Vatreni u Dalmaciji

Omiš spreman za Perišića i vatrene! Stadion će biti rasprodan

30.05.2019.
u 08:00

Omiš ovih dana živi za petak i trening-utakmicu sa svjetskim doprvacima pa se lokalni stadion Anđelko Marušić-Ferata pretvorio u malu bauštelu. Brusi se, boji i obavljaju završni radovi uoči gostovanja Hrvatske

Proslaviti 100. rođendan nešto je posebno, ali kad ti na tulum dolazi hrvatska nogometna reprezentacija, to je spektakl. A upravo će se to dogoditi NK Omišu, četvrtoligašu iz gradića na ušću Cetine.

Omiš ovih dana živi za petak i trening-utakmicu sa svjetskim doprvacima pa se lokalni stadion Anđelko Marušić-Ferata pretvorio u malu bauštelu. Brusi se, boji i obavljaju završni radovi uoči gostovanja Hrvatske.

>> Evo kako se Omiš priprema za doček vatrenih, a video pogledajte u galeriji na vrhu teksta 

1/14

Vlado Raljević, dopredsjednik kluba i naš vodič po stadionu, pokazuje što je sve napravljeno i upire prstom u novouređenu svlačionicu koja je rezervirana za Zlatka Dalića i njegov stožer.

Prati se vremenska prognoza

– Obnovljene su svlačionice, stavili smo nove pločice i obojili zidove. Obojene su i klupske prostorije, stavljen je novi namještaj. Renovirana je vanjska fasada na stadionu, stavljena nova izolacija, sjedalice su obojene u plavo... Obnovili smo i klupe za rezervne igrače – ponosno govori Raljević.

Na istočnoj strani stadiona postavljene su montažne sjedalice.

– Dobili smo ih iz Sinja, sa Sinjske alke. Kapacitet im je 1500 mjesta pa je trenutačni kapacitet stadiona 5300. Stadion će biti rasprodan i očekujemo pravu feštu.

A vatrene će dočekati djevičanski nedirnut travnjak.

– U trećem smo mjesecu posijali novu travu i nakon toga doznali da ćemo igrati s Hrvatskom. Tri mjeseca nitko ovdje nije igrao, a mi smo zahvalni NK Orkanu na čijem smo stadionu nastupali za to vrijeme – kaže Mekinić koji poput policajca pazi da netko ne bi ugazio na travnjak.

Provjerili smo, travnjak je odličan, skoro kao biljarski stol. Doduše, dijelovi su još mokri od kiše koja je neumorno padala, no valjda će se i to riješiti.

>> Pogledajte galeriju velikog dočeka vatrenih nakon srebra na SP-u

1/74

Travnjak će u “promet” biti pušten danas poslijepodne kada Hrvatska ima trening na kojem će biti 1500 djece. A otkud vatreni uopće u Omišu? Svjetske doprvake jako je teško dovesti, no došli su zbog Ivana Perišića, genijalnog nogometaša iz Omiša.

– Frane Jurčević i tajnik Stipe Rogošić dobri su s Perišićem. Spomenuli su mu tu ideju, a onda je on to preuzeo na sebe. Ima najveće zasluge za ovu utakmicu i na tome smo mu beskrajno zahvalni – kaže dopredsjednik i dodaje:

– Perišić je omiljeno lice ovdje u gradu. Svako ljeto dođe ovamo, a zna odraditi trening na našem stadionu. Iako o tome ne govori, često nam pomogne, pošalje lopte ili što je već potrebno.

Raljević priznaje da često gleda mobitel, ali ne zbog poziva.

– Svi stalno pratimo vremensku prognozu! Ovih je dana padala kiša, sad nam je jedina briga hoće li biti lijepo vrijeme. Sve ostalo smo pripremili i čeka nas istinski spektakl za ovaj grad i naš 100. rođendan.

Za to vrijeme Ante Kuvačić neumorno prodaje preostalih 300-tinjak ulaznica za utakmicu. Čovjek ima nevjerojatan peh, kapetan je NK Omiša, ali neće igrati jer je prije dva mjeseca slomio nogu. Sada volontira u klubu i prodaje ulaznice.

– A što mislite kako se osjećam? No ostali momci su spremni, jedva čekaju utakmicu. Pa igraš protiv Luke Modrića i ostalih veličina, gdje ćeš više od toga – kaže.

>> Evo po kojim uzorima bi vatreni mogli dobiti novi stadion

1/20

Kuvačić nam ovo govori dok ljudima koji su došli po ulaznice objašnjava da po odluci HNS-a ulaznice personalizirane i kupci moraju imati osobne iskaznice. Mobitel mu stalno zvoni, stižu poruke, sa svih strana zovu i raspituju se o ulaznicama.

– Pa kako neće, ovo je ogromna stvar za naš grad – kaže Kuvačić koji često vidi Perišića.

– Pa i jučer je ovdje bio. Stalno posjećuje klub. Kad god dođe iz Milana, ovdje je...

A boje li se u Omišu incidenata? Lijepo je da su vatreni došli u Dalmaciju, no manji dio navijača nije ih prihvatio.

– Tko god misli raditi nerede, nije dobrodošao, pa bili to članovi Torcide, Našeg Hajduka ili nekog trećeg... Mi to ne podržavamo. To je veliki dan za naš grad i želimo da bude istinski spektakl – zaključuje kapetan kluba.

Osiguranje će biti poprilično, a Omiš je organizirao zaštitare koji 24 sata dnevno čuvaju travnjak.

Dok razgovaramo, Omišani neumorno dolaze i kupuju preostale ulaznice. Navraćaju svi, od penzionera do djece.

– Zbog ovo dvoje morala sam se zamijeniti za smjenu na poslu jer su navalili da žele na utakmicu – kaže Milica Skender dok našoj fotoreporterki pokraj Perišićeva murala pozira sa sinom i kćeri.

Foto: Miranda Cikotić/PIXSELL

A u omiškim kafićima najviše se govori o utakmici. Svi su ponosni na Perišića.

– U gradu je euforija i oduševljenje, svi jedva čekamo utakmicu – kažu Omišani koji su za Perišića pripremili posebnu počast. Postat će počasni građanin, to će mu priznanje uoči utakmice uručiti gradonačelnik Ivo Tomasović, dok će se nogometaš obratiti svojim sugrađanima.

Ivan je uvijek bio pristojan

Posjetili smo i Osnovnu školu Josipa Pupačića koju Perišić pohađao. Kažu da nisu točne priče da u petak neće biti nastave, ali da sva djeca koja žele mogu na utakmicu.

– Perišić je bio vedar i veseo dječak. Uvijek pristojan, ma prekasno dijete! Kod nas je bio do trećeg razreda i odmah je pokazivao sklonost nogometu. Srećom da je imao roditelje koji su to razumjeli i trudili se da uspije – govore ravnateljica Davorka Deur i tajnica Zrinka Banić. Za kraj su otkrile jednu zanimljivost:

– Zlatko Dalić je sveti čovjek, uspio je u školu dovesti roditelje koji nikad ne dolaze! Kako? Roditelji zbog GDPR-a moraju potpisati dozvolu da im djeca mogu na utakmicu. I svi su roditelji bez iznimke to došli potpisati. Tako da smo vidjeli neke roditelje koji u školu jako rijetko navraćaju.

>> Vrijednost hrvatskih reprezentativaca pogledajte u videu na vrhu teksta

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije