PREOKRET NA SUDU

Zbogom nogometu kakvog poznajemo, Superliga dobila zeleno svjetlo za osnivanje!

International Friendly - Real Madrid v Dallas Mavericks
JUAN MEDINA/REUTERS
21.12.2023.
u 10:21

- Pobijedili smo! Uefin monopol je gotov, a nogomet je besplatan. Klubovi su sada slobodni od prijetnji i sankcija te mogu sami odlučivati o svojoj budućnosti - rekao je Bernd Reichart, izvršni direktor tvrtke tužitelja ‘A11‘, koja je suradnik zagovaratelja Superlige

Iznenađujuć preokret dogodio se danas na Europskom sudu pravde u Luksemburgu, a taj preokret bi mogao imati ogromne posljedice za budućnost klupskog nogometa.

Naime, Europski sud pravde je donio presudu u korist Europske Superlige, projekta koji je pretprošle godine bio žestoko kritiziran u nogometnoj javnosti i kojeg je krovna europska nogometna organizacija Uefa zajedno s krovnom svjetskom nogometnom organizacijom Fifom brzo ugasila prijetivši velikim sankcijama, a posebno su prijetili upravo iz Uefe.

Prema današnjoj presudi Europski sud pravde ističe da su Uefa i Fifa zloupotrijebile svoju moć te da u skladu sa svim zakonima Europska Superliga može biti pokrenuta

- Činjenica da su Fifa i Uefa intervenirale i zaustavile projekt međuklupskog nogometnog natjecanja kao što je Superliga se protivi zakonu - službeno je priopćenje Europskog suda pravde.

Podsjetimo, 12 europskih nogometnih velikana u travnju 2021. godine je sudjelovalo u stvaranju Superlige, no većina ih se ubrzo povukla nakon što su navijači, poznati igrači i treneri te mnogi političari kritizirali ideju o elitnom zasebnom nogometnom natjecanju.

Među najvećim zagovarateljima Superlige su španjolski velikani Barcelona i Real Madrid, a posebice predsjednik Reala Florentino Perez. Budući da su Real i Barcelona ostali pri želji za osnivanjem Superlige, oba kluba bi nakon dodatnog suđenja i utvrđivanja činjenica u Madridu mogli dobiti po milijardu eura odštete. 

- Pobijedili smo! Uefin monopol je gotov, a nogomet je besplatan. Klubovi su sada slobodni od prijetnji i sankcija te mogu sami odlučivati o svojoj budućnosti - rekao je Bernd Reichart, izvršni direktor tvrtke tužitelja ‘A11‘ koja je u suradnji sa zagovarateljima Superlige.

Florentino Perez je prije dvije godine kao ključni pokretač, ujedno i predsjednik Superlige, progovorio o nogometnoj "revoluciji". Držao je da je ovaj projekt jedina garancija uspjeha, pozivajući se na to da nogometu pada popularnost te da su ljudi željni atraktivnijih utakmica utakmica.

S druge strane, mase navijača krenule su u proteste, smatrajući da će Superliga dodatno otuđiti nogomet od naroda, odnosno poslati ga u još jači monopol bogatih.

- Kao što sam upozoravao, uvijek je bilo moguće organizirati natjecanja izvan okruženja Uefe i Fife, to se ne može zabraniti. Pobjednici se već počinju opijati - razočarano je nakon ove odluke rekao jedan od najpoznatijih protivnika Superlige, predsjednik španjolske La Lige Javier Tebas.

 

Komentara 10

JM
JMN
12:10 21.12.2023.

Ako se ova odluka sprovede u djelo, i u nogometu ćemo dobiti amerikanizaciju zbog koje svjetska prvenstva u košarci i hokeju na ledu ovise o dobroj volji klubova da puste igrače u reprezentaciju. S obzirom da se ti klubovi sve više ponašaju kao robovlasnici, jasno je u kojem smjeru to sve skupa ide. Tužno.

BM
b.mario
11:35 21.12.2023.

Sve se svelo na bolesno trošenje novaca, koje u konačnici mi plaćamo, sad tko će mešetariti tim novcem zar je uopće bitno, kad je najmanje sporta i sportskog u tome.

FI
financijaš
11:00 21.12.2023.

uefa bi trebala napraviti dogovor s s nogometnim savezima država osnivača UEFE da klubovi/igrači koji sudjeluju u takvim neslužbenim natjecanjima neće biti pozivani da nastupaju za reprezentacije...što će im i te kako smanjiti vrijednost i interes za njih, a i interes samih igrača za odlazak u klubove koji će igrati takve lige....pa da vidimo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije