu pred medijima koji njegove uspjehe gledaju kroz recentnu povijest njegove zemlje pa "sugeriraju da on dolazi iz nekulturnog dijela svijeta...".

No, na nesreću, srbijanski mediji izvukli su njene tvrdnje iz konteksta pa je ispalo kako je ona izjavila da Đoković dolazi iz nekulturnog svijeta, kako njegova obitelj i on sam ne znaju kulturno slaviti pobjede, nego samo stisnutih šaka... A kad su se u Srbiji ljutiti čitatelji dokopali njenog Twitter-profila, zasuli su je neviđenim brojem uvreda, pa čak i prijetnjama tužbom.

– Ti si rasist i tužit ćemo te za govor mržnje i širenje predrasuda prema srpskom pravoslavlju, poručuje jedan, a drugi nastavlja u istom tonu:

"Srami se! Tko si ti uostalom? A Nizozemska? Zemlja nemorala, droge i prostitucije!"

"Rasistička kukavice, spremamo tužbu protiv tebe! Tvoja zemlja držala je robove stotinama godina. I ti otvaraš usta da nešto kažeš!" ističe treći.

Sve to ponukalo je Nizozemku na komentar:

– Izgleda da sam naglo postala popularna. Da budem iskrena, prilično je deprimirajuće sve ovo. To nije bio članak o Đokoviću, nego o teretu nacionalnosti.

Njen je tekst u prijevodu na srpskom objavljen na portalu Peščanik, kako bi ljutiti čitatelji vidjeli da ona nije pljuvala po Đokoviću ni po Srbiji, ali tek se tu i tamo javio koji glas razuma s komentarom:

– Ljudi, pa jeste li vi uopće pročitali njen tekst..."

Njen tekst možete pročitati na portalu Peščanik, pa prosudite sami "što je pjesnik htio reći..."

Ključne riječi

Komentara 83

TH
thekurcula
19:38 19.09.2012.

Meggi, ako je to jedino što ti nije jasno, nije greda..... Ako su se Česi i Slovaci dogovorili da se raziđu, i jedni od drugih nisu imali nikakva (politička) potraživanja, zašto bi ratovali? Meni zapravo nije jasno šta tebi nije jasno.

DU
Deleted user
17:55 19.09.2012.

Nobody is perfect! - ali kud se baš okomila na Đokovića kad taj uživa ne samo ugled korektnog tenisača nego vragolijama nasmijava i publiku i naročito ima na piku tenisačice s kojima ima niz duela i imitacija, na radost teniske publike. Ok, koji put u naletu strasti razbije reket ili udari nogom reklamu - ali to je bukvalno ništica od nekog sportskog delikta jer je to prilično stresan sport i neki su znali i tresti stolice na kojima sjede glavni suci i raditi kojekakve prgave incidente, pa im se to računalo pod "jaku" krv. Ukratko, Đoković je simpatična figura u današnjem tenisu i čak se nije pretjerano naljutio kad je jednom glavni spiker predstavio kao Hrvata - rekavši da nije, da je Srbin, ali nema veze...

Avatar Jiba.Jibi.Gjize.Jep
Jiba.Jibi.Gjize.Jep
19:22 19.09.2012.

izgleda nizozemci su upoznali istinsku (ne)kulturu srpskih sumnjaka, samo pomislimo na poznate joce amsterdame i ostali mafijaski olos koji rebelira protiv civilizacije u nizozemskoj. u ovom je dzokovic ipak kolateralna zrtva

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije